URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu mă îndoiesc că din cartierul francez Voltaire al Oradiei până în comuna campioană la asistați, Lugașu de Jos, a notoriului primar Sorban Levente, asistații social îi închină imnuri de „pomenire” noului președinte al Consiliului Județean, Ilie Bolojan. Căci, la cum arată planurile lui Bolojan, asistații vor ajunge în șanțuri nu doar când vin de la cârciumă, ci și când vor trebui să plivească buruienile...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu despre un echilibru de putere este vorba când inventariem motivele pentru care partidele îşi doresc Prefectura Bihor, ci despre puterea de a stopa ceea ce face partidul cel mai activ, prin reprezentantul său din fruntea administraţiei judeţene. Nu se caută, de fapt, un prefect care să reprezinte Guvernul, cum spune legea sec, ci un prefect care să-l frâneze pe Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Amenajarea culoarului Nufărul-Cantemir, în paralel cu săpăturile din Centrul civic, va genera un şantier amplu ca întindere, atât în spaţiu cât şi în timp, ceea ce va testa din nou nervii şi răbdarea orădenilor. Există destule variante ocolitoare, e drept, dar chiar şi aşa, deranjul prin zonă va fi major. La fel ca în alte situaţii, publicul se va împărţi în două: cei care vor blestema şantierele cu betonul lor cu tot şi cu cine le-a făcut, respectiv cei care vor lăuda hărnicia edililor. Nu exclud apariţia unei a treia categorii...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
08 Decembrie 2009, 11:43

Trattoria di Gabi

Trattoria di Gabi PE GRĂTAR. În restaurantul lui Gabi de la Oradea, majoritatea preparatelor din carne de porc, pasăre, vită sau peşte se vând la preţuri care, contrar aşteptărilor, nu sunt piperate. Produsele folosite sunt ecologice, iar bucătarul-şef a lucrat la hoteluri precum Intercontinental şi Lido din Bucureşti
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Manelele fac casă bună cu afacerile. O demonstrează cunoscutul interpret Gabi de la Oradea, care şi-a investit în noul restaurant "Trattoria di Toscana" banii obţinuţi din cântări.

A luat toate ideile de "afară", de prin turneele făcute în Italia şi Spania, şi le-a oferit orădenilor un restaurant deosebit, în care mâncarea e pregătită chiar în faţa clienţilor. Abia deschis de două săptămâni, localul în care, culmea, nu se ascultă manele, a reuşit să adune clienţi faimoşi, precum Daniela Gyorfi sau Miron Cozma.

Mâncare "live" de la Gabi

02 interior_1.jpgDupă mai bine de opt luni de pregătiri, Gabi de la Oradea a reuşit să-şi vadă inaugurat restaurantul la care visa de atâta vreme. "Trattoria di Toscana", numit aşa datorită fascinaţiei pe care orădeanul o are pentru regiunea din Italia, şi-a deschis porţile în 21 noiembrie, chiar dacă fără vreo inaugurare specială. "Am investit tot în restaurant, aşa că n-am putut să fac o deschidere cum mi-aş fi dorit", zice artistul care se codeşte să spună cât l-a costat investiţia.

Pentru amenajarea restaurantului au fost angajaţi specialişti în fiecare domeniu. Astfel, designul interior a fost făcut de un "artist", cum îi spune Gabi, iar munca propriu-zisă de meseriaşi români care au lucrat în străinătate, localul fiind decorat cu piatră de calcar, lemn şi fier forjat. Pe faţadă stă gravat proverbul latinesc "Cibi condimentum est fames", adică "Foamea este condiment pentru orice mâncare", ales chiar de cântăreţ. Sau, altfel spus, foamea e cel mai bun bucătar.

02 bucatar.jpg"Am vrut să ofer ceva ce nu mai există în oraş", zice Gabi. De aceea, a făcut singurul restaurant din Oradea unde mâncarea e preparată pe grill chiar în faţa clientului, "live", cum zice patronul. Mâncărurile sunt gătite şi servite tot de profesionişti: bucătarul-şef Mircea Ştefan (foto) a lucrat la hotelurile Intercontinental şi Lido din Bucureşti, iar ospătarii au fost "furaţi" de la restaurante cu pretenţii din oraş.

Manelist fără manele

La Trattoria di Toscana, cele peste 30 de preparate de carne grill, servite impecabil, sunt făcute, după cum zic gazdele, din produse naturale, fără conservanţi, iar pâinea e coaptă pe vatră. "Încercăm să ne întoarcem la mâncăruri cât mai naturale, cât mai simplu gătite", povesteşte bucătarul-şef. Cât despre preţuri, Gabi le consideră decente, mergând de la 16 la 30 de lei. Un preparat mai exclusivist este costiţa de vită "Fiorentina", o specialitate argentiniană. Cum tot ce e rar este şi scump, clienţii scot 73 de lei pentru o porţie.

Ambianţa este asigurată de muzică veche, aleasă chiar de proprietar. Pentru ora cinei, cântăreţul a achiziţionat CD-ul cu cele mai difuzate 100 de melodii ale Radiodifuziunii de 80 de ani încoace. Printre acestea se află şi cele ale lui Gheorghe Gheorghiu şi Ilie Micolov, preferatele lui Gabi. Evergreen-uri internaţionale se ascultă după-masă, dar, surprinzător, manele deloc! Cântăreţul spune că într-un asemenea restaurant nu există cerere pentru manele, aşa că preferă muzica veche. "Dacă se face un chef privat, atunci, desigur, clienţii pot asculta ce vor", completează manelistul.

Invitaţi "de valoare"

Cu sau fără manele, mai toţi colegii de breaslă ai lui Gabi au promis că-i vor trece pragul. Daniela Gyorfi, cântăreaţa cu care orădeanul a colaborat la mai multe albume, a fost şi unul dintre primii clienţi ai restaurantului. "A auzit că am deschis şi m-a onorat cu prezenţa ei aici", spune cântăreţul. Recent, însuşi "Luceafărul huilei", Miron Cozma, a venit să mănânce la localul manelistului orădean. "Din prima seară restaurantul a fost plin. Am avut curaj să încep o afacere pe timp de criză, pentru că ştiam că ofer ceva nemaiîntâlnit în oraş", se laudă Gabi de la Oradea. Aşa că, la anul, vrea să-şi extindă investiţia, adăugându-i o cramă şi o terasă.

Şi pentru că prima dragoste nu se uită niciodată, acum, că şi-a pus afacerea pe picioare, plănuieşte să înregistreze un nou album de manele. Evident, pentru melodiile şefului se va face o excepţie. Vor putea fi ascultate şi în "Trattoria di Toscana"...


BĂIAT CU RENUME
Manele şi lacrimi

Gabi Ilea, cunoscut cu numele de scenă Gabi de la Oradea, este un manelist cu experienţă. El a colaborat cu interpreţi cunoscuţi ai acestui gen, precum Adi de la Vâlcea sau Adrian Copilu' Minune.

Una dintre piesele care l-au făcut celebru este "Fă-mă, Doamne, o lacrimă", cântată împreună cu Daniela Gyorfi. Pentru această piesă, orădeanul a fost acuzat de plagiat de către Marian Nistor, fostul component al trupei Savoy.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
atmosfera ...
Mancarea e buna, atmosfera lasa de dorit .................
Postat 27 Februarie 2012, 22:07 de Ghita Pescaru
sa moara dusmani
felicitari
Postat 31 Mai 2011, 22:30 de tata lu razvan
GUNOI DE OM
Bai toscanezule teai cam umflat in pene esti cam szmardoi fireai a dreku de manelist
Postat 05 Aprilie 2011, 16:41 de AMARIE
GUNOI DE OM
BAI GASCANE DA BANI OAMENILOR CA VINE LUMEA PESTE TINE
Postat 05 Aprilie 2011, 16:39 de HALACU
te bat tarane
BAI TARANE VIN PESTE TINE CAND VII SA NE VEDEM SA ESTI BULANGIU
Postat 11 Septembrie 2010, 23:30 de norby
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0195 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON