URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2018, 17:30

Acţiuni spectaculoase în Cetate de Ziua Poliţiei: Jocuri, concursuri, expoziţii, demonstraţii ale „mascaţilor” şi ale câinilor poliţişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţia Bihor se pregăteşte să serbeze alături de cetăţeni Ziua Poliţiei Române. Cum anul acesta data de 25 martie, stabilită în acest scop prin Legea 218/2002, „pică” în zi de duminică, nelucrătoare, la „ediţia” a 16-a manifestările publice au fost programate mai devreme, aşa încât să poată participa cât mai mulţi doritori.

Vineri, începând cu ora 11, poliţiştii bihoreni îşi vor prezenta, în incinta Cetăţii Oradea, atât activităţile pe care le desfăşoară în serviciul cetăţenilor, cât şi dotările pe care le au pentru a-şi duce misiunile la bun sfârşit.

Crime şi criminali

Astfel, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea găzduieşte o expoziţie de fotografie intitulată „100 de ani de poliţie în judeţul Bihor” ce prezintă Poliţia bihoreană, în imagini şi documente, de la 1918 până în prezent. Expoziţia, care poate fi vizitată până la sfârşitul lunii martie, se anunţă spectaculoasă căci cuprinde fotografii şi articole despre crime celebre, inclusiv cele comise în perioada interbelică de singurul bihorean condamnat la moarte şi executat în Penitenciarul Oradea, articole din anii '30 despre asasinarea unui primar bihorean, furturi spectaculoase rezolvate în Oradea, poze cu poliţişti în timpul unor investigaţii, urmăriri.

Vor fi expuse arme de exerciţiu, documente din anchete, obiecte deosebite ridicate în timpul percheziţiilor - cum e şi o carte decupată în interior pentru a adăposti un pistol - uniforme de miliţie şi poliţie, desene realizate de şeful Serviciului Criminalistic, Florin Lăzău, cel mai cunoscut criminalist român, cărţi editate de Poliţia bihoreană şi, desigur, cartea de onoare a instituţiei, în care au semnat diverse personalităţi ale vremii.   

Cetatea sub asalt!

Tot în curtea Cetăţii, poliţiştii au pregătit jocuri şi concursuri dedicate copiilor, aşa încât aceştia să fie mai pregătiţi în prevenirea a ceea ce oamenii legii numesc fapte de „criminalitate”, de la banalele furturi sau accidente rutiere până la alte infracţiuni.

În acelaşi loc, oamenii în uniforme albastre îşi vor prezenta dotările laboratorului criminalistic mobil şi vor explica vizitatorilor la ce anume le folosesc, concret, şi vor etala o expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotare.

Poliţia Bihor va avea în Cetate şi standuri de documentare, unde vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a meseriei de poliţist, dar şi cu conţinut educativ-preventiv.

Cele mai spectaculoase activităţi sunt programate de la ora 12, când vor începe demonstraţii şi exerciţii tactice ale „mascaţilor” din Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi demonstraţiile de abilităţi ale unităţii canine a Poliţiei Bihor.

Toate aceste evenimente vor fi precedate de o şedinţă la sediul Poliţiei Bihor, în cadrul căreia va avea loc o ceremonie de înaintare în grad, dar şi premierea celor mai buni agenţi şi ofiţeri din diverse specialităţi.

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită pe 25 aprilie datorită apropierii de sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, sărbătoare al cărei simbol se afla la începutul secolului XIX pe steagul Marii Agii, prima „poliţie” românească. În acea vreme, instituţia a fost condusă de Grigore Dimitrie Ghica, devenit ulterior domnitor, care în 1822 înmâna Marelui Agă un steag cu sigla Marii Agii şi o ghirlandă de aur în interiorul căreia se afla chipul Maicii Domnului înaintea îngerului care îi aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Actiune spectaculoasa
O "actiune spectaculoasa" a politiei a fost recent difuzata la tv. cind o serie de "oameni ai legii" se chinuiau sa incatuseze un individ pentru refuzul legitimarii.
Postat 22 Martie 2018, 22:07 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON