URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2022, 15:25

Trotinetiştii şi bicicliştii din Bihor, în vizor: 75 de persoane au fost amendate în două zile!

Trotinetiştii şi bicicliştii din Bihor, în vizor: 75 de persoane au fost amendate în două zile! foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 25 de utilizatori de trotinete electrice şi 50 de biciclişti au fost sancţionaţi în decurs de două zile pentru indisciplină în trafic, cele mai multe probleme fiind create de trotinetiştii care nu respectă Codul rutier.

Poliţiştii rutieri i-au luat în vizor pe utilizatorii de trotinete în urma numeroaselor sesizări primite, inclusiv pe platforma Oradea City Report, o aplicaţie prin care cetăţenii pot transmite diverse sesizări şi incidente şi unde oamenii s-au plâns că aceştia circulă haotic, încurcând de multe ori şi circulaţia maşinilor, şi pe cea a pietonilor.

"Majoritatea sancţiunilor, în cazul utilizatorilor de trotinete, s-au aplicat pentru că au circulat pe trotuar ori pentru că nu au coborât de pe vehicule când au traversat pe trecerile destinate pietonilor", a explicat, pentru BIHOREANUL, ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor, Ioana Lascău.

În cazul bicicliştilor, a precizat tot Lascău, amenzile s-au aplicat atât pentru că au fost prinşi circulând pe biciclete pe trecerile de pietoni, cât şi pentru lipsa mijloacelor de iluminare şi a dispozitivelor reflectorizant-fluorescente pe timp de noapte.

"În municipiu, mulţi biciclişti circulă pe carosabil, deşi au piste speciale pentru biciclişti", a explicat ofiţerul de presă, atrăgând atenţia că, potrivit datelor furnizate de Serviciul Rutier, nerespectarea reglementărilor legale de către biciclişti reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere în judeţ.

De reţinut:

Trotinetele electrice pot fi utilizate doar pe pistele de biciclete şi pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 kilometri pe oră, dar nu şi pe trotuare, conform legislaţiei rutiere.

În esenţă, trotinetele electrice se pot conduce numai în linie dreaptă pe drumurile publice (urmărind traseul acestora), iar schimbarea direcţiei de mers se va face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea întrucât caracteristicile tehnice ale trotinetelor nu permit semnalizarea schimbării direcţiei în mers prin ridicarea unui braţ, existând riscul dezechilibrării conducătorului.

Utilizatorii sunt obligaţi să aibă 14 ani împliniți, să aibă asupra lor acte de identitate, să nu consume alcool ori substanţe interzise şi nu au voie să se ţină de un vehicul aflat în mers, să transporte sau să tragă orice fel de obiecte. Cei sub 16 ani au obligaţia de a purta cască de protecţie.

Codul rutier interzice conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare pe timp de noapte, când conducătorii au obligaţia să poarte şi veste reflectorizante. 

Se sancţionează cu amendă nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicţiei de trecere la culoarea roşie a semaforului ori a semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier.

Sancţiunile pentru nerespectarea regulilor sunt de 6-8 puncte amendă. Punctul amendă a rămas şi în cursul anului 2022 la nivelul de 145 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Dragi oradeni cu biciclete si trotinete
Decit sa va riscati banii si linistea prin statiunea balneara de interes national Oradea, nu mai bine faceti o excursie spre statiunile balneare baile felix, respectiv 1mai, pe pistele care unesc oradea cu comuna sinmartin, iar odata ajunsi in statiuni, va asteapta cu drag prospetele piste si promenade care nu se mai termina...
Postat 19 Mai 2022, 21:38 de excalibur
Piste
Pe unde să circule trotinetiștii și bicicliștii?? Avem câteva zone cu piste dar în cea mai mare parte a orașului lipsesc în mod clar! Polițiștii mai bine ar da amenzi șoferilor care mai nou nu mai țin cont deloc de regulile de circulație. Mă refer aici mers pe roșu, viteză mult peste limită, etc. Mai ales în zona Cantemir - Nufărului.
Postat 19 Mai 2022, 17:59 de xcpdq
toti suntem egali in fata legii
chiar si aia eco, verzi, atletici. Insa e nevoie de infrastructura specifica, cum zice si Dinu. In zonele in care ea exista, si legea nu se respecta, acolo sa faca actiunile dedicate, si atunci toata lumea e impacata
Postat 19 Mai 2022, 17:52 de unu
Chiar?
"Majoritatea sancţiunilor, în cazul utilizatorilor de trotinete, s-au aplicat pentru că au circulat pe trotuar" și "Trotinetele electrice pot fi utilizate doar pe pistele de biciclete şi pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 kilometri pe oră, dar nu şi pe trotuare, conform legislaţiei rutiere" - uitați-vă unde sunt pistele de biciclete! Pe trotuar!!!!!! Iar "În municipiu, mulţi biciclişti circulă pe carosabil, deşi au piste speciale pentru biciclişti" - care de cele mai multe ori nu coincid cu carosabilul, să poți să ajungi dintr-un pct in altul. Sunt întrerupte, nu au continuitate sau sunt neamenajate corespunzător! Ați verificat starea pistelor? Inițial, unele au fost doar piste de biciclete, apoi au fost transformate în piste pt pietoni și biciclete. De aici prefera lumea să meargă pe carosabil, să nu se mai încurce cu pietonii care merg cu nasul in telefon și cu 2:3 câini cu lese de 10 metri lățiți pe piste sau persoane cu cărucioare. Duamna ziaristă, ne dați și concret niște articole din Codul rutier? (Articolul, litera, paragraful) Sau vb pe auzite?
Postat 19 Mai 2022, 15:50 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON