URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2022, 07:57

Turnul dintre case: Proiect controversat de revitalizare a zonei fostei fabrici Lemnul din Oradea, prin construirea unui bloc cu 7 etaje

Turnul dintre case: Proiect controversat de revitalizare a zonei fostei fabrici Lemnul din Oradea, prin construirea unui bloc cu 7 etaje RIDICĂ-MĂ LA CER! Arhitectul clujean Eugen Pănescu propune construirea unui bloc cu 7 etaje între casele din strada Evreilor Deportați, spre nemulțumirea vecinilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii străzilor Evreilor Deportaţi, Constantin Tănase şi altele din zonă sunt în fierbere. În ultima săptămână, au trimis municipalităţii 12 adrese cu obiecţiuni asupra proiectului de revitalizare a zonei  fostei distilerii Moskovits, ocupate ulterior de fabrica Lemnul. 

"Sub masca unui proiect de reabilitare a clădirii şi a reamenajării amplasamentului, se ascunde de fapt intenţia construirii între case a unui bloc cu 7 etaje", acuză orădeanca Felixa Luca. 

Un proiect ultracentral

Eugen PanescuAparent, proiectul elaborat la cererea firmei Confecţii Vaslui de cunoscutul arhitect clujean Eugen Pănescu (foto), co-autorul Planului Urbanistic General al Oradiei şi al Planului Urbanistic Zonal al Centrului Protejat, are toate atuurile. Clădirea din strada Evreilor Deportaţi 31 A, cunoscută orădenilor ca fosta fabrică Lemnul, urmează să fie clasată ca monument istoric, reabilitată printr-o investiţie de circa 2 milioane euro şi reintrodusă în circuitul turistic.

Schiţa viitorului PUZ prevede degajarea zonei învecinate de fostele anexe industriale, mobilarea cu "corpuri noi" având la parter spaţii comerciale, amenajarea unui scuar "cu vegetaţie masivă pe teren natural", iar, "pentru beneficiul general", amenajarea de zone pietonale ca parte integrantă a unui "traseu cultural de patrimoniu cu legătură directă cu centrul oraşului".

"Să ceară părerea vecinilor"

Potrivit unui anunţ postat pe portalul Primăriei pe 28 noiembrie, proiectul a fost supus dezbaterii publice şi adus la cunoştinţa vecinilor direct afectaţi, premergător realizării unui PUZ. Măsura a fost luată întrucât documentul propune "un regim de înălţime mai mare decât cel reglementat", în condiţiile în care majoritatea clădirilor din zonă, cu excepţia imobilelor din strada Mihail Kogălniceanu, au cel mult un etaj.

Marcel Dragoş, viceprimarul Oradiei"Proiectul a fost dezbătut de mai multe ori în Comisia Municipală de Urbanism. Pentru că nu ne-a convins ca nivel de înălţime şi volumetrie, am solicitat iniţiatorului să ceară şi părerea vecinilor, pentru a preveni eventuale probleme ulterioare", spune viceprimarul Marcel Dragoş (foto).

Conform planşelor, în inima unei zone de case, iniţiatorul a propus, adiacent fostei distilerii, construirea mai multor clădiri având între 3 şi 7 niveluri, cu spaţii comerciale la parter şi locuinţe deasupra. 

"Nu are ce căuta acolo"

Majoritatea vecinilor nu au mai aşteptat termenul limită din 8 decembrie pentru a înainta municipalităţii un punct de vedere. Până vinerea trecută, Primăria a primit 12 adrese cu obiecţiuni. Majoritatea, aceleaşi.

"Zona este deja aglomerată, nu are ce căuta un bloc acolo", spune Felixa Luca. Potrivit acesteia, de la construirea blocului Prima, în capătul străzii, traficul s-a aglomerat. "Deja sunt multe maşini într-o zonă cu şcoli şi grădiniţe şi pun în pericol elevii".

Mai mult, orădeanca susţine că infrastructura din zonă nu va putea deservi încă o dezvoltare urbană. "Sistemul de canalizare deja nu face faţă. De când s-au construit Oradea Plaza, blocul Prima şi clădirile de pe Kogălniceanu, la fiecare ploaie beciurile caselor din zonă se umplu de apă până la genunchi", reclamă femeia.

"Considerăm că înălţimea unui P+7 este exagerată, aducând un prejudiciu major iluminatului natural al clădirilor şi curţilor, proprietate personală, din zonă", au transmis Primăriei mai mulţi vecini printr-o adresă comună.

Una zicem, alta fumăm

Contactat de BIHOREANUL, arhitectul Eugen Pănescu spune că, deşi depăşeşte nivelul din PUZ-ul zonei centrale, "regimul de înălţime propus este cel pe care îl permite zona şi expunerea la bulevard". Totuşi, acceptă că "proiectul este în consultări şi nu înseamnă că va fi implementat neapărat în această formă".

În schimb, arhitectul-şef al Oradiei, Radu Fortiş (foto) este chiar convins de asta. "I-am spus domnului Pănescu să revină la scara locului, unde nivelul maxim ar fi de P+4". Acesta susţine, cu trimitere clară la arhitectul clujean, că "nu este normal să facem un regulament (n.r. PUZ-ul Centrului Protejat) şi tot noi să fim cei care nu îl respectăm".

Consultarea riveranilor ar trebui să pună capăt discuţiilor. "Obiecţiunile cetăţenilor, majoritatea fondate, vor fi transmise către proiectant, ca să îşi formuleze un punct de vedere. Acest punct de vedere se va dezbate în CMUAT şi vom avea concluzia finală", zice arhitectul-şef.

Fortiş nu exclude inclusiv o dezbatere publică cu riveranii. "Dacă este nevoie, ne vom întâlni cu cetăţenii. E o zonă delicată, cu foarte multe persoane şi proprietăţi afectate. Trebuie să o abordăm serios". Nu de alta, dar - odată ridicate blocurile - oamenilor le va fi mai greu să îşi extindă sau să îşi înalţe casele, iar soarta lor va fi pecetluită. Peste ani de zile, după un model deja văzut în alte părţi, acestea ar putea fi expropriate şi demolate pentru a face loc unor parcări pentru vecinii de la bloc. Tot printr-un proiect de regenerare a zonei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Mitul "ultracentralului", demn de anunturi pe olx.
Zona e la limita centrului, delimitat de Sucevei, cum sa fie ultracentral? Practic ce facem, publicitate "dezvoltatorilor"? E admirabil ca oamenii se mobilizeaza, iar arhitectul sef e de partea lor, nu-i poate ignora. Clujeanu ce poate sa zica, e proiectul lui, chiar daca incalca puz-ul la care a participat si el. In forma actuala e o porcarie, mi se falfaie ca investeste 2 milioane euroi in restaurarea acelor cladiri, care trebuia facuta de primarie. La cati bani arunca in stanga si dreapta, putea face un hub cultural, ateliere, sali de expozitii, muzee. Orasul asta inca nu are un cinematograf de arta, doar a trebuit sa-i multumeasca pe actori dandu-le Sala Transilvania, ce mai conteaza ca s-au investit 8 milioane lei in ea si are 2-3 reprezentatii pe luna. Aici, acum, nu se mai aplica "eficientizarea".
Postat 16 Decembrie 2022, 06:15 de User anonimizat
gunoaie , mincinosi
Auzi la ei, la gasca. Ca are iesire la bulevard si poate fi inalt. Nu stiam ca strada fosta Sucevei e bulevard? Si cred ca toate blocurile construite printre case in Iosia, Velenta, Cantemir toate stradutele sunt bulevarde.. Sau imi mai place explicatia aia de r...at a primariei, ca blocul are doar 2 etaje, plus 2 etaje retrase si plus mansarda. Deci nu are 5 etaje , e doar cu doua etaje. imediat osa ne spuna caca blocul are doar 1 etaj, restul de 9 etaje sunt retrase!!!
Postat 15 Decembrie 2022, 15:57 de adi13
Bloc intre case e una, si e un argument bun impotriva…
“Zona este deja aglomerată, nu are ce căuta un bloc acolo” nu e un argument care sa reziste: zona e ultracentrala si strada e planificata ptr largire la 4 benzi ca inel al centrului orasului. Argumentul cu scolile e mai bin, 50-50, sunt si scoli in zone mai dense, insa vrei limitare de viteza in zona scolilor. Cel cu canalizarea, daca e real e foarte bun insa!! Nu poti sa faci bloc ptr 129 apartamente daca nu maresti capacitatea la apa-canal. La cel cu insorirea, am vazut de multe ori studii de insorire care dovedesc ca solutii de compromis respecta minimul legal: cu acelasi nr de apart dar cu etaje retrase si atunci umbra cade doar pe parcela lor, sau in loc de bloc lama lat si inalt care e un zid de umbra, 3 turnuri mai subtiri si mai inalte. Insa densificarea e necesara si buna(!) si se va face, bloc cu multiple apartamente se va face, realisti fiind ne asteptam ca minim P+4 se va aproba. Pe Kobalniceanu mai sunt multe blocuri P+4 si pe Crinului si pe Constantin Tanase. Pe diagonala la coltul strazii e blocul Prima de 10 etaje si langa e celalat bloc comunist cu caramida tot de 10. Se extinde incet zona de blocuri la limita ei, asa ca imagina cu profilul dat de arhitectul clujean in textul articolului jos nu sunt exagerari. Daca faci cladirea la fel de inalta cat monumentul ala cu 3 etaje si turn (pe vremea cand un etaj avea 4,5m inaltime) pe aceeasi parcela, tot o faci de P+6 acum cand se fac de 3m inaltime fiecare nivel. Uneori se aproba cu 2 etaje peste cel mai mare din vecinatate, dar cum vecinantatea aici e un contrast de case si blocuri, retragerile si volumetria sunt importante, va fi o arta sa gasesti solutia de compromis, dar tot ai putea ajunge la P+7 ptr un turn in cutare colt sau centru al parcelei si proiectului si P+3 minim in jone mai joase la limita parcelei., ca sa impaci toate criticile , regulamentele si nevoile. Atuurile proiectului nu sunt de neglijat, in balanta pui vs critici si faptul ca monument istoric va fi reabilitat de privat cu 2 mil eur, nu de bani publici şi reintrodusă în circuitul turistic. Si nu poti sa ai asteptari ca privatul sa faca reabilitarea istorica scumpa, fara sa faca si profit pe alta parte, parcela se va utila si densifica, nu vor fi acolo 3 case doar. Ca spatiile comerciale noi vor arata mai bine decat cele vechi din jur, asta e. Cel mai probabil vor avea si mai multe parcari pe parcela (sper, si sa si impuna prin regulament daca nu!) decat ofera actualele unitati comerciale de la strada, care nu ofera nici un loc de parxare decat pe trotuar. Amenajarea unui scuar "cu vegetaţie masivă pe teren natural" e un lucru bun din nou, desi l-as vrea mai clar in plan/randare, precum si zona pietonale/traseu cultural de patrimoniu. In comparatie cu cat de mare e parcela, proectul pare cat de cat aerisit, si toate etajele peste 3-4 sunt deja destul de mult retrase spe interiorul parcelei. Ptr beneficiul general sunt multe atuuri, da. Inca ar putea crea niste goluri sa nu fie un bloc lama/poate reduce suprafata utila un pic cu maxim 10-15%, dar arhitectul nu e draqul, a facut un proiect de inceput cat de cat rezonabil, care pote suferi mici ajustari si imbunatatiri ca sa impace mare parte din critica locala. Partea din articol ca “odata ridicate blocurile, oamenilor le va fi mai greu să îşi extindă sau să îşi înalţe casele” pe o parte nu are sens ca doar nu si le extind pe parcela vecina, ci doar pe a lor. Ca nu le da primaria autorizatie? Asta eo frica indreptatita, dar cred ca ptr o inaltare frumoasa (investitie mai mare probabil) si nu artificii de “baie la calcan, fara zid propriu” (cum si-a facut unu pe Decebal) chiar s-ar bucura primaria sa le dea aprobare la P+3+M. Expropriate casele sa faca loc parcarilor as zice ca e o fobie neintemeiata, doar proiectul vine cu parcari la subsol, le impui conform regulament la fiecare aprtament si spatiu comercial, si lasa si spatiu liber ptr piateta peitonala… In schimb primaria trebuie sa inceteze cu aberatiile astea, ca si-o face cu mana ei, si uite ca fricile recunosc ca au vazut modelul in alte parti din oras! Un model destul de prost si infricosator sa vina primaria sa te exproprieze ca sa faca 3 parcari ptr vecini pe locul unde era chir constructie multifamiliara de P+3. Demolarile si retragerile astea se pot intampla mai bine si de preferat natural, la voia privatilor! Sau cu contracte de vanzare/cumparare, nu expropriere
Postat 15 Decembrie 2022, 15:44 de unu
se va face pentru ca...
...Confectii Vaslui nu este altcineva decat dl. Dinu Micoriciu, oradean, membru de marca al comunitatii de pocaiti, proprietarul caselor de schimb valutar Leul, proprietarul complexului hotelier Perla din 1 Mai si a multor alte fabrici si chestii, pretenar bun di tat cu Birta si Ilie, asa ca va puteti da voi si cu fundu' de pamant ca tot se face ! Doara n-ati crezut ca vine Confectii Vaslui sa faca bloace la Oradie ? :D Hai sa fim seriosi.
Postat 15 Decembrie 2022, 14:06 de topograf
in oradea se poate orice si oriunde
reteta e simpla : se aplica smecheria cu etajul retras pentru prostime si se autorizeaza de comisia penala. e plin de blocuri de 4 etaje intre case. apoi demolam casele sau le expropriem sa facem parcari pentur prieteni.
Postat 15 Decembrie 2022, 12:09 de Traian
Adio case
Treaba e foarte simpla: dezvoltatorul de treaba si "bineintentionat" de altfel, construieste un bloc pe terenul lui, respectand legea, dupa care incepe sa cumpere cate o casa si apoi inca una si tot asa (pentru pretul potrivit, orice e de vanzare), ca sa faca loc la alte blocuri. Nici macar nu mai trebuie sa exproprieze primaria: casele ramase intre blocuri vor deveni neatractive iar cu "ajutorul" primariei, nimeni nu va mai putea modifica nimic, asa ca pana si cei mai inversunati proprietari vor ajunge sa vanda, pana mai valoreaza ceva proprietatile lor, inghesuite intre blocuri si hulite de viniturile care se bucura de betoane si de viata la bloc!
Postat 15 Decembrie 2022, 11:54 de oradeanbihor
Orasul contrastelor.
Se gasesc portite, inventivitate exista. Pe Unirii 12, a aparut un imobil in curte. Intrarea se face printr-un gang de doi metri latime, curtea are 4 metri latime. Pe autorizatie scrie imobil de inchiriat in regim hotelier, alta reglementare. De parca ar bubui turismu in Oradea, de aia nu vedem niciodata niste date concrete. Cine are airbnb-uri, stie ca in afara de cateva luni vara, putin de sarbatori sau festivaluri, “fenomenul” dispare. Probabil propietarul se va reorienta, si atunci, pe o strada critica din punct de vedere al mobilitatii (Maniu/ Unirii/ Mosoiu) ce faci, o supraincarci? Asta e un exemplu, altele la cerere. Paradoxul este ca “dezvoltatorii” astia nu prezinta incredere (evident doar isi urmaresc profitul), cu toate astea merg inainte desi piata e in stagnare (nu se vand nici cele construite). Sa inchei, sublime randarile astea, n-a vazut Oradea niciodata atatia arbori maturi aparuti peste noapte…
Postat 15 Decembrie 2022, 11:54 de User anonimizat
Dupa construire urmeaza expropiere
Dupa construire se va spune ca trebuie parcari si ca sunt necesare expropieri. Cam asta se preconizeza. Asa functioneaza in Bihor dreptul la proprietate
Postat 15 Decembrie 2022, 10:16 de Bihoreann
La peiferie
Blocuri noi doar la periferie. Si strazi mai late la periferii, ca in curand nu se mai poate circula in noile cartiere, asa de inghesuite sunt.
Postat 15 Decembrie 2022, 09:29 de Petre93
diletantism?
Turnul nu e turn doar , parca acolo a fost si o sinagoga, si in mod normal, nu ai ce atinge. Cea mai buna solutie ar fi ....reabilitarea/consolidarea cladirii existente. Fonduri cred ca ar fi. Daca totusi se doreste, indicat ar fi incadrarea noului cu vechiul, dar daca prin noua constructie se acopera cu totul cladirea, care e posibil monument istoric, nu cred ca vorbim de arhitectura, frumos, lumina, etc
Postat 15 Decembrie 2022, 09:16 de Christa
Daca era un bloc Prima nu avea nici o opozitie
Directia Arhitectului Sef favorizează o singura firma in Oradea: Prima!
Postat 15 Decembrie 2022, 08:56 de EffePefe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON