URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2018, 19:05

18 ani de BIHOREANUL: În seara aceasta, sărbătorim Majoratul Bihoreanului cu Gala Premiilor lui Bihorel 2018!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămânalul BIHOREANUL a împlinit 18 ani de la apariţia primului număr, iar în seara aceasta petrecem cu prietenii şi duşmanii care au avut destul curaj să ne accepte invitaţia.

Peste 350 de persoane - invitaţi, parteneri, oficialităţi, reprezentanţi ai vieţii politice, sociale şi culturale, mass-media şi prieteni - sunt aşteptate, joi seară, la sala de evenimente Armonia, la Majoratul BIHOREANULUI, în cadrul căruia se vor decerna şi Premiile lui Bihorel pentru anul 2018.

Au confirmat prezenţa primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, subprefectul Iulius Delorean, vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea, fostul prefect Claudiu Pop, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şeful Poliţiei Bihor, Alin Haniş, şi mulţi alţii.

În schimb, deşi au fost invitaţi, au refuzat să fie prezenţi membrii de frunte ai PSD şi UDMR, începând cu Ioan Mang sau Cseke Attila, până la Florian Bodog, Szábo Ödön ori Pásztor Sándor. Pe unii dintre ei, boicotul nu-i va salva însă de premii, atâta tot că le va fi mai greu să dea replica...

Programul serii este variat. Pe lângă Gala Premiilor lui Bihorel, mai avem programată o întâlnire "patriotică", cu Avram Iancu, şi una cu Sax Machine, rămânând ca invitaţii să se lămurească despre ce e vorba.

De asemenea, "în seara asta mare, cu toţii vom cânta" cu trupa Compact condusă de inconfundabilul Paul Csucsi, care va concerta live special pentru BIHOREANUL.

Mesele vor fi pline cu bunătăţuri, pregătite atât de chef Ionuţ Lupu de la Armonia Venue, cât şi de bucătarii pricepuţi ai Carmangeriei Sorina, care vin cu al lor bufet tradiţional cu preparate din cea mai gustată legumă autohtonă: porcul. Candy bar-ul nu va fi de post, căci va fi de dulce: Janette Cakes a pregătit peste 1.000 de prăjituri şi un tort delicios!

Invitaţii vor putea să se "tragă în chip" cu Bihorel, la Photo Booth tematic, şi se vor putea minuna la Ieslea Naşterii Bihoreanului, o creaţie în mărime naturală - ba chiar mai mult decât atât - cu Cei Trei Mangi de la Răsărit şi alte personaje.

Mai multe detalii, poze şi video despre cum a fost seara veţi putea găsi vineri pe www.eBihoreanul.ro şi luni în ediţia tipărită a BIHOREANULUI!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
cretinul simplu
romanul simplu ca de obicei un creeetiiin notoriu...... identic cu celalalt caz patologic crisdumi......
Postat 14 Decembrie 2018, 15:36 de TanarSiNelinistit
Replica
LA MULTI ANI! (de tzohaus):))=)) A fost o adunare exclusivista iar cei care au vrut ca sa mearga au fost exclusi din grupul de invitati! Cand` colaboratori `iti cer ajutorul , ajuta-i si nu-i goni si ajutorul se va intoarce , nu intoarce spatele cititorului fidel , pentru ca el se va intoarce impotriva ta !:))=)) Acuma la majorat `Bihoreanul` mare bagare de seama cu subiectele abordate ca nu se stie ce `patriot roman ` (rosu , galben , si albastru) va da in judecata pentru defaimare, insulta , jigniri, baliverne si minciuni si o sa-l platesti ca si popa mai mult decat face!:))=))Nu as fi mers nici cu invitatie ca au fost destule evenimente in Oradea aseara , Vernisaj si concert la Filarmonica, Spectacol de mosh Craciun (galben PNL)la Teatru , Concertul lui Stefan Hrusca din Piata Unirii, iar presa bihoreana la party!:))=)) BIHOREANULE tzohaus la multi ani! Tzuzanghen fassunghen!:))=)) Acesta este opinia Romanului Simplu.
Postat 14 Decembrie 2018, 11:08 de Romanul_Simplu
PROPUN BIHOREANULUI
sa ii dea un premiu si lui crisdumi pentru cel mai jalnic postac pesdist si contra-anti la tot ce scrieti. si un pariu: cat va mai rezista asa fara sa ii puste o vena de suparare.
Postat 14 Decembrie 2018, 08:15 de User anonimizat
CrisDumi
O dai pe subiect.
Postat 13 Decembrie 2018, 23:56 de Sandu1206
CrisDumi
Dragnea nu poate
Postat 13 Decembrie 2018, 23:55 de Sandu1206
Corina Crețu: Alianța Vestului nu poate să acceseze direct fonduri structurale și de investiții europene.
Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Creţu susţine că, în cadrul actualei perioade de programare 2014 – 2020, conform reglementărilor în vigoare, nou înființata Alianță a Vestului nu poate să acceseze direct fonduri structurale şi de investiții europene. Oficialul european precizează că este important de știut că fiecare dintre orașele care au constituit această Alianță are la dispoziție bani în cadrul Programului Operațional Regional, mai precis în cadrul axelor actuale privind dezvoltarea urbană. Totodată, spune Corina Creţu, prin Articolul 7 al Fondului european de dezvoltare regională, fiecare oraș reședință de județ din România are alocați bani pe care îi poate gestiona în mod direct, în funcție de nevoile sale. ”Astfel, în perioada 2014 – 2020, autoritățile române au alocat cu titlu indicativ municipiului Cluj-Napoca 45,2 milioane de euro, Timișoara are alocate 55,9 milioane de euro, Arad – 38,9 milioane de euro, iar Oradea primește 36,1 milioane de euro”, a afirmat comisarul european Corina Creţu în răspunsul la solicitarea ziarului Făclia de Cluj. Oficialul european a menţionat că, în actuala perioadă de programare(2014 – 2020), Comisia Europeană sprijină schimbul de bune practici între autoritățile locale pe teme de dezvoltare urbană. ”Pentru că un oraș poate învăța de la un altul – care are poate mai multă experiență în folosirea fondurilor europene – despre implementarea cu succes a proiectelor, depășirea eventualelor blocaje, pregătirea cadrului strategic pentru următoarea perioadă de programare. Cred că aceste schimburi de bune practici –  pe care eu le recomand tuturor statelor membre –  pot să ajute la întărirea capacității administrative a autorităților locale și să contribuie, totodată, la o rată mai bună de absorbție a fondurilor UE. Până acum, am văzut că astfel de schimburi de bune practici funcționează cu rezultate bune în alte state membre”, a menţionat Corina Creţu. În ceea ce privește următoarea perioadă de finanțare(2021 – 2027), comisarul european afirmă că arhitectura programelor, rolul ministerelor, al agențiilor de dezvoltare regională, al orașelor și al altor posibili actori (inclusiv această Alianță) urmează să fie decis în cadrul negocierilor pentru viitorul Acord de Parteneriat între Comisia Europeană și România. ”Atât experții DG REGIO, cât și eu personal considerăm că orașele ar putea să joace un rol și mai important în felul în care sunt cheltuiți banii politicii de coeziune în perioada de după 2020, iar autoritățile locale ar putea să fie implicate și mai mult în selectarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană”, a explicat Corina Creţu în răspunsul transmis cotidianului Făclia de Cluj. Precizăm că primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, iniţiatori ai proiectului „Patrulaterala Vestului”, au semnat sâmbătă, la Timişoara, documentul de fundamentare a asocierii „Alianţa Vestului” (AVE). Fondatorii Alianţei anunţau că printre obiective se numără atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles.
Postat 13 Decembrie 2018, 22:42 de CrisDumi
La mulți ani
.
Postat 13 Decembrie 2018, 21:55 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON