URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2018, 20:03

Viaţa şi activitatea episcopului Iuliu Hossu, rememorate la Biblioteca Judeţeană Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a şasea ediţie a seriei Conferinţele Unirii s-a desfăşurat, miercuri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", cu tema "Dr. Iuliu Hossu, episcopul Unirii". Centrată pe biografia înaltului cleric, conferinţa a fost însoţită de o expoziţie privind activitatea sa, formată din imagini, documente şi fragmente din memorii, structurate după momentele importante ale vieţii sale.

Biserica Unită, în fruntea Unirii

Expoziţia a fost prezentată de către PS Florentin Crihălmeanu, episcop unit, eparh al Episcopiei de Cluj-Gherla, iar conferinţa a fost moderată de către directorul Bibliotecii, Ligia Mirişan, avându-l ca invitat pe profesorul universitar Marius Bucur (Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca).

În cadrul prezentării, Bucur a făcut referire atât la biografia personalităţii evocate încă din titlu, dar şi la rolul important pe care Biserica Greco-Catolică l-a avut în ridicarea nivelului cultural al românilor ardeleni, atât înainte, cât şi după 1918. Astfel, aceasta a ridicat şi amenajat şcoli şi preparandii (şcoli de pregătire a învăţătorilor), a dotat bisericile şi a sprijinit activitatea asociaţiilor culturale româneşti, între care reuniunile învăţătorilor şi cele ale femeilor. "Miza majoră a fost creşterea nivelului educativ al societăţii româneşti", a precizat Marius Bucur.

Referindu-se la perioada Marii Uniri, aceasta a arătat că "la 1918 clerul greco-catolic s-a implicat în mobililzarea populaţiei (…) apelând la toleranţă şi la evitarea oricărui conflict, fizic sau etnic". Desigur, implicarea Bisericii Greco-Catolice a fost la fel de importantă precum cea a Bisericii Ortodoxe. "Mulţi dintre cei care au făcut Unirea (dintre episcopii greco-catolici – n.r.) au fost întemniţaţi 30 de ani mai târziu", a continuat Bucur, făcând referire şi la scoaterea înafara legii a cultului greco-catolic, în anul 1948.

Doi din "cei trei Iuliu"

Iuliu Hossu a fost numit episcop de Gherla în anul 1917, de către împăratul austro-ungar Carol I.

Episcopul Hossu a fost cel care a dat citire, pe 1 decembrie 1918, în Alba Iulia, Declaraţiei de unire a Transilvaniei cu România, rostind apoi: "Astăzi, prin hotărârea noastră se înfăptuieşte România Mare, una şi nedespărţită, rostind fericiţi toţi românii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Ţara Mamă România!". În perioada interbelică, acesta a fost parlamentar, iar din 1946 membru de onoare al Academiei Române. În perioada 1948-1955 a făcut detenţie politică, fiind închis la Dragoslavele, Căldăruşani şi Sighet. În 1969 a fost numit Cardinal (In pectore) de către Papa Paul al VI-lea, murind un an mai târziu, la vârsta de 85 de ani.

O altă personalitate evocată în cadrul coferinţei a fost episcopul Iuliu Hîrţea, despre care a vorbit Silviu Sana. Bihorean născut în Vintere, Iuliu Hîrţea a condus cultul greco-catolic în clandestinitate, după interzicerea sa de către comunişti, respectiv între 1949 şi 1978. A fost arestat şi întemniţat în Oradea şi Gherla timp de 12 ani pentru "vina" de a fi refuzat trecerea la ortodoxie. "În închisoare şi-a continuat apostolatul către toţi cei închişi", a afirmat Sana.

În finalul evenimentului, PS Virgil Bercea, episcop Unit de Oradea, a transmis un gând bun celor prezenţi. Expoziţia dedicată episcopului Iuliu Hossu poate fi văzută în holul principal al Bibliotecii Judeţene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON