URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2020, 15:37

UDMR-ista Kirei: Bolojan să-şi ceară scuze pentru că a jignit opoziţia

Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Kirei Melinda, i-a cerut primarului Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, să îşi ceară scuze public pentru că a folosit expresii jignitoare la adresa consilierilor opoziţiei.

"Nu doresc să mai candidez"

Pentru cei care nu ştiu, în şedinţa de joi, Consiliul Local a hotărât majorarea costului de întreţinere în creşe pentru anul şcolar 2020-2021 de la 1.427 lei la 1.908 lei lunar, sumă din care părinţii vor achita 381,6 lei reprezentând plafonul maxim de 20% permis de lege.

Kirei Melinda a cerut amânarea votului până la justificarea noului cuantum, iar liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, s-a opus majorării argumentând că "în Oradea sunt printre cele mai mici salarii şi printre cele mai mari taxe".

Afirmaţia social-democratului l-a enervat pe primarul Ilie Bolojan, care le-a răspuns consilierilor opoziţiei: "Nu fiţi greţoşi!", dând de înţeles că aceştia au intrat deja în campanie electorală.

Kirei Melinda s-a apărat marţi. "Doresc să-l liniştesc pe domnul primar. Nu fac campanie electorală. Nu doresc să mai candidez pentru funcţia de consilier local. Sarcinile sporite de serviciu şi creşterea celor trei băieţi ai mei de vârstă şcolară îmi consumă toată energia", a spus aceasta.

"Voi ataca în instanţă..."

Liderul grupului UDMR a declarat că va ataca în instanţă Hotărârea de Consiliu Local privind majorarea costului lunar de întreţinere în creşe.

Potrivit lui Kirei, costul mediu lunar calculat de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea este umflat artificial, prin introducerea cheltuielilor de personal care, potrivit HG 1.252 din 2012, nu trebuiau luate în calcul, şi a arătat că în Oradea acesta este de patru ori mai mare decât în Cluj Napoca, unde este de 550,62 lei pe lună.

"Dacă în Cluj părinţii plătesc 110 lei pentru creşa copilului, în Oradea suma este de 381 lei", a spus Kirei.

Informaţii eronate...

Liderul grupului UDMR a mai acuzat municipalitatea orădeană de lipsă de transparenţă.

Kirei Melinda a solicitat Direcţiei management Proiecte cu Finanţare Internaţională, în martie, o situaţie a proiectelor europene aferente perioadei 2014-2020 cu accent pe valoarea corecţiilor financiare. "La 26 martie am primit răspunsul şi un tabel centralizator cu 59 de poziţii. Ca să fac o verificare am solicitat informaţii de la autorităţile competente şi din răspunsul primit au rezultat suplimentar încă două corecţii în valoare de 2,9 milioane lei. Spre exemplu, în cazul privind construcţia creşei şi grădiniţei din parcul industrial, Primăria mi-a spus că în momentul de faţă contestaţia este în pregătire, or ea era de fapt deja respinsă", a spus UDMR-ista.

Kirei nu crede că angajaţii municipalităţii au vrut să o inducă în eroare. "Nu cred că au vrut să mă mintă, cred mai curând, că informaţiile merg foarte lent de la un birou în altul în Primărie!".

... din lipsă de baze de date

De asemenea, Kirei Melinda a cerut Direcţiei Juridice să îi pună la dispoziţie un tabel cu cele 55 de procese pierdute în instanţă şi cauzele pentru care Primăria a pierdut. După solicitări repetate, UDMR-ista a primit un răspuns surprinzător.

"Doamna directoare Eugenia Borbei mi-a răspuns într-o singură propoziţie că nu are o evidenţă informatică a proceselor şi, dacă doresc, să mă deplasez la Primărie unde o să îmi pună la dispoziţie un birou să consult cele 55 de dosare", a povestit Kirei.

Aceasta a mai afirmat ca este revoltător ca în era digitalizării municipalitatea să nu aibă o evidenţă informatică a proceselor sale, cu stadiul şi soluţiile fiecăruia în parte.

"În secolul 21 e inadmisibil ca eu să nu am un program informatic în care dacă pun căutare să nu pot găsi un anumit dosar şi să nu aflu toate datele. Atunci cum pot eu să fac evaluarea la sfârşitul anului când depun raportul anual cu ce am făcut? Răsfoiesc şi fac o statistică de mână?", a întrebat retoric liderul grupului UDMR.

Neoficial, Kirei Melinda a aflat că în majoritatea cauzelor pierdute instanţele de judecată au stabilit că procesele verbale aflate la baza sancţiunilor contestate de orădeni au fost încheiate în mod greşit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu doresc să mai candidez pentru funcţia de consilier local
Melinda,te asteptam pe lista de candidati la functia de primar.Nu trebuie sa construiesti nimic,doar sa zugravesti ce a ramas dae la Ilie.Iar daca vrei cu adevarat,candidezi independent,nu pe lista udmr.
Postat 01 Iulie 2020, 18:05 de excalibur
Respect, doamna Kirei!
Femeia asta e singura din cl care i-a pus birtinezului (si pupincuristilor lui) oglinda in fata! Sper sa se razgandeasca doamna Kirei, chiar avem nevoie de domnia sa in cl!
Postat 01 Iulie 2020, 05:15 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON