URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2018, 11:47

Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dedicată tuturor celor care au luptat pe front, murind sau fiind răniţi în timpul războaielor, Ziua Eroilor se sărbătoreşte în fiecare an, pe 17 mai. Pentru a marca momentul, Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, a organizat un moment de mulţumire pentru ei.

Eroii felicitaţi sau comemoraţi joi au fost atât cei care au luptat în război, cât şi cei care au reprezentat părţi ale comitatului Bihor la adunarea naţională din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia ori au fost închişi de autorităţile comuniste.

Evenimentul a fost organizat prin directorul adjunct al muzeului, Ioan Ciorba, respectiv Cristian Negru şi Cristina Puşcaş, din partea aceleiaşi instituţii.

Activitatea a constat atât în rememorarea faptelor din timpul primului război mondial şi a Marii Uniri, respectiv a celor din timpul celui de-al doilea război mondial, de către istoricul Augustin Ţărău, cât şi în vizionarea unui film, "Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt", difuzat în acelaşi timp în mai multe muzee din ţară.

La eveniment au fost prezenţi foşti deţinuţi politic şi urmaşi de-ai lor, prieteni şi urmaşi ai unor veterani de război, respectiv rude ale unor delegaţi de la Alba Iulia, din 1918. Aceştia au primit câte o diplomă onorifică, în semn de preţuire pentru activitatea lor.

Între ei s-au numărat preotul Nicolae Maliţa sau profesorul Ioan Buşiţa, ambii delegaţi ai Marii Uniri, lt. col. (r.) Victor Repede, col. (r.) Petru Griga sau cpt. (r.) Ioan Jurcuţ, luptători pe frontul celui de-al doilea război mondial, Mircea Pârvu, Cornel Onaca, Cornel Sălişteanu sau Petru Şereş, foşti deţinuţi politic, respectiv Mircea Bradu, Pavel Negruţ şi Gheorghe Manicea, revoluţionari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
marca înregistrată cu li ciu ciu
Acum am sesizat... Ziua Eroilor nu se sărbătorește în fiecare an pe 17 mai! Se sărbătorește de Ziua Înălțării Domnului/Ispas! Asta este în funcție de cum pică Paștele!
Postat 18 Mai 2018, 21:42 de danojan1
cum... se pune problema
@poiu: Acu, ce să zic? Mai citește o dată textul comentariului! Am folosit un cuvânt românesc valabil și în engleză (dar înseamnă altceva...).
Postat 18 Mai 2018, 20:37 de danojan1
@danojan
Eu nu am zis nimic. Chiar nimic. Doar ca asta e defect profesional sa analizez orice si sa imi fac idei. Ingineria sociala e naspa ca meserie, mai ales insurat si cu copii pe deasupra :)) Sunt rapid in meseria mea, altfel am de pierdut. Foarte mult chiar (ultima data Polar Maersk a pierdut 600m€ in 10 zile ca nu a fost destul de rapid CISO lor - ma bucur ca nu am fost eu acolo).
Postat 18 Mai 2018, 20:02 de poiu
SARCA
APROPO. Dropsul se suge , nu se mănâncă. Dar atât te ajuta pe tine inteligența
Postat 18 Mai 2018, 19:13 de Sandu1201
SARCA
Felicitări tatalui tau pt activitatea pe front. Si bunicii au luptat , si unul a venit fara un picior de pe front ( a venit cu unul da era de GORUN ) , a beneficiat doar de plata de după război si de pensie de veteran. Noi familia nu am beneficiat de nimic , nu am fost interesați să beneficiem de pensie de urmași si alte chestii. Tu vrei sa devii vedeta prin tatăl tau ( sa apari la TV , presă) . Esti un CLICK si CANCAN. Inca odată felicitări tatălui tău. CE AI FACE TU IN CAZ DE RĂZBOI?????
Postat 18 Mai 2018, 19:08 de Sandu1201
ce se poate
@poiu: Sper că în alte activități nu ești la fel de rapid! Amu' ce-om ști face? Facem ce putem! Precum suntem tratați! Week end plăcut îți doresc!
Postat 18 Mai 2018, 17:45 de danojan1
Reactivarea
Lui danojan1. Sau 2. Depinde cum privim :))
Postat 18 Mai 2018, 17:35 de poiu
OG, ce a ieșit
Mult stimate domn Culiciu! Mult stimata....
Postat 18 Mai 2018, 17:34 de danojan1
RE: OG, ce a ieșit
Mult stimate TDS-ule, parcă erai în concediu de odihnă...
Postat 19 Mai 2018, 01:37 de Moderator
ACELEEAȘI
Mult stimată domn Siliciu! Mult stimată Cristina Puscas era din partea "aceleiași " instituții?
Postat 18 Mai 2018, 17:32 de danojan1
graba
Scuze pentru un "s" in plus....
Postat 18 Mai 2018, 15:38 de dani-e-let
liber
Şi, pentru felul necuviincios în care vorbeşti şi te porţi, ia mai ia matale o pauză de eBihoreanul weekend-ul ăsta. Cadou din partea mea, nu a moderatorului. Înjură 3 zile pe alte site-uri...
Postat 18 Mai 2018, 16:17 de Florin Ciucas
doctorate
"Cristina Pușcaș, fata pe care o înjurați la comentarii, ne-a transmis să vă dăm numărul ei de telefon pentru situația în care doriți să îi spuneți mai multe despre tatăl dvs și să primească și dumnealui o diplomă." Asta mi s-a scris in mail privat! Pentru ca evident Redactia Bihoreanul stie despre cine este vorba! Inca o data... cu ce am injurast-o pe D-ra doctor? Banuiesc ca stiti ce inseamna o injuratura. Daca nu, cititi ce-a scris Sandu1201 la adresa mamei mele.
Postat 18 Mai 2018, 15:37 de dani-e-let
?
Aș vrea ca moderatorul sau d-l Florin Danuț Ciucaș să-mi spună care este ÎNJURĂTURA pe care eu aș fi adresat-o d-rei(d-nei) Pușcaș! Știu ei de ce !
Postat 18 Mai 2018, 15:00 de dani-e-let
lasă-ne...
Înjurătura este "cine naiba este Cristina Puşcaş?". Ia-o în sens metaforic, dacă nu îţi convine termenul. Dumneata eşti, oricum ai lua-o, un parazit dovedit al comunicării în spaţiul public, deci te ambalezi degeaba. Ţi-am mai zis şi în trecut, în ochii mei eşti doar un pixel zbuciumat, şi nimic mai mult. Cristina a făcut un gest ok, venind în întâmpinarea criticii matale, dar se vede treaba că eşti o cauză iremediabil pierdută. Nu mai intra în dialog cu noi, uită că existăm, vezi-ţi de viaţa ta şi să fii sănătos!
Postat 18 Mai 2018, 16:13 de Florin Ciucas
doar de dreapta
@pinonel:Bine punctat! Eu însă mă refer în primul rând la tatăl meu care la vremea respectivă era caporal. Perioada de armată a fost scurtă dar extrem de periculoasă. El a preferat să se refugieze după ocuparea Ardealului de către regimul hortyst și așa a terminat liceul(ca șef de promoție, scrie pe Diploma de bacalaureat) la Arad. Așadar el era caporal taman pe Mureș când nemțălăii se retrăgeau și erau în stare de orice. Evident că pensia de veteran e mică(mai mare e cea de refugiat/zic pensie deși e altceva) dar toate cumulate fac o sumă mult mai mare decât a multora(habar nu am, de aceea zice unul că eu stau pe acea pensie? I-am mai explicat că acea pensie se duce pe medicamentele care nu se dau gratuit, pe pamperși și alimentație, ceea ce îi urez și lui!). Dar de ce sî nu fie invitat? El nu putea face asta fizic(dar e lucid și citește presa) dar măduceam eu. Cine naiba este Cristina Pușcaș? Și ea alege pe criterii de dreapta? Puteam să-i duc ziar de epocă în care tatăl meu este pomenit în clar, puteam să-i duc livretul militar. Ea a procedat ca Arina Patricia MOȘ! Le-a dat veteranilor DROPSURI(să-și rupă protezele?), la ziua pensionarilor a invitat conform listei întocmite de Floarea CHERECHEȘ, anul acesta nu le-a mai dat nimic. Ah, a mai primit o Diplomă semnată de MARELE ILIE GAVRIL BOLOJAN.
Postat 18 Mai 2018, 13:28 de dani-e-let
Sa ne fie rusine!
În vreme ce un general care şi-a câştigat gradele pe timp de pace la cules porumb se poate pensiona în România de azi cu un venit lunar de 20.000 de lei, eroii adevăraţi ai ţării, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi trăiesc bătrâneţea cu pensii mult mai mici.Gheorghe Constantin (96 de ani) este general-locotenent de aviaţie cu trei stele. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la 271 de misiuni de luptă, de vânătoare, de bombardament şi de cercetare. Are un venit lunar de 4.500 de lei!!!Un alt erou încă în viaţă al celui de-Al Doilea Război Mondial este generalul de aviaţie Ion Dobran (98 de ani). A participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică. „Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. Aşa, ajung la 6.000 de lei", cam cat un sef de post!!!
Postat 18 Mai 2018, 13:08 de pinonel
să vă fie rușine
Tatăl meu a fost din nou sărit! Asta e! Nu putea participa el dar... și cuplul Arina Patricia MOȘ-Floarea CHERECHES îl cam sare ! Dacă doriți numele întrebati la Redacția Bihoreanul!
Postat 18 Mai 2018, 12:06 de dani-e-let
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON