URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2018, 09:46

Pasionaţii de sport, invitaţi să se antreneze cu Ferenc Szőnyi, campion mondial la ultratriatlon

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasionaţii de sport sunt invitaţi, sâmbătă, 24 martie, să se antreneze cu Ferenc Szőnyi, campion mondial la ultratriatlon. Evenimentul va fi urmat de o întâlnire cu sportivul, participarea fiind gratuită.

Potrivit unei informări transmise de clubul orădean Xterra, antrenamentele se vor desfăşura în ritm lejer sâmbătă şi vor avea loc între orele 8 şi 8.30, la înot, la Bazinul Olimpic (pentru membrii Xterra şi pentru cei cu abonament), între orele 10 şi 11 cu bicicleta (plecare din Parcul Brătianu - bazinul Olimpic), şi începând cu ora 11.20 – alergare, în acelaşi parc.

"Oricine ni se poate alătura, vă aşteptăm cu drag", au transmis organizatorii.

La ora 16, fanii vor fi invitați la o întâlnire a lui Ferenc Szőnyi la hotel Ramada, din Calea Aradului. "Aveţi ocazia unică de a întâlni un super-om, de a asculta relatările personale despre concursuri şi experienţe, despre ambiţie şi motivaţie. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru a vă asigura un loc sigur, vă rugăm să ne contactaţi prin email sau telefon la: marketing@xmanromania.ro sau 0727-707.404", au mai transmis reprezentanţii Xterra.

Pe lângă prezentarea lui Ferenc Szőnyi, evenimentul are ca scop şi prezentarea concursului Xman România 2018.

Cine este Ferenc Szőnyi

Ferenc Szőnyi s-a apucat de sport la vârsta de 43 de ani din motive medicale. La început făcea sport doar la nivel de hobby, dar pentru că s-a descurcat bine la ciclism şi la alergare, un prieten l-a sfătuit să concureze la o competiţie de triatlon. Era totuşi un mic impediment: nu ştia să înoate.

Trecând însă peste acest obstacol, a învins provocarea cu succes. După această competiţie s-a înscris şi la un concurs de Ironman, înotând 3,6 km, pedalând 180 km şi alergând un maraton complet în mai puţin de jumătate de zi. Din acel moment nu s-a mai oprit.

Înainte cu o lună de primul său Dublu Ironman abia ştia să înoate, era total necunoscut printre triatloniştii autohtoni, dar spre uluirea lumii triatlonului, a terminat pe locul 3 la Deca Ultratriathlon (10xIronman) din Mexic în acelaşi an.

În 2010 a devenit Campion Mondial la Double-Deca Ironman (20xIronman), iar în 2013 termină 30 de curse de Ironman in 30 de zile, devenind astfel Vicecampion Mondial.

În anul 2017, la vârsta de 53 de ani, a reuşit să câştige două competiţii extrem de grele, performanţă pe care nimeni nu a reuşit până acum. Szőnyi Ferenc a câştigat ultratriatlonul Swissultra (10xIronman), la care paticipanţii au înotat 38 km, au pedalat 1800 km şi au alergat 422 km.

De asemenea, regele triatlonului din Ungaria a câştigat şi cea mai cruntă competiţie de alergare, un concurs de 480 km în munţii Himalya, denumit Hell Ultra, la care concurenţii trebuie să alerge la o altitudine medie de 4000 m. La concursul de 5 zile s-au încumetat doar trei competitori invitaţi în afară de Szőnyi Ferenc, doar un alergător francez şi unul indian. El a fost singurul concurent care a parcurs şi a terminat cei 480 kilometri, întrucât ceilalţi doi au abandonat cursa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON