URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2013, 17:10

Toamna se numără puieţii: RER Ecologic Service va planta în oraş aproape 800 de copaci (FOTO)

Toamna se numără puieţii: RER Ecologic Service va planta în oraş aproape 800 de copaci (FOTO) VOLUNTARII, FRUNTAŞI. La fel ca în primăvară, când angajaţii Hotelului Double Tree by Hilton au sădit copaci în oraş înainte ca municipalitatea să dea startul propriei campanii, şi în această toamnă primii la plantări au fost tot voluntarii. De data aceasta, au sădit rădăcini pentru Oradea voluntari ai Fundaţiei Life şi ai ONG-ului de mediu Ecotop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câştigătoare a licitaţiei organizate de Primărie, firma RER Ecologic Service demarează o nouă campanie de plantări de toamnă. În total, 780 de arbori din 18 specii - platani, frasini, aceri, pruni, aluni, catalpe ori carpini - vor fi sădiţi în oraş.

Tot în această toamnă au fost plantaţi alţi 89 de pomi, de către voluntarii a două ONG-uri din Oradea.

Bis de... primăvară

La cererea Primăriei, muncitorii RER Ecologic Service vor planta copacii pe toată raza oraşului. De pildă, 10 vor fi puşi în Parcul Seleuş, 30 în Parcul 1 Decembrie, 20 în Parcul Ghioceilor, iar alte zeci vor îmbogăţi zone precum Erkel Ferencz, Făgăraşului, Milcovului, Mehedinţi, Dragoş Vodă, Războieni, Cazaban, Decebal ori Tudor Vladimirescu.

Fiecare arbore plantat va avea o înălţime de minim 2 metri şi tulpina dreaptă şi nedeteriorată. De asemenea, copacii vor trebui livraţi cu baloţi de pământ, iar RER Ecologic Service va trebui să îi ude şi să asigure o garanţie, pentru fiecare pom în parte, timp un an. Numărul copacilor plantaţi în campania de toamnă este aproape identic cu cel din primăvară, când oraşul şi-a mărit zestrea cu 783 de pomi.

Copaci comemorativi

Înainte de acţiunea oficială, unii orădeni şi-au demonstrat deja ca voluntari priceperea la plantări. Mai precis, membrii organizaţiei ecologiste Ecotop şi ai Fundaţiei Life pentru Tineret au sădit, sâmbăta trecută, 89 de arbori, din diferite specii, pe strada Ceyrat şi pe malul Peţei.

Numărul puieţilor nu a fost ales întâmplător, fiind menit să comemoreze victimele dezastrului ecologic de la Certej (judeţul Hunedoara), din 30 octombrie 1971, când 89 de persoane au murit după ce digul muntelui de steril al exploatării aurifere s-a rupt pe o lăţime de 80 de metri, iar în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril au înghiţit mai multe case şi blocuri.

În condiţiile în care zeci de orădeni ies în stradă în fiecare săptămână pentru a-şi exprima opoziţia faţă de intenţia exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană, cele două ONG-uri au vrut ca prin plantările voluntare să arate că eco-activismul trebuie şi poate avea şi o finalitate practică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pomi uscati
in parcarea de pe lacu rosu sunt mai multi pomi uscati, ar fi cazul sa ii schimbati. am observat ca toti isi plimba cainii care se usureaza pe copaci, iar cei care ar trebui sa ii ude in zilele de canicula uita binevoitor in fiecare saptamana sa-si faca meseria (din cate stiu eu exista o firma care vine o data pe an cu ceva furgoneta sa ii ude, insa apa curge pe banda unde opreste, nu la radacina copacilor). cine este raspunzator pentru udarea-intretinerea copacilor in zona asta?
Postat 05 Noiembrie 2013, 21:53 de morgovan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON