URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2020, 12:42

Traian Bodea: "Îmi doresc ca, în următorii 4 ani, instituţia Consiliului Judeţean Bihor să fie mai aproape de cetăţeni’’

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, candidat pentru un nou mandat de preşedinte, a tras linie după cei 4 ani în care a sprijinit multe dintre proiectele care au vizat dezvoltarea Bihorului, dar ne-a împărtăşit şi o parte dintre obiectivele pe care le doreşte bifate în următorii 4 ani.

- Care sunt proiectele la care aţi contribuit în mandatul dumneavoastră?

- Am susţinut toate proiectele care au fost pe ordinea de zi în favoarea dezvoltării judeţului Bihor, indiferent că au fost propuse de către conducerea actuală sau de către opoziţie. Proiectele principale în care m-am implicat au fost cele din domeniul infrastructurii, reuşind astfel, să aşternem noi covoare asfaltice în Bihor. Menţionez aici drumul judeţean DJ 764 Beiuş - Roşia - Aştileu- Aleşd. Totodată, Drumul Apusenilor este o investiţie foarte importantă la care am contribuit. Un alt proiect important a fost construirea parcurilor industriale de la Tileagd, Săcueni şi Tămăşeu, acestea fiind de mare importanţă pentru judeţul nostru datorită faptului că vor genera locuri de muncă în apropiere de localităţile din zona în care se află parcurile industriale. Este important să avem o dezvoltare economică pe fiecare zonă din judeţul Bihor în aşa fel încât să existe şi alţi poli de dezvoltare. Un alt proiect important este cel de construire a bazinelor de înot, de construire a cabanei de la Pădurea Neagră şi de reabilitare a cabanei de la Vadu Crişului. Printre proiectele finalizate se numără clădirea Muzeului, un important proiect unde s-au deschis deja câteva secţii.

- Cum definiţi cei patru ani pentru judeţul Bihor?

- Aceşti patru ani au creat un mediu favorabil dezvoltării judeţului Bihor având în vedere că nu ne-am aflat în opoziţie faţă de guvern, astfel am reuşit să avem sprijin în toate proiectele. Ultimii patru ani nu au fost ani de stagnare, reuşind să atragem atât fonduri europene cât şi fonduri din partea Guvernului.

- În 2017 cereaţi ca Filarmonica de Stat să îşi eficientizeze activitatea având în vedere că directorul era de la UDMR. Care a fost reacţia celor din alianţă?

- La Filarmonica de Stat Oradea am considerat că se pot oferi servicii de o mai bună calitate pentru orădeni, pentru bihoreni. Având în vedere costurile destul de mari pentru susţinere şi bugetul anual acordat instituţiei, nu am fost interesat dacă se supără sau se bucură anumite persoane, deoarece am considerat că este mult mai important ca banul public să fie eficientizat. Am vrut ca filarmonica să iasă să cânte pentru orădeni, dacă este cazul şi în stradă, să fie organizate concerte în aer liber în aşa fel încât nu doar cei care merg la concertele lor în sală să se bucure de un spectacol. Poate nu am fost înţeles la momentul acela, spunându-mi-se că nu se pot organiza spectacole în spaţiul liber, că nu există aceeaşi acustică, aceeaşi rezonanţă aşa cum există într-o sală amenajată. Acum, după trei ani, o dată cu această pandemie, concertele se organizează doar în spaţiul liber, unde publicul vine cu plăcere. Totodată, noul director a contribuit mai mult dându-şi interesul pentru ca filarmonica să fie mai aproape de orădeni.

- În cei patru ani de mandat aveaţi cele două voturi care făceau diferenţa între opoziţie şi majoritate. Care a fost motivul pentru care aţi fost consecvent?

- Majoritatea care putea să schimbe ceva trebuia să fie formată din 24 de voturi, noi aveam împreună doar 18 voturi. Dacă lucrurile s-ar fi dorit schimbate, acest lucru putea fi realizat doar într-o alianţă cu un alt partid, nu cu noi, cei doi consilieri judeţeni. Ceea ce puteam face era să creez un blocaj instituţional, forţând Consiliul Judeţean Bihor să stea pe loc. Această majoritate putea fi făcută de către PNL cu UDMR sau de către PNL cu PSD. Dorinţa mea a fost să existe o stabilitate mai ales că aveam şi Guvernul de partea noastră. Era foarte important să atragem investiţii, să dezvoltăm proiecte şi am considerat că în politică este mai presus de orice cuvântul dat iar atunci când porneşti la drum cu cineva este important să mergi până la capăt pentru a nu zdruncina stabilitatea politică, atât de necesară în judeţul nostru.  Să nu uităm că PNL a  condus judeţul Bihor din 2008 până în 2016, două mandate iar după acele două mandate de guvernare locală PNL, a fost momentul în care şi alte partide să vadă ce pot face pentru judeţul Bihor. Sunt de părere că stabilitatea creată din 2016 până în 2020 a fost foarte importantă fiindcă nu s-a creat un blocaj, ca în anii precedenţi, blocaj care nu ducea de fapt nicăieri.

- Şi totuşi la proiectul cu Aeroportul Oradea aţi votat cu propunerea opoziţiei, supărându-vă aliaţii. Ce v-a determinat?

- Aeroportul Oradea este un subiect fierbinte şi am considerat că acel vot trebuia să fie unul de ieşire dintr-un blocaj, să se acorde astfel o şansă celor care spuneau că ei au soluţii. De aceea am votat alături de grupul PNL fiindcă am dorit să deblocăm situaţia de la aeroport. Pentru mine este mult mai important ca aeroportul să fie viabil, să existe zboruri şi să ieşim din acea încleştare politică existentă la un moment dat. Am considerat că este mult mai important ca votul meu să fie dat pentru deschiderea altor oportunităţi ori variante de negociere în aşa fel încât să nu poată să mai acuze nimeni că din cauza blocajului politic nu se găsesc soluţii salvatoare. În momentul de faţă, vă pot spune că se poartă negocieri pentru viitoarele curse externe de pe Aeroportul Oradea.

- Aţi avut în coordonare Direcţia Economică cu banii judeţului Bihor. Financiar aţi întâmpinat probleme şi neajunsuri?

- A fost o provocare pentru mine să am în subordonare Direcţia Economică a judeţului Bihor. Sigur, mi-aş fi dorit o eficientizare mult mai amplă, însă după ce am preluat direcţia, am analizat care sunt sursele de venit, cum se pot ele realiza şi dacă am posibilitatea de a avea venituri mai mari, însă, din păcate, nu există această posibilitate fiindcă judeţul Bihor în anii precedenţi a vândut tot ceea ce era de vândut şi ceea ce aducea venituri judeţului. Totul a fost lăsat la mila banilor primiţi din impozitul pe venit, din TVA, astfel Consiliul Judeţean Bihor are doar venituri de la bugetul de stat şi de la Ministerul de Finanţe. Aceşti ani au fost anii în care au existat bani, am reuşit să acoperim ceea ce a fost nevoie atât pentru funcţionare cât şi pentru proiectele de dezvoltare şi mai ales pentru cofinanţări la proiectele pe fonduri europene. Au putut fi achitaţi la timp furnizorii, prestatorii care au contracte cu Consiliul Judeţean Bihor şi consider că în cei patru ani au venit bani importanţi în judeţ atât din partea Guvernului cât şi din fondurile europene. Numărul proiectelor în lucru şi valoarea lor este mult mai mare decât a fost în anii precedenţi ceea ce înseamnă că judeţul Bihor s-a mişcat într-o direcţie bună din 2016 până în prezent.

- Aţi venit din sectorul privat în administraţia publică. Care este diferenţa între activitatea din mediul privat şi administraţia publică?

- Există o mare diferenţă între sectorul privat şi cel public. Bineînţeles este nevoie de mult timp până ce va fi realizată aceeaşi eficienţă şi în sectorul public. Posibilitatea de a decide, de a aplica soluţiile pe care le gândeşti şi pe care le propui este mult mai simplă în sectorul privat decât în cel public. De aceea consider că sectorul public trebuie să treacă printr-o amplă eficientizare, ar fi nevoie de multe modificări legislative în aşa fel încât deciziile să poată fi luate în paşi mult mai scurţi fără atât de multă birocraţie. Din păcate un material este plimbat pe la mai multe birouri, iar circuitul documentelor este unul foarte lung, procedurile sunt greoaie. Tot ceea ce se întâmplă în sectorul public este mult prea stufos, de multe ori creându-se blocaje, ceea ce face ca un proiect sau o investiţie să se implementeze într-un termen foarte lung comparativ cu sectorul privat unde deciziile pot fi luate de către administrator sau acţionari şi unde eficientizarea pe bani, pe forţa de muncă, pe capacitatea de lucru, pe timpii morţi sunt mult mai bine gestionaţi decât în sectorul public. Renunţarea la un sistem învechit, birocratic şi îndreptarea spre un sistem digitalizat care să faciliteze rezolvarea multor probleme administrare este cea mai bună soluţie pentru ca bihorenii să perceapă instituţia Consiliului Judeţean Bihor ca fiind mai aproape de oameni.

- Candidaţi la Consiliul Judeţean din partea Pro România. De ce aţi ales Pro România?

- Pro România este o soluţie nouă pentru România anului 2020. În toate statele europene, în ultimii ani au apărut partide noi, competitive, care fac concurenţă partidelor vechi. Din păcate în România am avut aceleaşi partide din '90 până în prezent. Era nevoie de stânga, de o reformă, în aşa fel încât politicile de stânga să fie continuate dar printr-un alt partid politic. Pro România este o soluţie de viitor, cu siguranţă va obţine un procent bun în alegerile locale inclusiv prin liderul pe care îl are, fost premier al României şi care a avut o guvernare stabilă şi consecventă în situaţia în care a preluat guvernarea  României în anul 2012.

- Având în vedere experienţa celor patru ani de vicepreşedinte care vă sunt nemulţumirile şi ce aţi dori să faceţi în următorii patru ani?

- Experienţa celor patru ani în conducerea Consiliului Judeţean Bihor a fost una care m-a ajutat foarte mult şi totodată mi-a oferit o viziune pentru obţinerea unei administraţii publice eficiente pentru viitor. Sigur că există şi nemulţumiri, deoarece mi-aş fi dorit o reformă mai adâncă în Consiliul Judeţean Bihor prin fuziunea anumitor instituţii subordonate printr-o eficientizarea mai mare a forţei de muncă şi printr-o eficientizarea mult mai mare în ceea ce înseamnă cheltuielile în general. Totodată, vreau să aduc Consiliul Judeţean Bihor mai aproape de cetăţeni. Trebuie gândită o reformă optimă pentru ca aceste schimbări să aibă loc, acestea sunt şi provocările pentru următorii 4 sau chiar 8 ani. Îmi doresc transformarea instituţiei într-una deschisă nevoilor bihorenilor, iar acest lucru poate fi obţinut prin digitalizarea Consiliului Judeţean Bihor dar şi al instituţiilor subordonate, totul pentru a avea servicii de calitate, mult mai uşor accesibile. Este foarte important pentru judeţul nostru şi bineînţeles în afară de a ne ocupa de infrastructură şi de instituţiile pe care le avem în subordine, ar trebui să ne reformăm după perioada în care trăim. Din păcate, majoritatea consiliilor judeţene au rămas încremenite în anii '90, însă după 30 de ani de capitalism nu mai putem privi lucrurile în acelaşi fel, nu mai putem merge cu aceeaşi reformă administrativă pe care am avut-o pentru că nu suntem eficienţi nici din punct de vedere financiar, dar nici din punct de vedere al solicitărilor specifice perioadei în care trăim. Pe viitor, administraţia publică va trebui să fie una care să se reformeze chiar dacă prin politici dure, nepopulare, însă eficientizarea banilor publici va trebui să fie principalul motiv pentru a avea instituţii cât mai eficiente, de aceea în următorii patru ani în judeţul Bihor va trebui să existe un plan bine pus la punct pentru a ieşi din această uniformă veche de elev pentru a ne adapta noilor timpuri.

Renunțarea la un sistem învechit, birocratic și îndreptarea spre un sistem digitalizat care să faciliteze rezolvarea multor probleme administrare este cea mai bună soluție pentru ca bihorenii să perceapă instituția Consiliului Județean Bihor ca fiind mai aproape de oameni.

Advertorial publicat la comanda partidului Pro România, filiala Bihor CMF21200010

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON