URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2019, 18:37

Cooperarea transfrontalieră: două zile de conferințe internaționale la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facultatea de Istorie şi Relaţii Internaţionale a găzduit, timp de două zile, o conferinţă pe tema cooperării transfrontaliere, la care au participat şi profesori din Polonia, Ucraina, Ungaria şi din Republica Moldova.

Dezbaterea a făcut parte dintr-o serie de evenimente care marchează mandatul României la preşedinţia U.E. A fost, de fapt, o masă rotundă cu tema "Cross-border Cooperation in EU Member States: Theoretical Studies and Best Practices (Cooperare transfrontalieră în statele membre ale Uniunii Europene: studii teoretice şi exemple de bune practici)", organizată în cadrul proiectului Jean Monnet "Boosting Local Economic Growth in Border Regions in the Process of EU Integration: Best Practices of Eastern Partnership Countries".

Evenimentul a avut drept scop apropierea cadrelor didactice din ţările europene, dar şi dezabaterea unor probleme actuale. Lucrările s-au desfăşurat în trei locuri - în corpul A al Universităţii, la Hotel Continental şi la Muzeul Cetăţii - fiind organizate în patru secţiuni.

Decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, a deschis sesiunea vorbind despre dezvoltarea cooperării transfrontaliere. 

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, pe parcursul celor două zile au fost abordate teme precum: Studii teoretice europene în domeniul dezvoltării cooperării transfrontaliere; Metodologii de evaluare în cooperarea transfrontalieră; Provocări actuale în dezvoltarea cooperării transfrontaliere între statele membre ale UE; Problematica dezvoltării cooperării transfrontaliere la graniţele externe ale Uniunii Europene şa.

În cea de-a doua zi, dezbaterile au avut loc la Muzeul Cetăţii Oradea, unde au fost atinse şi alte subiecte.

Între altele, asistentul universitar Edina Lilla Meszaros, de la Universitatea din Oradea, a vorbit despre cooperarea în lupta împotriva crimei organizate la nivelul UE, iar Nataliya Nechayeva-Yuriychuk, din Ucraina, a ţinut o prelegere despre dezvoltarea regiunilor care se află la frontiera Uniunii Europene, particularitate în care se încadrează şi unele regiuni româneşti.

Pe lângă specialişti, la dezbateri au asistat şi studenţi şi masteranzi ai Universităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON