URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2018, 18:40

Se anunţă un nou protest anti guvernanţi, duminică, în Oradea: "Noi rămânem în Europa. Voi plecaţi de la guvernare"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt chemaţi, din nou, în stradă, într-un nou protest anti guvernanţi, dar pro Europa, programat duminică seară, în Parcul 1 Decembrie.

"Noi rămânem în Europa. Voi plecaţi de la guvernare", este sloganul evenimentului iniţiat pe Facebook de către comunitatea "Suntem voci, nu voturi", ca urmare a reacţiei politicienilor puterii la raportul MCV şi la rezoluţia PE, care critică foarte dur România şi felul în care guvernanţii încearcă să modifice legile justiţiei.

Întâlnirea este programată între orele 18 şi 21.

Pro-Europa

"Întrucât e vorba de un miting de susţinere şi promovare a valorilor democratice europene, dar, în acelaşi timp, şi de un protest împotriva celor care ne guvernează şi care vor să ne scoată din Europa (în condiţiile în care România - prin tradiţie, vocaţie şi alegere - aparţine familiei europene!), vă aşteptăm duminică, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, cu cât mai multe steaguri UE şi mesaje de susţinere a proiectului unei Europe unite în care nu am încetat să credem", au transmis iniţiatorii comunităţii.

Aceştia subliniază că "Europa nu e un loc unde alţii decid pentru noi fără să ne întrebe ce credem, unul în care există ţări şi cetăţeni de mâna a doua", că "nu e un proiect politic care privilegiază minorităţile şi marginalizează majorităţile" şi "nu e o suprastructură în care îţi pierzi identitatea naţională sau individuală".

"Europa e locul în care putem rămâne, în acelaşi timp, fără contradicţie, oameni şi cetăţeni. Europa e speranţa unui împreună dincolo de distanţe, graniţe şi ideologii. Europa e partea din noi care ne doare", subliniază autorii anunţului.

Punctul de întâlnire va fi la statuia Ostaşului Româ din Parcul 1 Decembrie.

"Mesajul e unul pro-european. Nu ne temem că ne-am putea pierde identitatea rămânând în UE; abia astfel putem spera să dobândim una de care să nu ne fie ruşine", a transmis, din partea organizatorilor, Alin Dobai.

România criticată

După cum se ştie, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat, marţi, raportul oficial despre progresele României şi Bulgariei în reformele din justiţie şi statul de drept. În timp ce progresele Bulgariei au fost lăudate, România a fost criticată pentru regrese. Comisia a venit cu 8 recomandări suplimentare, cerând puterii de la Bucureşti să suspende punerea în aplicare a legilor justiţiei şi să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

Printre cele 8 recomandări - cele mai taranşante exprimate până acum într-un raport MCV - se află suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă pe această temă, inclusiv controversata OUG 92, suspendarea "imediată" a procedurilor de numire şi revocare care vizează procurori în funcţii-cheie şi relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA şi "un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale".

În esenţă, acestea vizează legile justiţiei, numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar şi Codul penal şi Codul de procedură penală.

Prezentarea raportului MCV a fost cu atât mai "grea" cu cât, în aceeaşi zi, şi Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie care sancţionează dur comportamentul Guvernului şi Parlamentului din România privind statul de drept. Textul este un rechizitoiu extrem de vehement la adresa Puterii de la Bucureşti, arătând că PE "este profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale" şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a Poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018".

Cele două rapoarte au fost aspru criticate de reprezentanţii puterii, apelând la tot felul de discursuri pentru a le discredita, în vreme ce pentru opoziţie a reprezentat un nou prilej de a readuce în discuţie o moţiune de cenzură.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că singurul obiectiv al guvernului Dragnea-Dăncilă, este "să-l scape pe şeful PSD de închisoare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CrisDumi
In capul tau .
Postat 18 Noiembrie 2018, 11:00 de Sandu1206
După dezvăluirile recente despre finanțarea #rezist ...
... chemarea asta sună precum "cântecul de lebădă".
Postat 18 Noiembrie 2018, 10:07 de CrisDumi
unom
In ce tari ai fost la viața ta??
Postat 18 Noiembrie 2018, 00:06 de Sandu1206
do ba îi fruncea
Dobai...firește!
Postat 17 Noiembrie 2018, 22:18 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON