URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
29 Aprilie 2018, 08:16

Reguli de vacanţă: Nu lăsaţi bunurile de valoare la vedere în maşină!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În minivacanţa de 1 Mai, peste 800 de poliţişti vor forma zilnic peste 115 de patrule de siguranţă publică în tot judeţul pentru ca bihorenii să se poată bucura în siguranţă de cele patru zile libere.

"Poliţiştii bihoreni vor acţiona pentru a preveni tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru descurajarea şi combaterea infracţiunilor sau a altor fapte antisociale care pot aduce atingere ordinii publice, ordinii de drept, integrităţii persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru asigurarea desfăşurării normale a traficului rutier şi pietonal", se menţionează într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor.

Poliţiştii vor monitoriza traficul auto pentru a sancţiona excesul de viteză, vor patrula în zonele aglomerate pentru a preveni faptele antisociale şi vor supraveghea traficul feroviar şi gările aglomerate pentru siguranţa călătorilor.

La rândul lor, jandarmii postului montan Padiş vor fi la datorie pentru siguranţa execursioniştilor.

Atenţie la hoţi!

Pentru a evita să devină victime ale hoţilor, oamenii legii le recomandă bihorenilor aflaţi la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun:

- În zonele aglomerate din pieţe, gări, autogări, în magazine, fiţi foarte atenţi cu banii şi obiectele personale!

- Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere!

- Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!

- Acordaţi mai mare atenţie poşetei decât plaselor cu cumpărături, deoarece hoţii speculează această neglijenţă! O geantă atârnată de umăr este întotdeauna la dispoziţia hoţilor.

- Când urcaţi într-un mijloc de transport în comun, nu lăsaţi geanta sau bagajele nesupravegheate în timp ce compostaţi biletul de călătorie sau vă aşezaţi pe scaun!

- În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment! Priviţi cu atenţie persoanele din jurul vostru pentru a reţine cât mai multe detalii despre cei care ar putea să vă sustragă bunuri.

- Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi! Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la numărul de urgenţă 112!

Evitaţi furtul din autoturisme!

- Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (sisteme GPS, genţi, borsete, telefoane mobile, aparatură electronică, etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp.

- În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.

- Pe perioada deplasării cu autoturismul, acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii).

- Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.

Protejaţi-vă locuinţa!

- Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;

- Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;

- Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;

- Pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret. Atenţie la postările de pe reţelele de socializare, nu oferiţi amănunte cu privire la deplasările pe care urmează să le faceţi şi perioada în care lipsiţi de la domiciliu, sunt informaţii care pot fi exploatate de infractori;

- Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.

Nu daţi foc pădurii!

La rândul lor jandarmii postului montan din Padiş le recomandă excursioniştilor:

- Nu faceţi foc la mai puţin de 30 de metri de liziera pădurii, ci doar în locuri special amenajate.  Cei care ignoră această recomandare, riscă sancţiuni cu amendă între 2.000  şi 5.000 de lei, conform legii 171/2010

- Înainte de a vă instala cortul în locul dorit, informaţi-vă dacă puteţi face acest lucru de la rangerii Parcului Natural Apuseni sau de pe panourile de informare existente;

- Pentru instalarea corturilor, tonetelor sau a rulotelor, într-un fond forestier sau în alte locuri decât cele aprobate şi delimitate de deţinătorul fondului forestier respectiv, legea 171/2010 prevede amenzi de la 1.000 la 2.000 de lei. De asemenea, pentru accesul cu orice mijloace auto în fondul forestier amenda  este cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei;

- Cei care iubesc singurătatea si îşi amplasează cortul în locuri izolate, să fie atenţi unde îşi depozitează mâncarea. Este de preferat ca mâncarea să nu fie depozitată în cort, ci undeva afară, deoarece în zona Parcului Natural Apuseni au fost semnalate exemplare de urs care, de curând, au ieşit din hibernare. Astfel turiştii pot avea surpriza de a avea un "oaspete" nepoftit la masă.

Atenție la reguli!

De asemenea, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana îi îndeamnă pe bihoreni să respecte următoarele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor ce pot afecta păduri întregi sau zeci de hectare de păşune şi mai grav, se pot propaga la gospodăriile cetăţenilor, punându-le în pericol viaţa şi bunurile materiale:

- nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;

- nu aprindeţi focul pe timp de vânt;

- nu aprindeţi focul la  o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii;

- prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate având la îndemană mijloace pentru stingerea focului;

- nu fumaţi lângă mirişti şi păduri sau în alte locuri cu pericol de incendiu;

- nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă;

- nu lăsaţi copiii să se joace cu focul, înlăturând cu desăvârşire accesul acestora la chibrituri, brichete, lumânări sau alte asemenea surse de foc şi supraveghindu-i în permanenţă;

- menţineţi curăţenia la locul unde preparaţi hrana: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile,  resturile de mâncare ori sticlele, întrucât acestea pot contribui la propagarea incendiilor;

- nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;

- nu părăsiți focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă;

- depozitați cenușa rezultată din ardere în gropi speciale, dupa ce ați stins-o cu apă;

- dacă întâlniţi focuri lăsate de alţii, stingeţi-le;

- anunţaţi imediat orice incendiu pe care il observaţi la 112.

De altfel, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU a desfășurat, în ultima perioadă, mai multe activități de informare preventivă la ocoalele silvice din județ. Acțiunile continuă și pe timpul minivacanței de 1 Mai în zonele de agrement din apropierea pădurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)
 • Zilele Culturii Maghiare: Jocuri pentru copii, spectacole şi târg cu de toate, la Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Ziua curăţeniei: Peste 18.000 de voluntari bihoreni au curăţat gunoaiele aruncate prin judeţ (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON