URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2024, 09:10

Topul companiilor cu cele mai mari datorii la stat. O firmă din Bihor are restanțe de 421,52 milioane de lei!

Topul companiilor cu cele mai mari datorii la stat. O firmă din Bihor are restanțe de 421,52 milioane de lei! foto: termene.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul în care Guvernul a aprobat miercuri, 4 septembrie, proiectul ordonaței Ministerului Finanțelor privind amnistia fiscală pentru firme și pentru persoane fizice, Termene.ro publică topul companiilor cu cele mai mari datorii la bugetul de stat. Între acestea se numără și o firmă din Bihor.

SNCFR deschide lista datornicilor

Potrivit Termene.ro, locul 1 în topul marilor restanțieri este ocupat de Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR - Marfă SA, care are datorii la bugetul de stat în valoare de 1,5 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 778,5 milioane de lei. Restanțele principale se ridică la 911 milioane de lei, iar cele accesorii (dobânzi și penalități) la 599 milioane de lei, acționar unic al companiei fiind statul român prin Ministerul Transporturilor.

În top urmează Italia Tobacco Production SRL (locul 2), cu datorii la bugetul de stat în valoare de 1,47 miliarde de lei, din care restanțe principale 909 milioane de lei și accesorii 573 de milioane de lei, Agroponte SRL (locul 3, datorii la bugetul de stat 1,47 miliarde de lei, restanțe principale 737,9 milioane de lei, accesorii 732,7 milioane de lei), Galaxy Tobacco SA (locul 4, datorii la bugetul de stat: 1,46 miliarde de lei, obligații principale: 627,5 milioane de lei, accesorii: 842 milioane de lei) și Compania Națională a Huilei SA (acționar unic statul român prin Ministerul Industriei și Comerțului, locul 5 în top, cu datorii la bugetul de stat: 1,46 miliarde de lei, din care restanțe principale: 1,17 miliarde de lei).

De la programare, până la evaziune și afaceri cu Arsenie Boca

În top apare, pe locul 12, și o firmă din Bihor, Liciuchiciu Web Design SRL, cu sediul în Oradea. Potrivit Termene.ro, Liciuchiciu Web Design SRL este în faliment și înregistrează datorii la bugetul de stat în valoare de nu mai puțin de 421,52 milioane de lei, dintre care restanțele principale sunt 416,5 milioane de lei.

Asociat unic este Diana-Adela Talpoș, care a devenit cunoscută după ce ea și soțul ei Alexandru Talpoș (fost Andor) s-au înstăpânit de o manieră controversată pe marca părintelui Arsenie Boca, în încercarea de a scoate bani din asta, motiv pentru care se judecă cu Biserica Ortodoxă Română.

Bărbatul are la activ inclusiv dosare de evaziune fiscală. În 2020, Alexandru Talpoş a fost și urmărit internaţional, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare pentru o fraudă de peste 100.000 de euro comisă în Ungaria. De asemenea, el a fost trimis în judecată de DIICOT împreună cu un amic al său, tot orădean, Ovidiu Pop, patronul unei firmei de transporturi, pentru o fraudă de 34 milioane de lei.

Firma Liciuchiciu Web Design a fost în atenția publică și pentru s-a aflat în topul companiilor IT cu cea mai mare cifră de afaceri în 2020, peste 100 milioane de euro, cu toate că la vremea respectivă se afla în insolvență și avea un singur angajat.

De altfel, după cum nota presa centrală, tocmai afacerile cu marca Arsenie Boca ar fi stat la baza succesului, pe hârtie, al companiei. Este de presupus că firma a emis numeroase facturi legate de utilizarea de către terți a imaginii călugărului, fără a și încasa bani, dar acumulând obligații, TVA și impozit pe profit, față de bugetul statului.


(foto: libertatea.ro)

Vezi aici topul 20 al firmelor cu cele mai mari datorii la bugetul de stat!

Ținta: 7,6 miliarde de lei

Pe de altă parte, Termene.ro amintește că printr-o ordonanță de urgență adoptată săptămâna aceasta, „Agenția Națională de Administrare Fiscală își propune să recupereze 7,6 miliarde de lei din datoria de 180 de miliarde anunțată de premierul Marcel Ciolacu”.

Conform sursei citate, „diferența dintre prognoza sumei care se poate recupera și suma totală este dată de faptul că multe dintre restențele de miliarde sunt în dreptul unor companii de stat sau care se află înprocedură de faliment, insolvență și nu mai au activitate reală, ci doar conservare”.

„Proiectul de amnistie prevede următoarele două puncte importante: 1. Datoriile firmelor înregistrate la 31 august trebuie să fie plătite până pe 25 noiembrie. 2. Dacă se achită datoria principală, 100% din dobânzi, penalități și alte sume accesorii vor fi anulate”, mai notează Termene.ro.

Citiți pe aceeași temă și articolul „Bonificații, anularea unor restanțe și reducerea unor cheltuieli bugetare: Măsurile propuse de Marcel Boloș au fost aprobate de Guvern

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Răspundere Civilă
Civilul nu mai există. Penalul a preluat totul. Se Prescrie!
Postat 13 Septembrie 2024, 11:07 de Just-22
Așa se fură, nu tâlhărind oameni
Și mai și scapă. Și un angajat zice acolo în tabel... La ce legi și justiție avem...
Postat 08 Septembrie 2024, 09:43 de Vio_427
Multinaționalele sunt iertate. Boloș și-a făcut datoria și poate pleca.
Micula și cele peste 400.000.000 Euro nici nu mai intră în calcule, dacă se judecă de zeci de ani cu Statul Român.
Postat 07 Septembrie 2024, 17:53 de KP
Cifre seci fără explicatii
Reiese că Statul Român prin societățile în care este acționar nu își fură singur căciulă după cum zice proverbul dar sigur le fură pe ale noastre, a tuturor. Iar referitor la sectorul privat nu catadicsește nimeni sa ne spună, dintre multele instituții care veghează la respectarea legii, care este rețeta acumulării a milioane de lei sau chiar euro datorii la buget in condițiile in care un amărăștean este imediat executat pentru niste mii de lei. Oare cate masuri de aplicare a legii sunt??
Postat 07 Septembrie 2024, 09:32 de 1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON