URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2018, 17:16

Final de etapă sau de proces? Curtea de Apel Oradea a amânat sentinţa definitivă în cazul DNA vs Alexandru Kiss & Beniamin Rus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La capătul a patru ore de dezbateri pro şi contra, completul de divergenţă chemat de Curtea de Apel Oradea pentru a da, luni, o sentinţă definitivă în procesul intentat în 2015 de procurorii DNA Oradea împotriva fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, a proprietarului grupului de firme Selina, Beniamin Rus, şi a altor patru oameni de afaceri din Ungaria şi România, a decis o nouă amânare, de data asta „scurtă”, urmând să se pronunţe marţi, la ora 14.00.

Fapte vechi, proces lung

DNA Oradea a intentat procesul pentru fapte de corupţie din perioada 2002-2003, când Alexandru Kiss şi amicul său Alexander Mudura, patronul Lotus Center (decedat în 2015), ar fi „aranjat” mai multe contracte publice, în valoare totală de circa 70 milioane euro, atribuite de Primăria Oradea şi de CJ Bihor unor firme „alese” de ei, contra unor „comisioane” de peste 4,3 milioane euro.

E vorba de realizarea gropii de gunoi ecologice din Oradea de către firma Keviep din Debreţin, patronată de Miklossy Ferenc, deszăpeziri de drumuri judeţene şi reabilitarea unui drum judeţean de către firma Selina, căreia CJ Bihor i-a vândut apoi sub preţ terenurile unor foste unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române, precum şi furnizarea de cărbune pentru CET Oradea de către mai multe firme offshore deţinute de cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, şi de către SC Martex Trans, deţinută de orădeanul Gheorghe Roatiş.

În iunie 2018, după trei ani în care avocaţii au încercat să „scoată” din dosar mai multe probe, în special interceptările unor convorbiri telefonice ale inculpaţilor realizate de SRI în baza unor mandate de siguranţă naţională, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Kiss la 8 ani de închisoare, pe Bojtor la 6 ani şi pe Rus la 4 ani. Faţă de Miklossy şi fiul acestuia, trimis şi el în judecată deoarece conducea o subsidiară a Keviep prin care s-au plătit „comisioane”, precum şi faţă de Roatiş, instanţa de fond a constatat încetarea procesului din cauza prescrierii faptelor.

Judecători în dezacord

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, Kiss, Rus şi Bojtor, dar şi Miklossy sr şi Miklossy jr, au fost nemulţumiţi de sentinţă şi au atacat-o la Curtea de Apel Oradea, cerând imediat strămutarea procesului, pe motiv de „presiune mediatică”, solicitarea fiindu-le respinsă însă de Curtea Supremă.

Luna trecută, pe 28 noiembrie, completul alcătuit din judecătorii Antik Levente şi Gabriela Ţarcă le-a refuzat şi cererile pentru readministrarea întregului probatoriu analizat anterior de Tribunalul Bihor, fixând pe a doua zi pronunţarea sentinţei finale.

La data stabilită, însă, în locul soluţiei definitive a fost anunţată înfiinţarea unui complet de divergenţă, prin „cooptarea” unui al treilea judecător, semn că Antik şi Ţarcă nu se puseseră de acord asupra sentinţei, ce putea fi de achitare sau de condamnare a inculpaţilor ori, aşa cum au cerut insistent avocaţii, înapoierea dosarului la Tribunal, pentru reluarea judecării de la zero, pe motiv că magistratul care a stabilit soluţia de fond nu şi-ar fi motivat hotărârea.

Completată cu judecătorul Mihail Udroiu, pentru a înclina balanţa spre oricare din aceste variante, „echipa” Curţii de Apel nu a reuşit să dea verdictul definitiv nici la noul termen, stabilit pentru luni, 10 decembrie.

Vor de la zero

La acest termen, pe parcursul a patru ore, cei trei magistraţi i-au ascultat pe avocaţi cerând din nou trimiterea dosarului la Tribunal spre rejudecare, ceea ce, având în vedere vechimea faptelor, ar activa riscul unei „achitări” indirecte, prin prescrierea răspunderii penale şi faţă de condamnaţii Kiss, Rus şi Bojtor.

Pentru a convinge judecătorii Curţii, apărătorii au reiterat că sentinţa Tribunalului nu a ţinut cont de argumentele incupaţilor, ci a fost doar un „copy-paste” al rechizitoriului DNA, dar şi că hotărârea de astă-vară ar fi fost pronunţată într-o şedinţă care nu ar fi fost publică, ca atare nulă de drept.

De asemenea, avocaţii au criticat din nou interceptările SRI, iar unul dintre inculpaţi, Bojtor, cel ce „albea” prin firmele sale offshore şpăgile pentru Kiss şi Mudura, a repetat că întregul dosar ar avea la bază declaraţii pe care le-a dat la DNA Oradea în 2016 numai pentru că ar fi fost constrâns de „securitatea” maghiară de la Budapesta, unde locuieşte, şi pentru că procurorii români i-ar fi promis o condamnare „maxim cu suspendare”, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Totodată, pentru că potrivit spuselor acestuia, Bojtor i-ar fi dat o parte din mită fostului director CET Dragoş Gligor, avocaţii au criticat faptul că doar clienţii lor au fost trimişi în judecată, în timp ce dosarul deschis separat de DNA cu privire la acesta nu este soluţionat nici până în prezent.

Ziua Drepturilor Omului

Toate pledoariile avocaţilor au avut ca scop rejudecarea de la zero a procesului, unul dintre ei invocând, simbolic, chiar şi faptul că „azi este Ziua Mondială a Drepturilor Omului”, drepturi despre care a pretins că au fost încălcate de SRI, DNA, dar şi de judecătoarea de la Tribunal care a pronunţat sentinţa de condamnare.

La fel de evident, reprezentantul DNA s-a opus, afirmând atât că probele strânse în timpul anchetei şi cele administrate în timpul judecării la Tribunal sunt concludente, cât şi faptul că hotărârea instanţei de fond a fost motivată cu respectarea întocmai a legii.

În jurul orei 13.15, preşedintele completului, Antik Levente, a anunţat că instanţa „rămâne în pronunţare”, astfel că inculpaţii şi avocaţii s-au retras pe hol, aşteptând promisa sentinţă. După aproximativ o oră, însă, magistraţii s-au răzgândit. „Pronunţarea se amână pe mâine (n.r. – marţi), la ora 14.00”, au transmis ei prin grefieră. Aşa că, până la urmă, sentinţa definitivă nu a putut fi cunoscută în „zi de sărbătoare”, ci a rămas pe marţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Haga
In scurt timp infractorii vor incepe sa depuna plangeri la Haga. Ce fel de plangeri ? Se vor plange ca li se incalca "dreptul" la a fura, escroca, agresa, viola, etc.
Postat 10 Decembrie 2018, 18:46 de Alcor
Ce chestie
Multe s-au amânat în ultimă perioada
Postat 10 Decembrie 2018, 18:43 de Sandu1206
Clar
Imaculati, nevinovati ca niste prunci de scoala primara, vor cere si ceva daune (vreo cateva milioane de euro fiecare). Cum au ajuns banii din spaga la ei ? Din greseala, plus ca interceptarile sunt facute de SRI, fara ca inculpatii sa fie anuntati in prealabil ca vor fi ascultati/interceptati.
Postat 10 Decembrie 2018, 18:15 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON