URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 24 IUNIE 2018

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
29 Aprilie 2018, 08:16

Reguli de vacanţă: Nu lăsaţi bunurile de valoare la vedere în maşină!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În minivacanţa de 1 Mai, peste 800 de poliţişti vor forma zilnic peste 115 de patrule de siguranţă publică în tot judeţul pentru ca bihorenii să se poată bucura în siguranţă de cele patru zile libere.

"Poliţiştii bihoreni vor acţiona pentru a preveni tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru descurajarea şi combaterea infracţiunilor sau a altor fapte antisociale care pot aduce atingere ordinii publice, ordinii de drept, integrităţii persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru asigurarea desfăşurării normale a traficului rutier şi pietonal", se menţionează într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor.

Poliţiştii vor monitoriza traficul auto pentru a sancţiona excesul de viteză, vor patrula în zonele aglomerate pentru a preveni faptele antisociale şi vor supraveghea traficul feroviar şi gările aglomerate pentru siguranţa călătorilor.

La rândul lor, jandarmii postului montan Padiş vor fi la datorie pentru siguranţa execursioniştilor.

Atenţie la hoţi!

Pentru a evita să devină victime ale hoţilor, oamenii legii le recomandă bihorenilor aflaţi la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun:

- În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, în magazine, fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!

- Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!

- Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!

- Acordaţi mai mare atenţie poşetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoţii speculează această neglijenţă! O geantă atârnată de umăr este întotdeauna la dispoziţia hoţilor.

- Când urcaţi într-un mijloc de transport în comun, nu lăsaţi geanta sau bagajele nesupravegheate în timp ce compostaţi biletul de călătorie sau vă aşezaţi pe scaun!

- În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment! Priviţi cu atenţie persoanele din jurul vostru pentru a reţine cât mai multe detalii despre cei care ar putea să vă sustragă bunuri.

- Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi! Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112!

Evitaţi furtul din autoturisme!

- Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (sisteme GPS, genţi, borsete, telefoane mobile, aparatură electronică, etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp.

- În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.

- Pe perioada deplasării cu autoturismul, acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii).

- Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.

Protejaţi-vă locuinţa!

- Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;

- Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;

- Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;

- Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret. Atenţie la postările de pe reţelele de socializare, nu oferiţi amănunte cu privire la deplasările pe care urmează să le faceţi şi perioada în care lipsiţi de la domiciliu, sunt informaţii care pot fi exploatate de infractori;

- Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.

Nu daţi foc pădurii!

La rândul lor jandarmii postului montan din Padiş le recomandă excursioniştilor:

- Nu faceţi foc la mai puţin de 30 de metri de liziera pădurii, ci doar în locuri special amenajate.  Cei care ignoră această recomandare, riscă sancţiuni cu amendă între 2.000  şi 5.000 de lei, conform legii 171/2010

- Înainte de a vă instala cortul în locul dorit, informaţi-vă dacă puteţi face acest lucru de la rangerii Parcului Natural Apuseni sau de pe panourile de informare existente;

- Pentru instalarea corturilor, tonetelor sau a rulotelor, într-un fond forestier sau în alte locuri decât cele aprobate şi delimitate de deţinătorul fondului forestier respectiv, legea 171/2010 prevede amenzi de la 1.000 la 2.000 de lei. De asemenea, pentru accesul cu orice mijloace auto în fondul forestier amenda  este cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei;

- Cei care iubesc singurătatea si îşi amplasează cortul în locuri izolate, să fie atenţi unde îşi depozitează mâncarea. Este de preferat ca mâncarea să nu fie depozitată în cort, ci undeva afară, deoarece în zona Parcului Natural Apuseni au fost semnalate exemplare de urs care, de curând, au ieşit din hibernare. Astfel turiştii pot avea surpriza de a avea un "oaspete" nepoftit la masă.

Atenție la reguli!

De asemenea, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana îi îndeamnă pe bihoreni să respecte următoarele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor ce pot afecta păduri întregi sau zeci de hectare de păşune şi mai grav, se pot propaga la gospodăriile cetăţenilor, punându-le în pericol viaţa şi bunurile materiale:

- nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;

- nu aprindeţi focul pe timp de vânt;

- nu aprindeţi focul la  o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii;

- prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate având la îndemană mijloace pentru stingerea focului;

- nu fumaţi lângă mirişti şi păduri sau în alte locuri cu pericol de incendiu;

- nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă;

- nu lăsaţi copiii să se joace cu focul, înlăturând cu desăvârşire accesul acestora la chibrituri, brichete, lumânări sau alte asemenea surse de foc şi supraveghindu-i în permanenţă;

- menţineţi curăţenia la locul unde preparaţi hrana: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile,  resturile de mâncare ori sticlele, întrucât acestea pot contribui la propagarea incendiilor;

- nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;

- nu părăsiți focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă;

- depozitați cenușa rezultată din ardere în gropi speciale, dupa ce ați stins-o cu apă;

- dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;

- anunţaţi imediat orice incendiu pe care il observaţi la 112.

De altfel, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU a desfășurat, în ultima perioadă, mai multe activități de informare preventivă la ocoalele silvice din județ. Acțiunile continuă și pe timpul minivacanței de 1 Mai în zonele de agrement din apropierea pădurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • „Zi de zi aici vom fi!”: Protestatarii orădenii au dansat Hora Unirii, dar au cerut izgonirea PSD-ului din ţară (FOTO / VIDEO)
 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON