URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2019, 15:22

Raliu fără frontiere: 34 de maşini de epocă străbat Bihorul în weekend. Între ele, un Peugeot de 90 de ani şi o Dacia câştigată în 1983 la CEC (FOTO / VIDEO)

Prima ediţie a Raliului fără frontiere a debutat, vineri dimineaţa, în Cetatea Oradea. Acolo s-au strâns 34 de piloţi cu tot atâtea maşini de epocă, printre ele fiind şi un Peugeot de 90 de ani, o "broscuţă" albastră din 1970 şi o Dacia 1300 verde din 1983, care a fost câştigată la una dintre tombolele CEC.

Începând cu ora 11, în fiecare minut, câte un autoturism a plecat în cursă pe traseul primei etape a competiţiei, pe ruta Oradea - Şinteu. Fiecare start a fost dat de vicepreşedintele filialei Oradea a Retromobil Club (organizatorul evenimentului), Ovidiu Gherman, care a precizat că, în total, maşinile au de parcurs 350 de kilometri. 

Cel mai vechi autoturism înscris în raliu a fost a unui orădean. Adrian Farcaş s-a aflat la volanul unui Peugeot 201 din anul 1929, pe care l-a cumpărat tocmai din Paris. Acesta a venit însoţit de familie, toţii fiind îmbrăcaţi în haine retro, astfel încât să se asorteze cu automobilul.

O altă atracţie a raliului a fost şi o "broscuţă" albastră marca Volkswagen din anul 1970. "Când am cumpărat-o, în 2016, era toată ruginită. A trebuit să schimb multe piese, iar majoritatea le-am cumpărat din America, prin Ebay, pentru că la noi nu se găsesc", a spus proprietarul George Terţa din Baia Mare.

În competiţie s-au înscris şi câteva automobile marca Dacia 1300. Printre ele se afla şi o Dacia vopsită în culoarea trifoiului, a cărui proprietar este din Reşiţa şi care participă pentru prima dată la un astfel de concurs. "Maşina am cumpărat-o de la un bărbat a cărei mamă o câştigase la o extragere norocoasă la CEC, unde avea un carnet de 5.000 lei. Până acum am fost doar la parade cu ea, sper să fie cu noroc", a spus pilotul Andrei Rotaru. 

Pilot al unei maşini înscrise în cursă a fost şi Ionuţ Căşuneanu din Bucureşti, fiul controversatului om de afaceri Costel Căşuneanu, cel supranumit şi "regele asfaltului". Căşuneanu jr. s-a aflat la volanul unui Volkswagen 1302 din anul 1972 de culoare galbenă.

Între autoturisme s-au mai numărat modele de epocă fabricate de Aro, Ford Mustang, Oltcit, Volga, Trabant, Mercedes Benz şi Alpha Romeo.

"Raliu fără frontiere" este prima competiţie, organizată de Retromobil Club, care va trece de graniţele României. Cele 34 de maşini de epocă vor avea de trecut mai multe probe şi vor străbate mai multe sate din Bihor şi Sălaj, iar premierea va avea loc în localitatea maghiară Ujfehértó.

Premiile vor consta în diplome, trofee şi produse de întreţinere şi cosmetică auto.

foto: Antonia Șandra, elevă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON