URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2019, 12:55

Cel mai important eveniment din triatlonul românesc, AROBS X-Man România, va fi găzduit de Oradea în prima zi din iunie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima zi a lunii viitoare, Oradea va găzdui cel mai important eveniment al triatlonului românesc: Campionatul Internaţional de Triatlon pe distanţă lungă AROBS X-Man România 2019, organizat de Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor. Este vorba despre o ediţie aniversară de 10 ani.

Competiţia are două trasee de lungimi diferite: distanţa Full Ironman, de 3.800 m înot, 180 km ciclism şi 42,2 km alergare, respectiv de distanţa Half Ironman, care cuprinde 1.900 m înot, 90 km ciclism şi 21,1 km alergare. Aceste trasee vor putea fi parcurse atât individual cât şi în echipe, având şi două categorii speciale: Family Challenge şi Company Challenge.

După cum anunţă organizatorii, dificultatea concursului de anduranţă este dată nu doar de distanţele diferitelor etape, dar şi de faptul că ele sunt parcurse consecutiv, fără oprire, solicitând sportivii la maxim, atât din punct de vedere fizic cât şi mental.

Evenimentul, care este sprijinit şi de peste 120 de organizatori şi voluntari, este inclus în calendarul competiţional al Federaţiei Române de Triatlon, constituindu-se, totodată, şi în Campionatul Naţional de Triatlon pe distanţă lungă.

Cei aproximativ 400 de sportivi din ţară şi din străinătate care vor lua parte la concurs se vor întrece respectând regulamentul internaţional de triatlon.

După cum transmit organizatorii, startul probei de înot pentru distanţa lungă se va da pe data de 1 iunie, dimineaţa la ora 07.00 la lacul Săldăbagiu de Munte (Hanul Pescarilor). După proba de înot concurenţii trec la proba de ciclism, pe traseul Paleu-Uileacu de Munte-Cauaceu, pe un traseu de 24 de km restricţionat circulaţiei rutiere. Sportivii parcurg bucla de 7 ori, după care revin la Oradea pe un traseu de tranzit pentru ultima etapă. Proba de alergare se va desfăşura în centrul oraşului, pe bucla: Parcul 1 Decembrie-str.Vasile Alecsandri-Piaţa Unirii. Finish-ul va fi în centrul competiţional din Piaţa Unirii.

Pentru distanţa scurtă, startul probei de înot se va da în aceeaşi locaţie, dimineaţa la ora 10.00 şi sportivii vor parcurge aceleaşi trasee, doar pe distanţe înjumătăţite.

Primii concurenţi vor ajunge în centru în jurul orei 12.30, marcând începutul celei mai interesante şi spectaculoase părţi a competiţiei.

"Aşteptăm în centru toţi iubitorii de sport care doresc să urmărească şi să susţină competitorii în acest spectacol sportiv de anduranţă, care se va încheia aproximativ în jurul orei 23.00", mai transmit organizatorii, într-un comunicat.

Conform acestora, pentru prima data în istoria concursului, acesta va fi transmis live (prin live streaming) pe pagina de Facebook al competiţiei (X-Man Romania) sau pe pagina de web: www.xmanromania.ro

Cu o zi mai devreme însă, pe 31 mai, pentru prima dată se va organiza şi X-Man România Junior – un concurs de duathlon pentru copii între 9 şi 16 ani. Concursul de alergare-ciclism-alergare se va desfăşura în zona Piaţa Unirii.

Competiţia este organizată de asociaţia Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, în parteneriat cu Federaţia Română de Triatlon, dar şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, al Consiliului Judeţean Bihor şi al Poliţiei Rutiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON