URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2022, 23:55

Ucraina a adoptat o nouă lege a minorităților, fără să consulte comunitatea română. MAE: „Este regretabil”

Ucraina a adoptat o nouă lege a minorităților, fără să consulte comunitatea română. MAE: „Este regretabil” Imagine din timpul discursului pe care Zelenski l-a ținut în luna aprilie pentru parlamentarii români (Inquam Photos / Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă lege privind minoritățile naționale fără să se consulte cu reprezentanții comunității române din Ucraina, iar Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat, spunând că această situație este „regretabilă”. Noua lege a fost dată și fără o consultare a Comisiei de la Veneția.

Sunt mai multe aspecte din această lege care nu-i avantajează pe minoritarii români din Ucraina, acestea fiind evidențiate de MAE. 

„Regretabil”

Potrivit Euronews.ro, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră "regretabil" faptul că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev, în absenţa unei noi consultări a Comisiei de la Veneţia, "a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător şi clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ".

"De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română", se arată în comunicatul MAE.

În acest context, MAE solicită autorităţilor ucrainene "să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare".

Promisiunea lui Zelenski

Ministerul român aminteşte că "România susţine pe deplin parcursul european al Ucrainei şi înţelege dorinţa firească de accelerare a procesului de apropiere de UE, însă semnalează faptul că accelerarea intempestivă a procesului de legiferare în acest domeniu a afectat, de o manieră semnificativă, procesul de consultare cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, care ar fi trebuit să fie unul de substanţă, anterior adoptării legii".

Mai mult decât atât, reprezentanții României arată că au cerut în repetate rânduri Ucrainei ca românii din această țară să fie consultați înainte ca noua lege să fie elaborată.

"Partea română a invocat permanent în contactele cu partea ucraineană promisiunea preşedintelui Ucrainei conform căreia persoanele aparţinând comunităţii române din Ucraina vor beneficia de acelaşi tratament de care beneficiază în România persoanele aparţinând comunităţii ucrainene", punctează MAE.

De altfel, amintește Digi24.ro, în discursul pe care l-a susținut în fața parlamentarilor români în 4 aprilie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că vrea să înceapă dialogul cu autoritățile din România în privința minorităților din cele două țări „imediat ce situația o va permite”. „Viitorul nostru este împreună într-o mare familie europeană”, a mai spus el.

Problemele românilor

Deși arată că legea reprezintă „o variantă îmbunătățită” în raport cu proiectele anterioare, Ministerul Afacerilor Externe din România punctează câteva dintre aspectele care-i nemulțumesc pe români la această lege. 

Unul dintre acestea este că „nu există nicio prevedere privind utilizarea limbii materne în relația cu autoritatea judecătorească”.

De asemenea, arată Ministerul de Externe, „persistă neclarități privind aplicarea concretă a prevederilor privind utilizarea limbilor minoritare în administrație, în zonele locuite în mod tradițional de persoane aparținând minorităților naționale și la cererea acestora, precum și a celor care reglementează că informațiile de interes general (anunțuri, care, printre altele, conțin o ofertă publică de încheiere a unui contract, plăcuțe informative, indicatoare, panouri, mesaje, inscripții și alte informații textuale, vizuale și audio amplasate public care sunt utilizate sau pot fi utilizate pentru a informa un număr nelimitat de persoane despre bunuri, lucrări, servicii, anumite entități comerciale, funcționari, angajați ai întreprinderilor sau autorităților de stat, organismelor locale de autoguvernare) sunt dublate în limba minorității naționale (comunității) printr-o hotărâre a consiliilor sătești, comunale, orășenești”. 

Totodată, „nu este clarificată problema asigurării resurselor financiare pentru traducerea informațiilor referitoare la evenimentele artistice și culturale, atunci când este necesară asigurarea traducerii în limba de stat” și „subzistă chestiunea lipsei de finanțare pentru asociațiile reprezentative ale minorităților naționale, fiind prevăzută doar posibilitatea finanțării punctuale pe bază de proiecte și pe bază competitivă, în limitele bugetului alocat anual în acest scop”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
?!
O curiozitate am si-i rog pe ungurii care latra pe aici sa ma lamureasca: pe orban viktor l-au intrebat ukrainenii daca legea e ok?!
Postat 23 Decembrie 2022, 16:56 de pinonel
Nu ma mir, e doar inceputu.
Sa mai castige capital, ca doar e pe prima pagina, sa mai estorcheze Europa si America (la care noi stam capra) si atunci incepe distractia. Nu degeaba s-a saturat rusu de ei. In spatele propagandei occidentale sta un stat putred pana-n maduva.
Postat 23 Decembrie 2022, 11:56 de User anonimizat
Nici o problemă că nu a consultat mi minoritățile, că așa e procedura în Ucraina.
Problema e că fasciștii ucraineni au pus de fapt în noua legislație, interzicerea folosirii limbilor minorităților în orice instituție publică ... ce face ca în curând să nu se mai vorbească decât ucraineana în școli.
Postat 23 Decembrie 2022, 08:49 de KP
ucraina stat terorist (ca rusia)
Pai Zelenskyy a vazut ca isi bat p… toti din UE de noi, de ce nu ar face-o si el?
Postat 23 Decembrie 2022, 08:25 de mr_right
da
La istorie in liceu tot timpul ni s-a vorbit despre incercarile de maghiarizare fortata a romanilor din ardeal . Unde sint acum nationalistii romani ? nu ii intereseaza de ucrainizarea fortata a romanilor din Bucovina ? Toti se bat cu caramida in piept ce mari romani sint ei dar cind e vorba de fapte ? stau la coada sa pupe fundul lui Zele ! rusine sa va fie tradatorilor !
Postat 23 Decembrie 2022, 00:59 de richard
da
Ar fi timpul ca romanii sa se trezeasca si sa inteleaga ca Ucraina este o tara care vrea sa isi elimine minoritatile prin Ucrainizare fortata . Daca Ucraina ar fi dat aceleasi drepturi la minoritati cum romania a dat = atunci rusia nu ar fi intrat in ucraina in apararea minoritatii ruse .Culmea ipocriziei este Europa = o europa care a obligat romania sa dea drepturi la minoritati dar inchide ochii fara rusine la abuzurile majoritatii ucrainiene impotriva minoritatilor din Ucraina = care sint 20 % din totalul populatiei . Sant 500.000 de romani in Ucraina pe care romania i-a abandonat! in comparatie = in ucraina sint 8 milioane de rusi pe care rusia a refuzat sa ii abandoneze cum a facut romania . Istoria nu ii va ierta pe tradatorii natiunii romane .
Postat 23 Decembrie 2022, 00:56 de richard
da
Daca romania ar avea curaj ( dar nu are ! ) atunci ar spune clar si raspicat ca romania va vota impotriva intrarii Ucrainei in Europa ! pentru ca nu respecta drepturile minoritatii romane.= de exemplu este interzisa scoala in limba romana incepand cu clasa a 5-a ! comparati asta cu romania care are universitati in limba maghiara . Ucraina incearca o ucrainizare fortata a minoritatilor inclusiv romana . Romania a cerut ucrainei sa dea minoritatii romane aceleasi drepturi pe care minoritatea ucrainiana le are in Romania ! si ucraina s-a facut ca ploua ! rusine sa le fie la tradatorii de neam din romania care sustin o tara rasista si xenophoba ca Ucraina .
Postat 23 Decembrie 2022, 00:47 de richard
da
si romanii din ucraina raman cu " regretele " MAE ! a sustine o ucraina care discrimineaza minoritatile = tradarea acelor minoritati si tradatori de neam sint destui in Romania
Postat 23 Decembrie 2022, 00:40 de richard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON