URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2019, 17:11

A început vânătoarea de la Balc. Măsuri speciale din cauza pestei porcine (VIDEO)

A început vânătoarea de la Balc. Măsuri speciale din cauza pestei porcine (VIDEO) foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Milionarii Europei, oaspeţi pe domeniul de la Balc gestionat de magnatul Ion Ţiriac, au avut, vineri, prima partidă din tradiţionala vânătoare de mistreţi, ajunsă anul acesta la a 14-a ediţie.

Iubim România

Potrivit Digi24 Oradea, oaspeţii omului de afaceri au sosit încă de joi, unii pe Aeroportul din Oradea, iar alţii la Debreţin, de unde au plecat spre Balc în maşini de lux care, anul acesta, au fost dezinfectate cu atenţie dată fiind existenţa unui focar de pestă porcină în apropiere.

"Nu suntem aici pentru a împuşca şi a vâna, suntem aici pentru a fi împreună, ceea ce e cel mai important. Iubim România. E o tradiţie. Acum singura problemă e că îmbătrânim. De data asta, i-am adus pe cei doi fii ai mei", a declarat, joi, pentru Digi24 Oradea, celebrul creator de modă italian Stefano Ricci, unul dintre primii ajunşi în România.

Oaspeţii lui Ion Ţiriac au programate două partide de vânătoare, vineri şi sâmbătă, spre deosebire de anii trecuţi, când vânătoarea de la Balc dura până duminică.

Ca de obicei, primii care au intrat în ţarc au fost gonacii, aleşi anul acesta din Sălaj, spre supărarea localnicilor din satul bihorean.

După ora 8, au început să intre şi oaspeţii, iar singurul care a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliştii prezenţi în fața porții domeniului de la Balc a fost prinţul Dimitrie Sturdza. "Este o masă extraordinar de bună, o mâncare românească, să facem o impresie bună la străini", a spus el. Acesta a adăugat că participanții la vânătoare au venit de la mii de kilometri depărtare şi că mulţi dintre ei „au investtit milioane" în România.

Cu grijă la pesta porcină

Ca o măsură de precauţie, toate maşinile care au intrat în ţarc au fost dezinfectate de către angajaţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, îmbrăcați în costume albe și dotați cu butelii cu substanțe speciale.

De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, inspectorii DSVSA vor avea mai mult de lucru la Balc, în condiţiile în care la jumătatea lunii decembrie a anului trecut a fost confirmat un focar de pestă porcină africană în apropierea domeniului lui Ţiriac, pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu, din satul cu acelaşi nume.

"Dată fiind existenţa pestei porcine africane, specialiştii vor face analize sanitar-veterinare pentru eventuala depistare a acestui virus în carnea de vânat. Animalele doborâte vor putea fi luate doar dacă analizele ies negative. Analizele pentru pesta porcină clasică şi pentru trichineloză le facem noi (n.r. - Direcţia judeţeană Bihor) şi cele pentru pesta porcină africană colegii de la Satu Mare", a mai spus Moţoc.

La "ediţia" anterioară, din ianuarie 2018, au dat curs invitaţiei lui Ţiriac, între alţii, designerul Stefano Ricci, directorul Indycar, Mark Miles, Wolfgang Porsche, moştenitorul celebrei companii auto cu acelaşi nume, Klaus Mangold, fost director Daimler, Robert Peugeot, deţinătorul pachetului majoritar al concernului cu acelaşi nume, Sandor Csanyi, preşedintele OTP Bank din Ungaria, Alfred Baumhauer, fabricant al produselor de lux Cartier, Dragoş Dobrescu, om de afaceri poreclit "miliardarul fără chip", membru al aşa numitului "grup de la Monaco".

Vineri seară, oaspeții lui Țiriac vor participa la masa tradiţională găzduită de omul de afaceri pe domeniul vânătoare, după care vor porni spre case.

Vezi mai jos reportajul Digi24 Oradea la Balc!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Da
Acolo se discută afaceri. In zilele noastre asta e scopul vânătorii.
Postat 19 Ianuarie 2019, 21:18 de Sandu1206
Tiriac
Noroc cu domeniul de la Balc si cu dl Țiriac ca mai aude cineva si de România. Cu zece ca Țiriac azi eram top 5 in UE.
Postat 18 Ianuarie 2019, 23:12 de Adrian_Preda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON