URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2018, 18:42

Tudorel întoarce Justiţia pe dos: Ministrul vrea OUG prin care să poată fi revizuite condamnările date în baza înregistrărilor SRI

Tudorel întoarce Justiţia pe dos: Ministrul vrea OUG prin care să poată fi revizuite condamnările date în baza înregistrărilor SRI foto: România liberă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3, că va propune curând adoptarea unei ordonanțe de urgență care să dea „posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea că a fost condamnat pe nedrept”, în baza protocoalelor cu SRI sau a unor interceptări făcute de SRI, să solicite unui judecător revizuirea sentinței definitive.

Să se revizuiască!

„Voi propune doamnei prim-ministru şi Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care să modifice revizuirea instituţiei de reformare a unei hotărâri definitive (...) Adică, să îi dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate şi, dacă nu este vorba de protocol sau de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost. Dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit pe procedura de reformare”, a spus Tudorel Toader la Antena 3. 

„(OUG) va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că sentința a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceara unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spun "da", îi admite și îi trimite cauza la rejudecare, sau care să spună "nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge"”, a mai explicat el.

Potrivit lui Toader, „interceptări ilegale sunt cele făcute de SRI și folosite de procuror în fapte de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea naţională”, el indicând că această definiție rezultă din deciziile Curții Constituționale.

Legea nu retroactivează

Declaraţiile au stârnit vii reacţii şi opinii contrare din mediul juridic, cu trimitere la principii elementare de drept.

​​Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, l-a contrazis pe Tudorel Toader, susținând că protocoalele invocate de acesta ar trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanțe, nu prin ordonanță de urgență.

"Norma de procedură penală, chiar dacă ar fi mai favorabilă, nu retroactivează. Adică, o condamnare întemeiată pe o interceptare care la momentul pronunțării era o probă legal obținută, nu poate fi răsturnată ulterior. O politică penală care pune in discuție primul punct devine una a bunului plac, lipsită de predictibilitate, care aruncă in aer principiul autorității de lucru judecat. Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanțe, nu prin OUG. Până când o hotărâre judecătorească nu se pronunță în sensul că un protocol depășește limitele legii /adaugă la lege, fiind așadar ‘ilegal’, operăm cu prezumția de legalitate", a scris, pe Facebook, Raluca Prună. 

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a semnalat, după ce Tudorel Toader a anunțat că dorește o OUG prin care să poată fi revizuite condamnările date în baza „protocoalelor”, că o decizie a Curții Constituționale din 2017 interzice legiuitorului „să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora”.

Judecătorul Cristi Danileț susține că propunerea ministrului Justiției privind o OUG pentru revizuirea dosarelor bazate pe protocoale și interceptări este „o trăsnaie”, iar „întreaga magistratură este siderată” de afirmațiile lui Tudorel Toader. 

Orice student la Drept află în anul întâi că motivul de nulitate trebuie să existe în momentul efectuării actului, nu să apară ulterior. Or, potrivit Codului de procedură penală valabil până în 2016, procurorul putea să apeleze la serviciile de informații pentru aspecte tehnice când nu avea mijloace de interceptare sau filaj. Dosarele de care vorbește domnul ministru sunt închise acum, întrucât hotătârile judecătorești sunt definitive. Asta înseamnă că ele nu mai pot fi redeschise pe calea extraordinară de atac numită revizuire decât pentru motive apărute ulterior. Or, nu pot fi inventate cazuri de revizuire noi decât pentru dosare...noi”, a explicat Dănileţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
De ce nu ma mir?!
E si asta rector ca si cel de la educatie, vali nu stiu cum, ala care nu stie ca subiectul se acorda in gen, numar si caz cu predicatul! Rar mi-a fost dat sa vad o asa adunatura de nulitati, dar NICIODATA, nicio tara, nu a fost guvernata de astfel de nulitati! Acum despre oug, parerea unuia (sunt mai multi, mai e si Bogdan Mateescu) care nu a baut cerneala. E vorba de Cristi Danilet. ,,Ministrul Justiției a emis în spațiul public niște idei în legătură cu o OUG pe care ar gândi-o cu privire la revizuirea hotărârilor judecătorești penale care s-ar întemeia pe protocoale și interceptări nelegale. Acum, ca judecător specializat în materie penală, să explic de ce ideile astea sunt trăznite: - judecătorii nu au știut de existența Protocoalelor. Secrete sau nu, ele au vizat doar aspectele informative din faza de urmărire penală. Or, pentru judecători contează probele, nu informațiile. Așadar, pariez că în România nu există vreo hotărâre judecătorească care să aibă în conținutul său vreo referire la Protocoale; - doar o instanță de contencios administrativ poate declara acele Protocoale ca nelegale. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Dar, chiar dacă un Protocol ar fi declarat nelegal de justiție (ministrul justiției nu înfăptuiește justiția, să ne înțelegem!), asta nu are cum să influențeze legalitatea probelor din dosarele penale. Protocoalele sunt ceva (ele consacră în scris anumite cutume instituționale), iar probele obținute în cauze penale concrete sunt altceva (iar acestea sunt admise, administrate și evaluate strict în baza codului de procedură penală); - orice student la Drept află în anul întâi că motivul de nulitate trebuie să existe în momentul efectuării actului, nu să apară ulterior. Or, potrivit Codului de procedură penală valabil până în 2016, procurorul putea să apeleze la serviciile de informații pentru aspecte tehnice când nu avea mijloace de interceptare sau filaj. Deci, este legală luarea unor asemenea măsuri până la publicarea deciziei CCR din 2016; - dosarele de care vorbește domnul ministru sunt închise acum, întrucât hotătârile judecătorești sunt definitive. Asta înseamnă că ele nu mai pot fi redeschise pe calea extraordinară de atac numită revizuire decât pentru motive apărute ulterior. Or, nu pot fi inventate cazuri de revizuire noi decât pentru dosare...noi."
Postat 03 August 2018, 06:19 de pinonel
SRI - martorul nostru cel de toate zilele
Știm că există martori mincinoși sau martori care spun adevărul. Poate fi vorba de schimbarea unei hotărâri judecătorești dacă se constată că s-a bazat pe o mărturie mincinoasă. Interceptările SRI-ului sunt adevărate mărturii fără echivoc, infractorii puși în fața acestui adevăr de netăgăduit s-au recunoscut învinși. Nu îl face cu nimic mai puțin infractor pe făptașul descoperit de SRI chiar dacă SRI-ul la rândului a săvârșit și el o ilegalitate. O fi in matematica minus ori minus egal plus, dar nu cred ca reforma justitiei se poate baza pe aritmetica aberanta a ministrului in care o ilegalitate + o ilegalitate = legalitate. Ce face ilegal SRI-ul e altă poveste, alt dosar. Ba mai mult, dacă SRI-ul află și ilegal de o infracțiune și nu o divulga poate fi acuzat de complicitate. Aceasta este o logică elementară de dreptate, cine nu ține cont de ea ori e prost ori e în cardasie cu infractorii.
Postat 02 August 2018, 23:23 de User anonimizat
!!!
@Sandu1206: NU! Poate greșesc dar nici nu cred că ar fi nevoie de OUG! Hotărâri pronunțate pe interceptari ilegale=nulitate! Nu stiu ce vrea să spună Dănileț ! Eu l-am prins în sala de judecată ! Făcea glumițe cu deținuții! Comportament de judecător....ce lula mea! ( replica memorabilă a Maestrului Florin Piersic într-un spectacol la TNB! Ghicește....cultule).
Postat 02 August 2018, 20:22 de soricel
Soricel
Nu ți se pare că vrea să-și salveze șefii și partenerii de partid ????
Postat 02 August 2018, 19:44 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON