URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2022, 14:13

Tragedie în Oradea: O femeie a murit, iar alta a fost găsită inconștientă într-un apartament de pe Bulevardul Dacia (VIDEO)

Tragedie în Oradea: O femeie a murit, iar alta a fost găsită inconștientă într-un apartament de pe Bulevardul Dacia (VIDEO) foto: captură ISU Crișana
Tragedie în Oradea: O femeie a murit, iar alta a fost găsită inconștientă într-un apartament de pe Bulevardul Dacia (VIDEO) foto: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tragedie în Oradea, unde, în cursul zilei de marți, o femeie a fost găsită decedată, iar o alta în stare de inconștiență, într-un apartament de pe Bulevardul Dacia.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, locotenent-colonel Camelia Roșca.

Potrivit acesteia, marți, în jurul orei 12.15, un apelant la 112 sesiza pompierii că, „într-un apartament situat la etajul doi al unui bloc de pe Bulevardul Dacia din municipiul Oradea, în care domiciliau două femei în vârstă de 88 și 79 de ani, se simțea miros puternic de gaz și că una dintre acestea părea a fi inconștientă, iar cealaltă decedată”.

La fața locului au fost mobilizate echipajul de terapie intensivă mobilă  al SMURD Oradea și trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, cu o ambulanță SMURD de tip B2, o autospecială de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) și o autospecială de lucru cu apă și spumă.

„Echipajele SMURD au acordat îngrijirile care se impuneau septuagenarei aflate în stare de inconștiență, transportând-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea. Din nefericire, cealaltă victimă, în vârstă de 88 de ani, nu a mai putut fi salvată, medicul declarând decesul acesteia”, mai arată ISU.

Pompierii au făcut măsurători cu aparatura specifică, detectând valori ridicate de monoxid de carbon, precum și prezența gazului (de butelie) în apartament (acesta din urmă în concentrație redusă, întrucât apelantul, după pătrunderea în locuință, a deschis ferestrele și a închis butelia).

„De asemenea, echipajele de pompieri au detectat prezența gazului și în casa scării și au procedat la ventilarea acesteia. Totodată, au fost verificate apartamentele situate la etajul superior și la cel inferior”, mai arată ISU.

Pentru a evita acest gen de evenimente, pompierii le reamintesc bihorenilor principalele reguli și măsuri menite a le proteja viața și bunurile.

Le regăsiți integral în cele ce urmează:

Măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă generate de utilizarea necorespunzătoare a buteliilor/instalaţiilor de gaze lichefiate!

- Nu lăsaţi aragazul în funcțiune nesupravegheat;  

- După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul;

- Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

- În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;

- La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul “gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;

- Umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.

Monoxidul de carbon sau ucigașul tăcut

Monoxidul de carbon, denumit și “ucigașul tăcut”, este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon

Simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

Măsuri de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

- Încăperile trebuie aerisite frecvent;

Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

- Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;

- Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;

- Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

- Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.

Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON