URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2022, 09:54

Trompa de elefant şi mega-Spitalul Judeţean

Trompa de elefant şi mega-Spitalul Judeţean foto generic, sursa: school.eb.co.uk
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un cunoscut medic orădean îmi aminteşte cu sarcasm, de fiecare dată când în spitalele din oraş se coc schimbări, toate menite să le facă mai bune, o anecdotă despre un gurmand care, ajuns într-un restaurant cu meniu sofisticat, vrea să comande friptură din trompă de elefant, o adevărată delicatesă. Ia loc, vine chelnerul, îi cere, dar află că în seara respectivă nu se face. După mai multe experienţe identice, intrigat, clientul întreabă, totuşi, de ce: "Nu aveţi trompă de elefant?". "Ba da, suficientă şi de cea mai mare calitate, dar nu avem pătrunjel", vine răspunsul.

Cam aşa e, uneori, şi cu modernizarea spitalelor din Oradea. De un deceniu, de când le-a preluat din administrarea Ministerului Sănătăţii într-o stare jalnică, Primăria a investit în ele o grămadă de bani, atât din bugetul propriu, cât şi din fonduri europene nerambursabile şi cu alocări de la bugetul central, pentru a le renova şi dota la zi.

Câştigurile sunt incontestabile: se face cardiologie intervenţională cu angiograf care a permis salvarea a sute, poate mii de vieţi, neurochirurgia cu echipamente de neuronavigaţie ce asigură precizii de cea mai mare fineţe, oncologie cu acceleratoare liniare de particule ş.a.m.d.

Mai mult, ambele spitale fanion, Municipalul şi Judeţeanul, oferă pacienţilor şi un confort hotelier tot mai ridicat, presate de concurenţa clinicilor private, trimit medici la specializări peste hotare, ba chiar angajează medici români care au lucrat în Occident sau în centre universitare importante din ţară.  

Cum ar veni, există "trompă de elefant", doar că uneori lipseşte "sarea" pentru bucate. În continuare există medici indolenţi şi tupeişti, care ajung la muncă cu o oră întârziere şi pleacă cu trei mai devreme pentru că au de predat cursuri la Facultatea de Medicină şi de făcut bani în cabinete private, doctori aroganţi care nu explică bolnavului şi aparţinătorilor ce diagnostice pun şi ce alternative de tratamente au, asistente şefe cu apucături de satrap, care baricadează accesul pacientului la medici ori îl filtrează cenzitar, lipsite de empatie, doctori cu buzunare largi, în ciuda salariilor consistente, sau infirmiere care aşteaptă 5 lei să schimbe un cearşaf etc.

Altfel spus, în pofida eforturilor de modernizare, de dotare şi de perfecţionare medicală, "omenia" unora dintre angajaţii sistemului rămâne atrofiată, deşi "latura umană" a medicinei, profesie prin excelenţă vocaţională, ar trebui să fie o condiţie elementară, partea cea mai vie a înseşi conştiinţei profesionale.

Indiferent cine ar urma să conducă viitorul Spital Judeţean unificat cu actualul Municipal ar trebui să fie mai atent la detaliile de acest fel, nu doar la ziduri, instalaţii şi aparaturi. Câteodată, medicina poate fi făcută, la o adică, şi cu mâinile goale. Dar fără omenie e imposibilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON