URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2015, 12:51

Turist salvat de salvamontişti din Cheile Galbenei, după o acţiune de peste 10 ore (FOTO)

Turist salvat de salvamontişti din Cheile Galbenei, după o acţiune de peste 10 ore (FOTO) Foto: Salvamont Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Misiune foarte dificilă pentru salvamontiştii bihoreni, care au intervenit, vineri, mai bine de zece ore pentru a salva un turist căzut în Munţii Apuseni.

Alerta s-a dat în jurul orei 16. Bărbatul de 48 de ani din Constanţa urca cu un grup de turişti pe Cheile Galbenei. "S-au intersectat cu un alt grup, care venea de sus în jos. Bărbatul s-a dat la o parte să treacă o doamnă, s-a dezechilibrat şi a căzut", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, Pinter Istvan, şeful Salvamont Bihor.

Iniţial, salvatorii au fost informaţi că bărbatul a căzut între Izbucul Galbenei şi Avenul Borţig, într-o zonă fără apă. De fapt, bărbatul era în mijlocul cheilor, iar cei patru salvamontişti care au ajuns primii la el şi-au dat seama rapid că au nevoie de ajutor suplimentar. "L-au imobilizat, i-au acordat prim ajutor şi au început să-l transporte. În decurs de o oră, însă, apa a crescut cu un metru, era un vârf de viitură, ceea ce însemna că nu aveai nici cum să stai în apă, cu atât mai puţin să treci cu targa. Aşa că salvatorii s-au oprit, au continuat să-l izoleze termic şi au cerut ajutoare", a explicat Pinter. Bărbatul era conştinent şi lucid, dar era în dureri, având capul spart şi mai multe fracturi.

Pe Cheile Galbenei au ajuns în total 11 salvatori, care au amenajat pe sectoarele cu cablu un sistem de tiroliană, întins pe 300 de metri, pe care au evacuat victima. "Am echipat tot traseul, aşa că victima n-a trebuit să aştepte să recuperăm echipamentele din urmă, ci s-a mers în flux continuu", a mai spus şeful Salvamont Bihor.

Acţiunea a durat mai bine de 10 ore, timp în care salvatorii s-au asigurat ca bărbatul să nu sufere de frig. "Nu avea semne de hipotermie, era foarte bine protejat, din acest punct de vedere se simţea bine. Doar că îl dureau toate", a explicat Pinter. La 3 dimineaţa, victima a fost predată echipajului SMURD care aştepta acolo. Constănţeanul a fost dus apoi la spital la Oradea, unde a rămas internat, cu multiple facturi.

Potrivit lui Istvan Pinter, misiunea de vineri seară a fost cea mai complexă şi cea mai dificilă dintre toate pe care le-au avut salvamontiştii bihoreni în această vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON