URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2020, 10:01

Uite gazul, nu e gazul...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceauşescu ne-a lăsat nişte şarade pe care nu le vom dezlega în veci. Ne-a băgat pe toţi în blocuri, deşi e clar că românul nu ştie, nu poate şi nu vrea să trăiască în condomeniu. Sistemul de termoficare centralizat a fost astfel conceput încât practic e imposibil să faci o contorizare corectă.

Când s-a decis cumpărarea noii centrale pe gaz, mulţi orădeni s-au opus, cerând să se treacă la centrale de apartament. De teamă să nu-şi piardă muşteriii racordaţi la CET, primarul a comis un abuz interzicând celor de la case să se branşeze la gaz. Lumea s-a revoltat, şi pe bună dreptate.

Acum, după ce lucrurile s-au mai calmat şi reţeaua de termoficare e în mare parte înlocuită, aceeaşi Primărie constată că nu-i prea rentabil să încălzeşti casele prin reţeaua de termoficare. Deci la loc comanda: acum locatarii sunt obligaţi să se debranşeze, şi încă repede!

N-ar fi exclus că aceiaşi care îl blamau pe Bolojan pentru monopolul CET-ului să îl suduie acum pentru că-i obligă pe concetăţeni să se branşeze la gaz. Asta pentru că o asemenea racordare costă cel puţin 2.000 de euro pe gospodărie.

Să ne imaginăm ce haos ar fi dacă s-ar trece la centralele de apartament în blocuri. Unii ar avea bani să se racordeze, alţii nu, reţeaua ar fi complet dezechilibrată. Ar mai urma ca UE să interzică centralele de apartament pe motiv de poluare şi circul ar fi garantat. Din ceruri, Ceauşescu rosteşte: "Încurcă-i, drace!"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
*"...banii vorbesc câinii latră...*"
"Lătrăm/behăim" și noi p'aici, că avem timp, suntem într-o zonă de oarecare comfort, și ne merge bine (nu ne-a ajuns cuțâtu' la os...), dar dacă ne-am uita mai atenți, am observa că *edilul nostru se implică activ* în orice afacere de unde curge ceva și pentru el... Poate că politicienii ar trebui să fie oameni care să NU aibă un venit din aceasta *"curvă" de meserie* ci să o facă din plăcere, dacă tot le place ceea ce fac (să conducă, să se impună și să iasă în evidență (recunoaștere)... Nu se poate să fi plătit ca politician și în același timp să tragi sforile si să faci legile după cum ți-ai structurat afacerile! Cât de orbi (fraieri) putem să fim?!?
Postat 11 Februarie 2020, 16:38 de TED
Internal Revenue Services
Pret gaz persoana fizica:150 lei/MWh.Aproximativ cit o gigacalorie(1 gigacalorie =1.16 megawatt hours).CET oradea cumpara gazul din magistrala transgaz, pret diminuat cu 30%, deci 1gcal=110 lei la poarta termoficare.Calatoreste apa citiva km pina in casele celor mai iubiti dintre paminteni si ajunge la 325 lei.Sa se calculeze pierderile pe retelele reabilitate de UE&co.Raspuns corect:200% pierdere.Ma rog,negociem,calculul e aproximativ.Cert e ca pretul se TRIPLEAZA.Nu mai calculam ca pe timp de vara racheta produce curent care se vinde cu 65 bani/kwh.Tot unui fraier roman.Ue a dat banul contra achizitiei turbinei General Electric(custom made in EU )si contra promisiunii marilor arhitecti ca vor duce gigacaloria spre 400 lei,pentru vesnica pomenire...Poala nu stie carte
Postat 28 Ianuarie 2020, 19:08 de excalibur
Nu-i bai
In următorii 20 de-a ani toată Oradea ar trebui sa fie pe gaz.
Postat 28 Ianuarie 2020, 15:36 de sandu1260
Trial and error.
Din păcate administrația funcționează de 12 ani așa: facem, greșim și apoi adaptăm, de la “turbogirație” la “încălzire”.
Postat 28 Ianuarie 2020, 13:15 de oradeaveche
Aberatii
Dupa ce le interzici ani de zile oradenilor accesul la gaze, care au mai si petrecut niste ierni in frig, vii sa-i arati cu degetul ca sunt saraci. Hai nu zau! Cu banii (europeni) cheltuiti aiurea pe turbina lui peste si pe inlocuit magistrale, se puteau dota toate punctele termice cu minicentrale pe gaz, astfel doar retele secundare necesitau reabilitate iar confortul termic si costul platit de oradeni ar fi fost suportabile. Si chiar si asa: banii dati pe caldura ce nu am avut-o pana acum doua trei ierni plus banii dati pe medicamente, ar fi acoperit costul racordarii la gaze. Deci decat sa mai depind de hotii din primarie, mai bine fac un sacrificiu si scap de ei.
Postat 28 Ianuarie 2020, 13:00 de oradeanbihor
sa repetam...
Asa cum am spus FIZICA nu minte. Nu este ok sa incalzesti apa calda pe borsului si sa o trimiti in Sanmartin. Acum pe bune. Politicul nu se da batut, au inventat perpetuum mobile. Si ce este mai rau sunt persoane cau ori nu au invatat la fizica ori nu au nimic de a face cu asta. Urmatorul articol, cu siguranta va fi blocul debransat de la incalzirea centralizata. De ce? pentru ca e prea departe, si costurile sunt prea mari. Iarna urmatoare va fi si acest articol. Va asteptam. Si inca o data, FIZICA nu se poate fenta.
Postat 28 Ianuarie 2020, 12:47 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON