URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
08 Mai 2018, 22:35

Ministrul Sănătăţii a făcut sindicatele să renunţe la grevă. Modificările ar putea "întoarce" demisiile angajaţilor UPU-SMURD Bihor!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victorie, cel puţin la prima vedere, pentru angajaţii din Sănătate. După aproape 11 ore de negocieri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, că s-a decis modificarea legii salarizării, fapt care i-a determinat pe reprezentanţii SANITAS să anunţe că greva generală programată pe 11 mai nu se va mai ţine. Modificarea i-ar putea întoarce din drum pe medicii demisionari de la UPU - SMURD Bihor.

Se modifică legea!

"Legea salarizării şi regulamentul de sporuri au fost aplicate uneori în mod subiectiv. (..) S-a decis modificarea legii salarizării", a anunţat, marţi seară, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, adăugând că, în urma discuţiilor cu managerii de spitale a constatat că aproximativ 7.000 de persoane au avut scăderi de venituri, dintre care mai mult de jumătate erau doar în două spitale, la Arad şi Focşani.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a completat că "modificările vor viza strict modul de acordare a sporurilor".

"Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor de medici şi asistente în afara plafonului de 30%. Nu vor mai fi motive pentru diminuare a sporurilor la medici, această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite. Guvernul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, spitalele de psihiatrie, tuberculoză, dar şi anumite servicii judeţene de ambulanţă, cum ar fi Ambulanţa Bucureşti, să se permite în condiţiii bine justificate o suplimentare a sporurilor determinate de specificul acestor specialităţi, aprobare care se va face prin hotărâre de Guvern", a completat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

Cu lupa pe Oradea

Potrivit HotNews.ro, ministrul Muncii a vorbit inclusiv despre situaţia de la Oradea, unde şeful UPU-SMURD, Hadrian Borcea, şi-a depus vineri demisia, fiind urmat de toţi ceilalţi 39 de medici de la UPU, şi a spus că hotărârea de joia trecută a Consiliului Local (pentru reducerea sporurilor acordate medicilor cu 60%, iar în cazul asistenţilor medicali cu 25%) este ilegală şi ar trebui atacată de prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu.

"Aş vrea să lansăm câteva avertismente: şi autorităţile locale, şi managerii de spitale să respecte legea şi regulamentul de sporuri, pentru că aplicarea măsurilor depinde în mod direct de respectarea acestor reglementari de către manageri şi autorităţile locale. Am avut cazul de la Oradea - un caz foarte ciudat - unde s-a emis o Hotărâre de Consiliu Local care ar fi  trebuit să modifice o hotărâre de Guven, ceea ce este totalmente ilegal. Managerii de spitale de asemenea trebuie să respecte justa distribuire a sporurior. O modificare foarte importantă, cea mai importantă: se acordă sume compensatorii pentru toţi anagajaţii care au înregistrat diminuări de venturi nete faţă de luna februarie 2018, suma compensatorie urmează să acopere integral diferenţa. Nu mai putem vorbi despre vreo scădere de venituri", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu. 

Aceasta a precizat că în lege se va introduce un nou filtru, "să nu mai rămână la arbitrariul managerilor, să aloce sporuri pe criterii subiective, încălcându-se legea si regulamentul de sporuri". "Nu a fost în intenţia legiutorului să scadă salariile în sistemul de sănătate. Ne asigurăm ca prin aceste modificări nu mai este posibil să se întâmple acest lucru", a promis Vasilescu.

Borcea: "Îi voi ruga să îşi retragă demisiile"

dr Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD BihorContactat de BIHOREANUL, dr. Hadrian Borcea (foto) a declarat, marţi seară, că decizia ministrului deschide mai multe opţiuni în negocierile pe care reprezentanţii UPU - SMURD le poartă în aceste zile cu reprezentanţii municipalităţii şi că i-ar putea "întoarce" pe medicii demisionari.

"Decizia ministrului rezolvă mai multe aspecte. În primul rând, problema cea mai serioasă, şi anume sporul minim pentru asistenţi. Deci vom avea o bază de pornire pentru un minim, putem rearanja principiile de acordare pe paliere a sporurilor, dar cu această garanţie a sporurilor minim, mai ales pentru asistenţi. Urmează o perioadă de analiză, dar eu cred că suntem la începutul unui drum bun şi sper că cei care au generat problema de la Oradea au înţeles că e important să ne aibă alături la discuţii şi la analize din timp, decât să se ajungă la astfel de conflicte", a declarat şeful UPU-SMURD Bihor.

"La ora 11.30 (miercuri - n.r.) i-am convocat pe colegi pentru a-i ruga să analizeze retragerea demisiilor", a mai declarat Borcea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, luni, 39 de medici de la Urgenţe şi-au dat demisiile din funcţii, depunând, la secretariatul Spitalului Judeţean un document în care îşi anunţă "demisia colectivă" şi o listă cu datele personale şi semnăturile celor în cauză, cu precizarea că ele devin efective începând cu data de 14 mai 2018, ora 8.00.

Bolojan: "Ar fi trebuit să-şi ceară scuze"

Ilie Bolojan, primar OradeaÎntr-o intervenţie la Digi24, primarul Ilie Bolojan s-a lansat într-un atac la adresa celor două ministre PSD, spunând că ar fi trebuit să-şi ceară scuze angajaţilor şi pacienţilor pentru că au "bulibăşit tot sistemul sanitar" şi susţinând că prevederile legale ce ţin de salarii şi sporuri impuse de Guvern nu puteau fi aplicate din lipsă de bani. "Nu poţi acorda sporul minim prevăzut în regulamentul sporurilor pentru toţi angajaţii pe de o parte şi concomitent să respecţi anvelopa de maxim 30% ca total sporuri din baza de salarii. Nu s-au putut aplica aceste prevederi concomitent, pentru că au fost făcute de oameni nepricepuţi şi slab pregătiţi", a spus Bolojan.  

Cât priveşte Hotărârea de Consiliu Local, despre care ministrul Muncii a declarat că este "ilegală", Bolojan a respins acuzaţia, spunând că Vasilescu nici măcar nu cunoaşte documentul. "Hotărârea de CL ea este perfect legală, pentru că ea nu stabileşte decât suma care se acordă suplimentar spitalului pentru a acorda aceste sporuri în limita de 30% şi nimic altceva".

Întrebat care ar fi, concret, rezolvarea problemei de la UPU-SMURD Bihor, Bolojan a spus că "rezolvarea este foarte simplă". "Pentru luna trecută aplicăm prevederile legale, deci ne-ncadrăm în anvelopa de 30%. Dacă apare legea, într-o formulă care să ne permită să revenim să acordăm diferenţele de sporuri care nu au putut fi alocate, este foarte bine, le vom acorda. Dar nu putem citi legea numai cum îi convine unui ministru, care -  după ce a făcut asta - nici măcar nu-şi cere scuze pentru situaţia în care s-a ajuns", a declarat primarul.

Fără grevă

La finalul întâlnirii cu ministrul Sănătăţii de marţi, sindicaliştii din Sănătate au anunţat că renunţă la greva generală anunţată pentru 11 mai, fiind mulţumiţi de rezultatele discuţiilor cu miniştrii Sănătăţii şi Muncii. "Am făcut calcule peste calcule. Am încheiat un acord cu 7 puncte. Am fost de acord să renunţăm la greva de pe 11 mai. Suntem mulţumiţi de discuţiile purtate azi", a declarat Leonard Bărăscu, reprezentant SANITAS. Conform agenţiei de ştiri Mediafax, acordul prevede:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferenţa.

2) Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalităţii de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma iniţială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcţiilor de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
...
... Ar merita dati afara, TOTI pina la ultimul in frunte cu * Borcea. Nu va ajung 13-16 mii de lei net/luna mai vreti si sporuri de 80% din salariu? Ca sa va bateti joc de pacienti si sa luati spaga la greu...
Postat 09 Mai 2018, 17:08 de victorascretinelmicula
Runaway train
Nu stim cine si daca isi merita salariile si sporurile dar situatia seamana cu cea de la sfirsitul anului cind acelasi personaj a decis marirea impozitelor locale cu 20% pe motivul ca guvernul psd a diminuat veniturile locale prin reforma fiscala...Diferenta e ca cetatenii urbei n-au avut ideea sa-si dea demisia in bloc, de revelion.Asteptam cu drag o noua marire ...de data aceasta pe motive de inflatie adevarata,tot din cauze psd.Tara asta e un cimp de batalie intre titani, iar oradea nu duce lipsa.Sau e un caz singular upu-oradea la nivel national?
Postat 09 Mai 2018, 15:50 de excalibur
Dezamagire totala
Tot citesc de vreo 4 - 5 zile stirile legate de greva celor de la UPU din Oradea si nu reusesc sa inteleg cum este posibil ca la noi in oras, in Oradea cea mult apreciata in diverse reportaje si publicatii nationale, pot exista asemenea situatii. Te-ai astepta ca intr-un oras frumos, renovat, cu o adevarata aura occidentala sa vezi si o atitudine a cetatenilor ei care sa se alinieze bunului simt, sa vezi oameni cu principii sanatoase, care sa inteleaga ce este etica, echitatea, etc, indiferent de gradul de instruire sau locul de munca pe care l-ar avea. Si vorbesc de cetatenii, oamenii obisnuiti, de la ceilalti - cu nivel de instruire superioara, cu profesii vocationale, cica - astepatarile sunt chiar mai mari. Din pacate asteptarile noastre, pacienti sau contribuabili, sunt pure utopii. Cum este posibil sa ameninti cu demisia, avand un venit de 11 - 12.000 roni pe considerentul ca altii - pe la ambulanta, nu stiu unde - au venituri de 16.000 roni. Oameni buni in ce tara traim ? Chiar este posibil sa nu-ti pese de unde vin acesti bani, daca aberatiile emanate de unele "minti luminate" vor putea fi sustinute, si cu ce eforturi sau cu ce neajunsuri in alte arii direct implicate in actul medical ? Chiar atat de greu este de inteles ca nu poate fi sustenabil actualul nivel(poate meritat)atata vreme cat veniturile de unde se colecteaza sunt subdimensionate, iar alea nu pot creste peste noapte deoarece productivitatea, din pacate, nu se poate regla din pix, ca si legea stramba pe care ne-o aruncati acum in nas. Diferenta intre cei care astazi sunt intr-o oareceare forma de greva si cei care au acceptat micii si berea este doar de pret, caracterul le este absolut la fel. Doar ca la anumite categorii socio - profesionale este mai dureroasa aceasta constatare. Am citit unele mesaje in care erau propuneri de a li se taia ziua respectiva din salariu. Gresit, total gresit. Acceptate demisiile si campanie masiva de recrutare si readucere in tara a oamenilor care nu au mai rezistat in sistem din motivele pe care le stim cu totii si nu are rost sa le mai amintim acum. Taiat in carne vie, asa cum merita aceste persoane, nu pot sa-i numesc medicii - medicii, adevaratii medici au in primul rand caracter, sunt oameni, sunt buni profesionisti care nu-si fac treaba in functie de cati arginti primesc. Primarul, in dialogul de saptamana trecuta, a folosit la un moment dat termenul de "mercenar", este prea soft, aia - mercenarii- au macar onoare. Acum este momentul ca Primarul sa-si dea examenul de capacitate, dupa incalzirea cu vatmanii. Macar acum cred ca a inteles ca cei de la UPU nu sunt medici i din Canada care au returnat o parte din maririle salariale, constientii fiind ca maririle lor nu erau ECHITABILE in raport cu celelalte venituri ale personalului medical sau cheltuielile necesare materialelor sanitare, ori acel "amarat "de medic de la noi de prin Moldova cred, imi cer scuze fata de dumnealui, nu am retinut exact de unde era, si care si-a impartit marirea exorbitanta cu asistentii lui. Ce mai poti spune cand ai asemenea diferente de mentalitate, iar acum din pacate in dezavantajului frumosului nostru oras. Nu am mai simtit asemenea scarba decat atunci cand am vazut in Parlamentul Romaniei nemernicii care prima data si-au acordat pensii speciale si diverse favoruri, ca doar de aia fusesera trimisi acolo. Am crezut ca rusine mai mare, ca natie, nu putem avea, dar m-am inselat. Fauna care populeaza de ani buni si lumea medicala de la noi a acaparat in totalitate spatiul lasat "vraiste" de oamenii care ar fi trbuit sa ia masuri, acei profesionisti redutabili dintre dumnealor care din bun-simt, sau din speranta ca lucrurile se vor indrepta de la sine au tacut si iarasi au tacut. Macar acum in ceasul al doisprezecelea, cand Europa este plina de pacienti romani ( oarece de ce) cand veniturile li s-au aliniat nivelului european, macar acum cineva ar trebui sa le "bata" obrazul unora si sa le spuna : Suficient, Pana aici. Medicina se face cu daruire, din constiinta, nu dupa numarul de arginti, nu o coborati la subsolul demnitatii umane. Bineinteles ca un medic trebuie sa-si poata plati ratele, sa aiba un nivel decent de trai, insa daca nici din 12.000 roni nu poti face asta, atunci tu ai o mare problema, nu societatea care, sincer, nu stiu de unde o sa te mai poata plati. Cum poti tu medic, cu 11 - 12.000, sa stai in fata spitalului impreuna cu asistentii si brancardierii care iau de 8 ori mai putin banii. Pai daca tie nu-ti ajung inseamana ca ceilalti, colegii vostri din spital cu venituri sub 3.000 si noi contribuabilii cu venituri de 2.000 ce sa facem ?
Postat 09 Mai 2018, 13:20 de LucianCostea
vulguta
cum statea ea acolo la conferinta de presa nervoasa ca ...mneah cine sunt astia sa vina sa ii bata obrazul cu legea ei de kko?
Postat 09 Mai 2018, 07:35 de User anonimizat
.
Olguţa Vasilescu = o pisolcoasa de 2 lei care nu are nici macar bunul simt sa accepte ca e habarnista. *** femeie care nu are ce cauta in functie. Are ea tupeu sa ameninte consiliul local Oradea...
Postat 09 Mai 2018, 00:35 de David
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON