URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2012, 13:49

Tokes a pârât la Viviane Reding "persecutarea" PPMT

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Intimidări marca UDMR

"Săptămâna trecută am redactat şi am înregistrat o sesizare la comisara pentru Justiţie Viviane Reding despre perscuţiile la care sunt supuşi suporterii PPMT în România", a declarat eurodeputatul Laszlo Tokes.

El a adăugat că aceste "persecuţii" sunt cu atât mai "triste" cu cât "intimidarea" vine din partea UDMR, al cărei scop este ca locuitorii de etnie maghiară să nu-şi dea votul, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, reprezentanţilor PPMT. "Apropiindu-ne de aniversarea Revoluţiei din 1989, ne apasă sentimentul din acea vreme, că trebuie să facem faţă intimidării, fricii, şi aceasta este cu atât mai trist cu cât această intimidare vine din partea UDMR, care vrea să determine alegătorii maghiari să nu aibă curajul să voteze candidaţii PPMT", a spus Tokes.

În context, el a criticat UDMR pentru faptul că liderii acestei formaţiuni sunt dispuşi să se "alieze" cu politicienii români de orice culoare, în detrimentul comunităţilor maghiare. "Frica, înspăimântarea, intimidarea sunt uneltele de toate zilele ale oficialilor UDMR, care mai degrabă se aliază cu politicul românesc, fie din stânga, fie din dreapta, decât cu fraţii lor maghiari", a spus Laszlo Tokes.

Eurodeputatul a pus la dispoziţia jurnaliştilor prezenţi la conferinţa sa de presă varianta în limba engleză a sesizării adresate comisarului european pentru Justiţie, motivând că nu a avut timp să o traducă, şi în care se arată că simpatizanţii PPMT care au semnat listele de iniţiativă pentru înregistrarea acestei formaţiuni ca partid politic au fost convocaţi la audieri de către organele de Poliţie.

"Ca reacţie, Poliţia Română a început o vastă campanie de intimidare împotriva a mai mult de 25.000 de cetăţeni care şi-au dat semnăturile de sprijinire pentru această formaţiune politică în anul 2011. Aceşti susţinători aparţin în majoritatea lor comunităţii maghiare, dar au fost şi cetăţeni de etnie română care, de asemenea, au semnat în favoarea înfiinţării noului partid. Acum sunt înfricoşaţi pentru că Poliţia Română a transformat într-un instrument politic intimidarea, precum şi abuzul şi discriminarea directă împotriva minorităţii maghiare", se arată în sesizarea lui Laszlo Tokes.

Documentul mai arată că "poliţişti români au ridicat copiile listelor cu semnături, care conform legii din România includ adresele susţinătorilor, şi ca rezultat ofiţeri de poliţie persecută în mod curent cetăţenii în casele lor chemându-i pentru audieri la sediile de poliţie pentru audieri în detaliu. În fapt, Poliţia interoghează cetăţeni ai Uniunii Europene ca şi cum ar fi comis o infracţiune".

De asemenea, Tokes afirmă în sesizare că poliţiştii îi cercetează pe semnatarii listelor utilizate la înregistrarea PPMT pentru infracţiunea de "falsificare e semnături".

Poliţia, supusă UDMR

Deşi în sesizare nu sunt cuprinse asemenea clarificări, într-o precedentă conferinţă de presă, şeful de cabinet al europarlamentarului, Szilagyi Zsolt, a relatat că, deşi nu poate dovedi o legătură între acţiunea poliţiştilor, înaintea declanşării acesteia numeroşi semnatari ai listei de susţinere a PPMT au fost vizitaţi, în judeţe precum Hunedoara, Satu Mare, Sibiu şi Bistriţa Năsăud, de către "civili care vorbeau limba maghiară la perfecţie şi care i-au întrebat dacă au semnat listele pentru PPMT şi de ce le-au semnat".

În conferinţa de presă în care a prezentat sesizarea adresată comisarului european pentru Justiţie, Laszlo Tokes a afirmat că a redactat "ca anexă la această sesizare" o declaraţie în care a detaliat "problematica PPMT în relaţie cu politicul românesc şi cu cel unguresc din ţară", şi în care afirmă că UDMR "pătrunde tot mai mult în bisericile noastre reformate" pentru a determina alegătorii de etnie maghiară să nu voteze candidaţii PPMT, ci ai UDMR.

"Ne dăm seama cu indignare şi surprindere că UDMR, fără scrupule şi fără ruşine, pătrunde în sfera bisericii şi încearcă să folosească biserica drept unealtă de campanie, pentru a culege voturi de la credincioşii noştri. Aceasta este inacceptabil, o spun ca fost episcop, că biserica are o menire morală, nicidecum politică", a spus Tokes, adăugând că în judeţul Bihor mai mulţi candidaţi ai UDMR la alegerile din 9 decembrie nu s-au limitat să participe la serviciul religios în bisericile reformate, ci au şi luat cuvântul, cerând să fie votaţi.

El a dat exemplul preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, al fostului ministru al Culturii Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, al fostului ministru al Sănătăţii, senatorul Cseke Attila, al deputatului Peto Csilla şi al fostei viceprimăriţe a Oradiei, Rozalia Biro, acum candidat la Senat.

"De când m-am retras (n.r. - din calitatea de episcop al Eparhiei Reformate a Oradiei), UDMR a îndrăznit să facă această pătrundere în viaţa bisericească, iar din păcate bisericile şi comunităţile aservite financiar politicului nu mai au tăria de a se opune acestei pătrunderi în viaţa lor", a spus Tokes.

Reveniţi la anu'!

Tot cu privire la "persecutarea" PPMT, şeful cabinetului europarlamentarului Tokes, Szilagyi Zsolt, a declarat că în comuna bihoreană Şimian, primarul UDMR a refuzat închirierea Căminului Cultural din localitate pentru candidaţii PPMT, şi a spus că această formaţiune este "cenzurată" şi la nivel naţional.

"CNA nu ne-a dat nici acum răspuns la petiţia pe care am trimis-o după ce TVR ne-a interzis un clip electorat, iar la Floreşti (n.r. - judeţul Cluj) nici acum nu a fost repus la locul lui un panou al nostru pe care primarul de acolo l-a dat jos, iar Biroul Electoral Judeţean Cluj ne-a dat dreptate că aveam dreptul să-l punem", a spus Szilagyi.

Întrebat, pe de altă parte, dacă a primit un răspuns de la comisarul european pentru Justiţie în urma sesizării depuse săptămâna trecută, Laszlo Tokes a spus că nu, din cauza "inerţiei birocraţiei europene". "Din cauza inerţiei birocraţiei europene, probabil vom primi un răspuns peste vreo două luni", a spus Tokes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
IN MONGOLIA CU VOI....
UDMR si PPMT,grupari extremiste, au ajuns sa se certe intre ele iar statul roman pierde . APEL UMANITAR> DATI LE PUSTI SI BAIONETE SI INTREBATII CARE S MAI BUNI>.Doamne ajuta !!!
Postat 03 Decembrie 2012, 18:11 de marko
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON