URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2017, 10:31

Trump retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, scrie news.ro.

"Pentru a-mi îndeplini angajamentul solemn de a proteja America şi cetăţenii săi, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, dar încep negocieri fie pentru a reintra în Acordul de la Paris, fie o tranzacţie întru totul nouă în baza unor prevederi care să fie echitabile pentru Statele Unite, afacerile sale, muncitorii săi, poporul său, contribuabilii săi", a declarat şeful statului american. "Aşadar ieşim. Dar vom începe să negociem şi vom vedea dacă putem să facem un acord care să fie corect. Iar dacă putem, va fi grozav, iar dacă nu putem, bine", a spus Trump în Grădina Trandafirilor.

Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015, vizează limitarea creşterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale.

După anunţul preşedintelui american, în grădină au izbucnit urale şi ropote de aplauze. Trump a apreciat că acordul favorizează China şi India, în detrimentul Statelor Unite. "Acordul este o redistribuire masivă a bogăţiei Statelor Unite şi altor ţări", a spus el. 

Preşedintele american a spus că în actuala formă, Acordul va opri afacerile americane şi va duce la dispăriţia multor locuri de muncă. Trump dă ca exemplu "cărbunele şi se face că îi iubesc pe mineri".

"Ca unul căruia îi pasă profund de mediu, şi îmi pasă, nu pot să susţin cu conştiinţa împăcată o înţekegere care pedepseşte Statele Unite, ceea ce face", a adăugat el.

Comunitatea internaţională şi marile companii au criticat decizia preşedintelui american, în timp ce unii republicani şi industria cărbunelui au salutat măsura.

Importanţa Acordului de la Paris era recunoscută la nivel mondial. De precizat că ieşirea SUA, al doilea poluator mondial (după China), din acest acord nu va fi de pe o zi pe alta, ci va dura patru ani. Decizia marchează începutul unei noi epoci pentru SUA: de izolaţionism, care va avea efectul opus lui "Make America Great Again", după cum zicea sloganul președintelui Donald Trump.

Nu e aşa uşor

Decizia lui Donald Trump este criticată vehement atât de liderii politici ai lumii, cât şi de conducerile celor mai mari companii americane.

Potrivit Digi24.ro, Franţa, Germania şi Italia au dat o declaraţie comună prin care spun că nu vor exista noi negocieri ale acordului de mediu, aşa cum sugerase Donald Trump.

"Cred că este o greşeală, pentru SUA şi pentru planeta noastră", a declarat Emmanuel Macron, noul preşedinte al Franţei. "Vă spun ferm în această seară. Nu vom renegocia un acord mai puţin ambiţios. În niciun caz", a subliniat preşedintele francez.

"Franţa crede în voi. (în SUA - n.r.), lumea întreagă crede în voi, dar nu greşiţi în privinţa climei; nu există un plan B, pentru că nu există o planetă B", a spus Macron. El s-a adresat oamenilor de ştiinţă, inginerilor şi antreprenorilor americani, cerându-le să vină în Franţa pentru a lucra împreună în privinţa problemelor de mediu, asigurându-i că vor avea "o a doua patrie".

Macron şi-a rostit declaraţia în limba franceză, dar a transmis şi un mesaj în limba engleză, încheind cu formula "Make the planet great again", similară sloganului preşedintelui SUA Donald Trump, "Make America great again"

"Pământul, către Trump"

La rândul său, minstrul canadian al mediului, Catherine McKenna, a transmis: "Canada este profund dezamăgită".

"Este o dezamăgire majoră", a spus și Stephane Dujarric - purtător de cuvânt ONU.

Marile companii americane, precum Apple, General Electric, ExxonMobil, Ford, Facebook, Microsoft consideră că retragerea din acordul de la Paris va afecta grav Statele Unite, iar patronul Tesla, Elon Musk, s-a retras dintr-un consiliu cu care Casa Albă se sfătuia în probleme economice.

Statele California, New York şi Washington au anunţat că vor crea o alianţă care să respecte angajamentele luate la Paris.

Totodată, unele publicaţii au reacţionat dur la mesajul preşedintelui: "Trump, către planetă: Să cădeți morți!", scrie New York Daily News, "La revedere, America" scrie Liberation care inunda prima pagina cu petrol, în vreme ce cel mai îndrăzneţ titlu a fost dat de Berliner Kurier: "Pământul către Trump: Du-te la dracu!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
of offf...
Complicata viata asta materiala. Suma dorintelor unui om este egala cu suma problemelor. Bataie de cap. cum sa faci sa ai si tu (eu) o viata cat mai usoara, fara munca daca se poate, bani multi, fara numar sa moara dujmanu' etc etc. A, si daca banu' e si furat...e si mai bine.O viata meeeeaaaa!
Postat 02 Iunie 2017, 14:35 de Maricel
apocalipsa cu arderea pamantului
toata lumea e de-acord ca se schimba clima, ca pare a fi o perioada de incalzire globala. nu toata lumea e de-acord ca incalzirea globla e catastrofica, si unii cred ca e mai eficient economic ca omul sa se adapteze acesteia (prin dezvoltare economica, sisteme moderne de irigatii samd), nu sa i se opuna si sa nu mai produca energie. Mai au fost vremuri in istorie in care s-a cultivat grau in groelanda. Scade calota glaciara la polul nord, dar creste la polul sud. Se extinde vegetatie in desert. Plantele cresc mai mari. Incalzirea globala vine mai degraba din alti peste 200 de factori, decat din nivelul de CO2 din atmosfera: orbita pamantului, distanta f.d. soare, eruptii solare, etc - care pot avea un impact mult mai catastrofic si care momentan nu le putem influenta.
Postat 02 Iunie 2017, 13:08 de unu
trump are dreptate
cat timp acordul cere SUA sa isi reduca la jumatate emisiile de CO2 si lasa China sa si le dubleze, da, Trump are dreptate: e un acord de redistribuire a avutiei, a economiei, prin care li se cere americanilor sa mute joburi in china, sa produca mai putin si sa importe mai mult.
Postat 02 Iunie 2017, 13:03 de unu
nu va stresati
inteleg din ultimul paragraf ca presa de can-can care nu intra nici in liga 3a si pune pe prima pagina injuraturi e modelul de preluat de toata presa romaneasca? orice e acceptabi cat timp e impotriva lui trump si impotriva natiunilor independente.
Postat 02 Iunie 2017, 13:02 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON