URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 IANUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea, a venit cu o găleată de cenușă pe care și-a pus-o în cap. După trei ani şi jumătate de șefie, și-a dat seama că la instituția pe care și el o conduce sunt fel de fel de loaze de partid care nu fac nimic. Aflăm că în 2018 au rămas necheltuiți aproape 100 milioane lei, iar anul trecut 52 milioane.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu un deceniu, când îşi începea primul mandat, primarul Ilie Bolojan socotea corect că Oradea trebuie înnoită radical, atât prin refacerea sistemelor de apă-canalizare şi de termoficare, cât şi prin reabilitarea clădirilor din centrul istoric, aşa încât acestea să devină atractive inclusiv turistic. Apoi a declanşat cele mai vaste operaţiuni în ambele direcţii, în ciuda contestărilor formulate de adversari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă nu mă înşel, era perioada în care preşedintele Iohannis se contra cu PSD pe marginea numirii unui premier, când Moise Guran a făcut o ediţie a emisiunii "România în direct" pornind de la întrebarea "Care ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată premier?". Ascultătorii au pomenit multe nume, inclusiv din zona non-politică, printre care, deloc surprinzător, şi al lui... Moise Guran. Ca de obicei, în situaţii critice, oamenii au nevoie de un om, un singur om, care să îi salveze. E posibil ca atunci să-i fi apărut jurnalistului gândul de mărire.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?



De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat săptămânile trecute, legislaţia noastră prevede posibilitatatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil. Dacă în episoadele anterioare am prezentat condiţiile de acordare a acestui ajutor, în continuare vom vedea procedura prin care ajutorul public judiciar poate fi obţinut.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau fragmentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale şi stenozele ureterale (modificări ale calibrului ureteral) din tuberculoza renală. Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstacolele organice.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
30 Noiembrie 2019, 12:37

D'ale porcului. 14 comune bihorene se "bat" în cârnaţi, caltaboși şi pălinci în parcarea ERA Park Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul-concurs D'ale porcului s-a deschis oficial sâmbătă dimineaţă în parcarea centrului comercial ERA Park Oradea, în prezenţa a sute de orădeni veniţi să savureze aromele iernilor de altădată.

Simplu și cu gust...

Echipele reprezentante a 14 comune Bihor se întrec în prepararea tradiţională a celor mai bune produse din porc de la cârnaţi şi caltaboş la toroş. Pentru încălzirea atmosferei, concursul a fost deschis cu proba de concurs pentru cea mai bună pălincă. "Dimineaţa, pe stomacul gol, este cea mai grea probă", a glumit Nicolae Pop, unul dintre organizatori.

În jurul orei 10, locul concursului mustea deja de mirosuri. Echipele îşi preluaseră încă de dimineaţă porcul de 100 de kilograme pe care urmau să îl prepare cum ştiu mai bine şi dăduseră drumul la foc. Într-un ceaun musteau sarmale, într-o oală se topeau jumări, pe o tigaie se frigeau deja cârnaţi şi tot aşa.

"Trăiesc în Franţa de 30 de ani şi sunt încântat să particip la acest eveniment. Când văd cum ţin bihorenii tradiţia sunt foarte mândru că sunt român", a spus unul dintre membrii juriului, Ştefan Oprea, preşedintele Institut Culinaire Disciples Escoffier.

Potrivit maestrului în arta culinară, preparatele tradiţionale bihorene au un specific aparte. "Sunt foarte gustoase şi au un gust specific regiunii. Aşa cum spunea şi Arthur Escoffier (n.r. părintele gastronomiei franceze), lucrurile nu trebuie complicate. Ca să fie bune, preparatele trebuie să fie simple şi cu gust, or ce văd eu aici îndeplineşte ambele calităţi", a spus Oprea.

... cu degustare

La fel ca la ediţiile precedente, participanţii la festival pot achiziţiona vouchere valorice în valoare de 20 lei în schimbul cărora vor primi de la echipele înscrise în concurs o porţie de mâncare, dar şi un pahar de vin sau de pălincă.

Iniţiativa a avut succes de vreme ce toate standurile echipelor înscrise în concurs se umpleau de doritori pe cum reuşeau bucătarii să termine cârnaţii, caltaboşii ori jumările.

Premierea celei mai bune echipe, care va şi câştiga trofeul D'ale porcului, este programată pentru ora 17.30, după recitalul susţinut de îndrăgitul solist Văru' Săndel.

Până atunci, orădenii care doresc să își umple cămările pentru sărbători cu produse cu gust „ca la țară” au la dispoziție târgul de produse tradiționale organizat în cadru festivalului.

Manifestările vor continua duminică cu prepararea celui mai mare mic din lume, performanţă pe care organizatorii vor să o înscrie în Cartea Recordurilor.

Tot duminică, și tot în parcare, ERA Park Oradea sărbătoreşte Ziua Naţională a României cu un concert de muzică tradiţională românească, între orele 14 şi 17. Programul poate fi consultat aici.


Programul festivalului – concurs "D'ale porcului"

Sâmbătă – 30 noiembrie

10:00 – 18:00 Târg de produse tradiţionale

10:30 – 11:30 Pârjolire tradiţională porc – prezentare

10:30 – 11:30 Degustare de toroş – concurs

11:30 – 12:30 Degustare de cârnaţi şi caltaboşi – concurs

12:30 – 13:30 Degustare preparate locale – concurs

13:30 – 15:00 Demonstraţii de artă culinară ANBCT – prezentare

15:00 – 16:00 Recital: Văru' Săndel

17:30 – 18:30 Festivitate de premiere

Duminică – 1 Decembrie

09:00 – 18:00 Târg de produse tradiţionale

10:00 – 12:30 Stabilire record "Cel mai lung mititel din lume"

12:30 – 13:00 Demonstraţii de artă culinară ANBCT România – prezentare

13:00 – 14:00 Etno Kangoo Jumps cu Kinga Sebestyén şi echipa Kapo

14:00 – 15:00 Recital: Mircea Rusu

15:00 – 17:30 Concert de 1 Decembrie – dirijor Liviu Buţiu & Orchestra. Ansamblul Nuntaşii Bihorului. Recital: Mariana Deac

Pe scenă vor mai urca zeci de ansambluri de dansatori, solişti vocali şi instrumentişti amatori din Bihor.


UPDATE

Cea de-a VI-a ediție a festivalului-concurs D'ale porcului a fost câștigată de echipa comunei Valea lui Mihai care a și plecat acasă cu trofeul. Echipa a primit și premiul pentru cel  mai bun produs local, un toroș, pregătit după o rețetă tradițională.

Pe locul doi s-a clasat comuna Oșorhei care a câștigat probele de la concursurile de pălincă și cârnați, dar și premiul de popularitate acordat în funcție de numărul voucherelor cumpărate de participanții la festivalul-concurs.

Locul trei a revenit echipei din comuna Körösnagyharsány (Ungaria), care a preparat cei mai buni caltaboși.

Valoarea premiilor acordate a depășit 12.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3105 RON
  • 1 EUR = 4.7788 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON