URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2022, 09:20

Turism cu măsură: Conducerea județului Bihor vrea să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând și ocrotirea lor (FOTO)

Turism cu măsură: Conducerea județului Bihor vrea să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând și ocrotirea lor (FOTO) DEFILEUL CORTURILOR. Pe timpul verii, de la Bratca până la Vadu Crișului, defileul Crișului Repede este „decorat” cu corturile turiștilor, care nu au nici toalete, nici parcări. Pentru ca iubitorii de natură să nu mai fie împrăștiați în toată aria protejată, CJ Bihor vrea să-i adune în campinguri cu acces controlat și dotate cu utilități (foto: The BrothersM)
Turism cu măsură: Conducerea județului Bihor vrea să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând și ocrotirea lor (FOTO) Foto: Ovi D. Pop
Turism cu măsură: Conducerea județului Bihor vrea să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând și ocrotirea lor (FOTO) Foto: Ovi D. Pop
Turism cu măsură: Conducerea județului Bihor vrea să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând și ocrotirea lor (FOTO) Foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pot coexista turismul şi ocrotirea naturii? Sigur că da, cu condiţia ca vizitatorii să fie civilizaţi şi să aibă la îndemână soluţii prietenoase cu mediul înconjurător atunci când vor să se bucure de bogăţiile oferite de Mama Natură.

Consiliul Judeţean, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) şi primăriile câtorva comune şi-au propus să demonstreze că Bihorul poate asigura deopotrivă ocrotirea naturii şi condiţiile pentru un turism responsabil. Împreună, vor să atragă peste 13 milioane lei din fonduri europene, pentru a asigura conservarea ariilor protejate, chiar şi atunci când au musafiri. 

Destinaţie de ecoturism

Bihorul are 108 arii protejate, locuri unde natura a fost darnică în specii rare de plante şi animale sau a creat peisaje unice. Conservarea lor este esenţială pentru ca şi generaţiile viitoare să le admire, dar în acelaşi timp e important ca oamenii de azi să poată vizita zonele ocrotite, pentru a se bucura de măreţia naturii.


Parcul Natural Apuseni

Din acest paradox s-a născut ecoturismul, acea formă de turism în care principala motivaţie a vizitatorului este să observe şi să aprecieze natura. Bihorul poate fi o destinaţie autentică pentru ecoturism, cu condiţia să aibă infrastructura minimă necesară iubitorului de natură. Cu mici excepţii, însă, în ariile protejate din judeţ nu există parcări, campinguri pentru rulote ori corturi, nici toalete, pubele pentru deşeuri ori trasee de drumeţie, care să ducă în puncte de belvedere.

După ce a pus pe direcţie proiecte de infrastructură rutieră, de îmbunătăţire a sistemului de salubritate ori de atragere a investitorilor, Consiliul Judeţean caută acum soluţii şi pentru ecoturism. La începutul lunii trecute, la propunerea conducerii instituţiei, aleşii bihorenilor au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru cinci proiecte pe care administraţia judeţeană şi ANANP le-au pregătit pentru trei arii protejate importante - Defileul Crişului Repede, Pădurea Craiului şi Muntele Şes. 

Respect pentru natură

"Proiectele vizează valorificarea potenţialului turistic al judeţului nostru. Consiliul Judeţean îşi propune să facă acest lucru, arătând în acelaşi timp respect pentru natură", a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan (foto).

Practic, cele două instituţii partenere, alături de primăriile pe teritoriile cărora se află ariile protejate, şi-au propus să aplice diferite măsuri de conservare a biodiversităţii, astfel încât să-i determine pe turişti să fie responsabili. Pe scurt, soluţii pentru ca aceştia să nu mai campeze oriunde, să nu îşi lase gunoaiele prin păduri ori maşinile urcate pe stânci şi nici să îşi facă nevoile pe unde apucă.

Toate cele cinci proiecte, în valoare însumată de 13 milioane lei, urmează a fi depuse spre finanţare în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), unde s-a deschis recent o axă dedicată conservării ariilor protejate. Până acum, Bihorul este singurul judeţ care a pregătit proiecte pentru această componentă, termenul limită pentru depunere fiind finalul acestei luni. 

Turism controlat

Proiectele prevăd amenajarea unor centre de management al ariilor protejate, construite exclusiv din lemn şi piatră, în Şuncuiuş, Vadu Crişului, Bratca, Dobreşti şi Şinteu. Aceste centre vor fi înconjurate de foişoare din lemn şi zone de camping.

Va fi pentru prima oară când autorităţile din Bihor amenajează campinguri. "Dacă mergem acum în aceste zone, vom întâlni turişti cu corturi împrăştiate peste tot. Ne dorim ca în interiorul ariilor protejate să avem un turism controlat, pentru ca natura şi biodiversitatea să poată fi conservate", explică Mălan. 

Camping zona Șuncuiuș, Peștera Unguri Mare

De pildă, campingul din Şuncuiuş, amenajat vizavi de Peştera Ungurul Mare (foto sus), va putea găzdui 57 de corturi şi va avea şi o clădire administrativă, cu duşuri, toalete şi o sală de conferinţe, pentru întâlniri ale iubitorilor de natură. 

La Vadu Crişului, dincolo de podul rutier unde începe traseul spre peştera şi cascada cu acelaşi nume, vor fi create 107 locuri pentru campat, înconjurate de 8 foişoare, şi va fi amenajată o parcare cu 100 locuri, astfel încât turiştii să nu-şi mai lase maşinile prin pădure şi pe malul Crişului. În plus, concentrându-i într-o singură zonă, autorităţile se asigură şi că pădurile sunt ferite de incendii.

Pentru marginea ariei protejate, la Groşi, autorităţile iau în calcul să amenajeze un traseu de aventură pe două roţi, care să nu perturbe natura. Având un traseu amenajat, turiştii nu vor mai hoinări prin toată aria, periclitând speciile rare. 

Soluţia bunăstării

Lacul Vida, Bihor

La Dobreşti, amenajări similare, cu foişoare şi camping, se vor face la coada lacului Vida (foto), şi acesta o atracţie naturală a Bihorului. "Luăm în considerare să depunem şi un proiect care să aibă ca finalitate crearea condiţiilor pentru biodiversitate de calitate în lac, care presupune o decolmatare consistentă, azi lacul fiind în proporţie de 75% colmatat", spune vicepreşedintele CJ Bihor.

În Şinteu, o zonă turistică mai puţin cunoscută a judeţului, Primăria a pus la dispoziţie un teren de aproape 8 hectare, unde, pe lângă infrastructura de vizitare, autorităţile judeţene vor să amenajeze un iaz artificial, pentru speciile de broaşte ocrotite de pe teritoriul Muntelui Şes. "Am mai depus un proiect în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru că vrem să amenajăm şi o pistă pentru biciclişti şi un traseu de drumeţie. În comuna noastră nu putem câştiga din agricultură, dar turismul în natură ar putea aduce beneficii localnicilor", zice primarul Lasak Benedek. 

Rezervaţie complexă

Un alt proiect menit să dezvolte ecoturismul l-a iniţiat Primăria Drăgeşti, dar tot în parteneriat cu CJ şi ANANP. Comuna are o rezervaţie de peste 1.500 de hectare cu situri de paleontologie, speologie şi arheologie, pusă sub protecţie încă din 1971. Aici au fost descoperite fosile de balenă pitică, delfini şi urme pietrificate ale unor scoici din vremea când zona era acoperită de ape. De asemenea, au fost dezgropate urme ale unor case dacice, ale unei vechi fortificaţii, precum şi un tezaur de argint dacic.

Aproape necunoscută turiştilor, dar şi fără infrastructură adecvată, aria va avea trasee de drumeţie lungi de aproape 5 kilometri (amenajate exclusiv manual şi pe traseul potecilor deja folosite de localnici), puncte de belvedere, o zonă de picnic şi un centru de management al rezervaţiei. În plus, Peştera Stracoş, în prezent inaccesibilă, va fi deschisă speoturismului pe o porţiune de 100 metri. "Ne dorim să protejăm zona şi să avem un turism organizat şi durabil", spune primăriţa Delia Fărcaş. Pentru că minunăţiile naturii trebuie deopotrivă să fie admirate şi ocrotite...


INVAZIA FERIGILOR
Inamicul verde

Multe zone protejate din Bihor sunt "cotropite" de un invadator aparent mai inofensiv ca omul, dar care dă mari bătăi de cap: feriga (foto jos). Considerate primele plante apărute pe Terra, ferigile nu doar că sunt foarte rezistente, ci se şi răspândesc cu uşurinţă, acaparând suprafeţe tot mai mari de terenuri. Numai pe teritoriul ariei protejate care înconjoară defileul Crişului Repede, primăriile au raportat 2.000 de hectare de păşuni şi dealuri invadate de ferigi, dezavantajul major fiind că sub frunzele lor nu mai cresc alte plante, nici cele ocrotite de lege. 

Ferigă, Zece Hotare

Ca să oprească proliferarea, CJ Bihor are de gând să cumpere, tot cu bani europeni atraşi prin POIM, un utilaj care să poată urca în zone inaccesibile şi să tundă ferigile, specialiştii opinând că, după mai mulţi ani de tăieri, aceste plante ar putea dispărea.

(Articol publicat în cadrul proiectului Eu Cohesion Funds Impact on People's Live)

Eu Cohesion Funds Impact on People's Live

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
În stil caracteristic liberal ...
... campingurile cu pricina vor fi "amenajate" la distanțe bune de locurile de campare de acum. Aceste campinguri vor fi amplasate în locuri lipsite de interes, pe terenuri deja achiziționate de niște "oameni ai locului". Nu există proiect în Bihor, inițiat de către Consiliul Județean, în care Ilie Gavril Bolojan să nu aibă un interes personal. A luat modelul de la Boc, care nu aprobă niciun proiect imobiliar în Cluj-Napoca, dacă nu îi iese și lui ceva.
Postat 17 Iulie 2022, 11:24 de KP
faina initiativa echipei Malan-Bolojan, sa fie de succes!
"proiectele pregatite, urmează a fi depuse spre finanţare în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), unde s-a deschis recent o axă dedicată conservării ariilor protejate. Până acum, Bihorul este singurul judeţ care a pregătit proiecte pentru această componentă, termenul limită pentru depunere fiind finalul acestei luni". Se vede unde administratia publica e harnica si interesata, cand ai bani pe o axa destinata exclusiv unor investiii si intreaga tara nu a depus nimic cu 2 saptamani inainte de termenul limita, si doar 1 judet din 41 "risca sa captureze" toti banii. Lenea doare, si desi Bolojan e iesit din comun, si se dedica mai mult decat ar fi normal, restul politicienilor duc media in jos, te lasa cu gust amar...
Postat 17 Iulie 2022, 05:26 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON