URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
16 Septembrie 2022, 19:24

Toamna debutează cu ficţiune în "Familia"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu îmblânzirea tomnatică a temperaturilor, redacţia revistei "Familia" vă invită să luaţi parte la lansarea numărului dublu 7-8, care va avea loc marţi, 20 septembrie, începând cu ora 17:00, la Librăria Humanitas Oradea.

Piesa de rezistenţă a acestui număr este, fără îndoială, grupajul de proze scurte şi fragmente de roman intitulat "Box office. Proza", un veritabil dodecameron avându-i ca semnatari pe prozatorii - cunoscuţi pe plan naţional mai ales datorită volumelor acestora girate de cele mai prestigioase edituri din ţară - Remus Boldea, Dan Coman, Radu Găvan, Florin Irimia, Cosmin Leucuţa, Ciprian Măceşaru (care este, totodată, autorul ilustraţiilor fotografice ale acestui număr), Bogdan Munteanu, Cosmin Perţa, Mihai Radu, Bogdan Răileanu şi Anca Vieru, cărora li se adaugă, cu o proză inedită, universitarul şi eseistul orădean Florin Ardelean.

În cele nu mai puţin de 180 de pagini ale revistei, alături de editorial (Mircea Pricăjan) şi de rubricile permanente, susţinute cu pricepere şi perseverenţă de Marius Chivu (Flashbook), Ioan Moldovan (Poeţi în cărţi), Alex Moldovan (Cartea pentru copii), Al. Cistelecan (Carnete critice), Magda Danciu (Save as...), Florin Ardelean (Cronica ideilor) şi Irina-Roxana Georgescu (Cinemascop), regăsim două materiale neconvenţionale incitante: pe de-o parte, poetul şi jurnalistul cultural Andrei Zbîrnea ne propune un interviu emoţionant cu Jon Sykes, membru al trupei britanice The Pineapple Thief; pe de altă parte, reputatul scriitor stabilit la Paris Dumitru Ţepeneag ne recomandă un fragment tradus de domnia sa în limba română din romanul poem Avraam remix al scriitorului francez Frédéric Boyer.

Sumarul numărului este întregit de nelipsitele contribuţii ale tinerilor cronicari Andreea Pop, Iulia Nedea, Radu Bejan şi Mihók Tamás (care scriu despre cărţi semnate de Ioan Coroamă, Jean-Jacques Sempé, Sebastian Reichmann şi Tudor Creţu), respectiv cu un set proaspăt de aforisme ivite din "pălăria" eseistului Alexandru Seres.

Precum în dăţile precedente, fragmente din numărul lansat vor putea fi ascultate în interpretarea tinerilor actori Oana Serena Secară şi Ionuţ Şerban.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook "Revista de cultură Familia", astfel încât să poată fi urmărit din orice colţ al lumii.

Vă aşteptăm cu drag!

REVISTA FAMILIA

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON