URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2018, 16:39

Tisologii în sevraj

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tisologii, cei mai mari experţi în creşterea şi propăşirea tiselor, ecologiştii de Peţa, au ieşit în presă cu grave acuzaţii. Plantele strămutate din faţa Teatrului dau semne de uscare.

Ei îşi pun întrebarea  de ce au fost mutate. Eu îmi pun întrebarea de ce au fost plantate taman în faţa Teatrului. Că umbră nu fac deloc, iar oxigen puteau produce nestingherite şi în lunca râului şi în Parcul 1 Decembrie.

Trebuie să ai ură mare pe oraş sau pe primar ca să susţii că Piaţa Ferdinand nu arată mai bine fără arboretul proaspăt strămutat.

Adevărul este că în Oradea avem doar unul sau doi ecologişti, ceilalţi sunt activişti de partid zugrăviţi în verde. Adică faci circ pentru cele trei tise şi nu ai nicio reacţie la tăierile masive, operate vreme de ani de zile de cel mai mare defrişator de păduri din Europa, firma Schweighofer? N-am auzit un icnet de indignare din partea iubitorilor de vreascuri, şi tare mă tem că doar pentru că la firma austriacă nu e şef Ilie Bolojan.

Aşa-zişii ecologişti muşcă numai la comandă, pentru a răsplăti mâna ce-i hrăneşte. Hai să zicem că prin tot zgomotul produs de ei, uneori se mai pune stavilă tăierilor prosteşti de copaci din municipiu. Dar aţi auzit în ultimii ani ca aceştia să aibă şi o atitudine activă? Adică să declanşeze, de pildă, ample operaţiuni de împădurire?

A trebuit să vină un actor - jos pălăria, Sebastian Lupu! - să lanseze o campanie deşteaptă de plantări, rostogolită rapid pe Facebook. El nu se bate cu pumnii-n piept că este ecologist, dar face mai bine oraşului decât întreaga echipă de zgomote cu sarcini de partid.

Aşa că nici nu e de mirare că în ţara asta nu există un partid al verzilor, ci doar o mişcare iubitoare de verzişori, din aceia care mişună prin organizaţii menite să bage beţe-n roate marilor proiecte de infrastructură. Nu mai poţi păcăli pe nimeni cu acelaşi tip de gargară şi cu legarea de copaci în lunca Crişului Repede...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
zugraviti in verde
"în Oradea avem doar unul sau doi ecologişti, ceilalţi sunt activişti de partid zugrăviţi în verde"... E.X.C.E.L.E.N.T.!!! asta i esenta... dar nu vor recunoaste niciodata...
Postat 04 Iunie 2018, 23:56 de TanarSiNelinistit
Cata imbecilitate
Dl Chirila, esti unul dintre acele specii bipede care ma poate face sa uarasc intr-adevar media si oamenii care lucraza devotati (ca si matale) pentru primarul unui oras.
Postat 04 Iunie 2018, 22:03 de User anonimizat
A pornit PR-ul cu musca la arat?
Citez din cineva:„Îmi pun apoi problema modului în care o administraţie îşi arată respectul faţă de cetăţenii urbei. Atunci când aduci modificări importante în zonele centrale ale oraşului, atunci când decizi să tai arbori şi să plantezi flori, nu este normal să-i întrebi şi pe orădeni cum văd ei lucrurile? Nu este normal să faci o dezbatere publică unde cei interesaţi să-şi poată spune părerea?” Ghici ghicitoarea mea.
Postat 04 Iunie 2018, 08:57 de OradeanADN
Secession
Tisele sunt doar inceputul...In spatele lor se afla o cladire de 120 ani care nu se incadreaza in noile standarde arhitectonice ale orasului Oradea: nu au retrageri suficiente si nu se incadreaza regimului de inaltime proclamat de mega-arhitect.Sunt sanse mari ca echipele de proiectanti ale parcarii digi-pmo sa comita un nou asasinat in viitorul nu prea indepartat...
Postat 03 Iunie 2018, 21:21 de excalibur
No comment
Ce si cum arata bine, cand tisele au salasluit acolo 100 de ani, zic...!!! Cam pacimash aricolul, via Ilie, Sfantul! Ati gresit! Da, arborii au si vor muri din cauza stresului de stramutare.Atat. Cat despre cum arata de frumos acu fatzada teatrului, e o alta poveste.Exact ca si defrisarile! Cine vrea, va intelege. Nu-i asa, dlor jurnalusti Bihorean-Bihorel si altii?!
Postat 03 Iunie 2018, 20:46 de carlos
Alta chestie
Pădurea din capătul lui Gh. Doja. Cred ca apartine de Podgoria si Paleu. Voi credeti da sau nu , ca in acea pădure ar trebuii sa se faca piste de bicicletele, trasee pt plimbat , parcare imensă la intrarea în pădure, bănci și filigorii ( este una dar nu stiu cine a făcut-o și e de 30 de ani sigur ) , micii, berile si gratarele sa fie interzise în pădure.
Postat 03 Iunie 2018, 20:44 de Sandu1201
Să nu uit ...
Si copacii din lunca Crisului trebuie tăiaţi (împreună cu descreieraţii legaţi cu lanţuri de ei) iar malurile şi lunca trebuiesc betonate să nu ne mai intre tina în sandale. Turiştii (în special cei veniţi din ţări ca Finlanda, Norvegia, Coreea de Sud, etc.) vor aprecia, aplauda şi vor populariza în ţările lor nemaipomenita civilizaţie de pe minunatele noastre plaiuri mioritice. Şi, bineînţeles, se vor înghesui în număr şi mai mare să vadă şi să înveţe de la noi.
Postat 03 Iunie 2018, 20:40 de unchiuvali
Poiu
În anii 50-60 de la Oradea la Borod era multă pădure, sa tăiat ca sa faca loc terenului arabil, dar sa plantat unde terenul nu era arabil . Eu zic cum ca in ROMANIA 7 milioane de oameni sunt abili sa planetze un copac, ei ce ar fi daca cei 7 milioane ar planta 100 de copaci intr-un an? Eu cu vecinii mei am plantat in jurul blocului si malului 20 de copaci ( primiti gratuit de pa pepiniera orașului ) , am mai plantat 8 pomi fructiferi cumpărați din banii mei ( nu stiu daca aveam nevoie de autorizație, dar nimeni nu a zis nimic ). Eu sunt voluntar WWF, GREEN PACE, CRUCEA ROȘIE, am participat la multe proiecte in lume, si pe cheltuiala mea ( in unele locuri mai era cazare si masa ). În zona I.C. BRĂTIANU -Continental sunt 27 de copaci numărați de mine in 2016 care ar trebuii tăiați, pe Progresului între biserica si vandana toti copacii înalți ar trebuii tăiați pt ca sunt un pericol, dar ar trebuii plantati altii. Dacă primăria ar face o campanie de plantare crezi ca vor fi mai mult de 30 de voluntari ( in lumea FEISBUCULUI? ) ,
Postat 03 Iunie 2018, 20:32 de Sandu1201
La voluntariat de plantari
Scolile cândva organizau asa ceva prin clasele 1-4. Nu faceai nu stiu cate plantari la varsta aia da faceai. Si vorbesc dupa '89, adica prin 95. Deci nu munca patriotica, aia obligatorie. Ar trebui primaria sa scoata elevii sa le dea sansa sa contribuie si ei cu ceva. Eu mi-am dus copilul sa ii arat (din amintiri) unde plantadem eu copacii pe vremuri. Si da, sunt acolo inca. Hai sa incepem prima data fiecare cu primul copac. Hai sa facă primăria o campanie de plantari cu cetățenii. Ar fi un sondaj bun al bihoreanului sa vedem cati ar fi prezenti si cati ar planta macar 5 puieti. 5 puieti iti ia maxim o ora cu sapat cu tot, o ora din alea 3 petrecute, pe zi, la cafele, sucuri sau bere.
Postat 03 Iunie 2018, 19:26 de poiu
CE chestie
Vouă va arde de boscheti , când se tau mii de hectare de pădure. Dați cu papazalul pt 10 boscheti. De ce nu dati cu papagalul la miile de hectare de pădure, de ce nu mergeți la plantat de păduri, cati dintre cei care comentează sunt voluntari la plantat de păduri și curățat păduri?? WWF. Dacă se stopeaza furtul pădurilor și plantarea lor, atunci o sa avem o clima bună.
Postat 03 Iunie 2018, 18:39 de Sandu1201
toatetizare
Pe cand vedem "verzii" cu foarfeca in mana la toaletizare? De ce nu ii iau acasa?.
Postat 03 Iunie 2018, 18:00 de Christa
Co'ect
Ce atita verdeata si arbori care genereaza o serie de cheltuieli inutile cu motocoase si drujbe, pompe ULV ,firme,contracte,licitatii,dezinsectii,excremente canine,capuse etc. Bine macar ca subiectul nu are legatura cu mega-edilul, dansul nu are competente horticole si forestiere
Postat 03 Iunie 2018, 17:34 de excalibur
Da' chiar ...
... ce ne trebuie tise in centru ?! Mai bine sa ne încingă creierii şi plămânii asfaltul înfierbântat ! La fel şi la blocuri : propun să se taie toată verdeaţa şi să se facă parcări ! Să se planteze pe centura oradiei sau mai încolo, în zona metropolitană.
Postat 03 Iunie 2018, 17:01 de unchiuvali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON