URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2019, 20:18

Festivalul Sarmalelor, la Salonta: duminică vor fi serviţi, gratuit, 15.000 de „boţi” şi vor fi ajutate familii nevoiaşe şi tineri excepţionali

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Sarmalelor, cea mai mare sărbătoare a comunităţii româneşti din Salonta, ajunge anul acesta la a 11-a ediţie, când vor fi gătite şi servite gratuit participanţilor peste 15.000 de sarmale.

Iniţiat de fostul consilier judeţean Ioan Sala - preşedintele PNL Salonta şi fiu al primei generaţii de colonişti români stabiliţi în Salonta după Marea Unire din 1918, care au întemeiat un cartier în jurul Parcului Maria de azi -, Festivalul Sarmalelor se va bucura anul acesta de participarea a zece echipe de competitori care vor pregăti sarmale, de la voluntarele din oraş până la primăriile comunelor româneşti din zonă, plus - în premieră - un echipaj al comunităţii româneşti din Mikereki, Ungaria.

Competitorii vor pregăti peste 15.000 de sarmale, din care 11.000 – număr simbolic, ales anume pentru a 11-a ediţie – vor fi asigurate de voluntarele din cartierul Maria.

La fel ca la ediţiile precedente, la Festivalul Sarmalelor va participa şi fostul portar al Stelei din generaţia care a cucerit în 1987 Cupa Campionilor Europeni, Helmuth Duckadam, în prezent director de imagine la FCSB, acesta urmând să lanseze chiar la Salonta o colecţie proprie de echipament complet pentru portari, dar şi să ofere un tricou cu semnăturile tuturor foştilor coechipierilor, pentru a fi scos la licitaţie.

"Sperăm să obţinem pe acest tricou 2.500 de lei, pentru ca banii, adăugaţi celor din vânzarea celor 2.500 de bilete de tombolă, la un preţ de 5 lei, precum şi cei realizaţi din donaţiile unor oameni de suflet, să fie folosiţi pentru a ne îndeplini şi scopurile caritabile pe care ni le-am propus şi de data aceasta", a explicat Ioan Sala BIHOREANULUI.

Concret, din valorificarea la tombolă a unor piese de mobilier, a unui televizor, a unor aparate electrocasnice şi a unui cazan pentru baie, organizatorii vor oferi sprijin pentru o familie din Mădăras, familia Teoran, al cărui fiu, Andrei, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Teodor Neş din Salonta, suferă de cancer, precum şi unei familii din Ciumeghiu, familia Roxin, după ce cei patru copii ai acesteia, cu vârste între 7 şi 13 ani, au rămas orfani de mamă în urma unui accident provocat de un şofer de TIR.

De asemenea, organizatorii Festivalului Sarmalelor vor oferi recompense financiare şi pentru doi tineri salontani cu rezultate excepţionale la învăţătură - Remus Petrache şi Lucian Drinc, absolvenţi cu media 10 ai liceului, ambii "zecişti" şi la examenul de Bacalaureat şi şefi de promoţie la absolvirea facultăţii.

Ca de obicei, programul Festivalului Sarmalelor va începe şi duminica aceasta la ora 12, când se va da startul gătirii "boţilor" în ceaunele celor 11 echipaje, şi va continua cu muzică populară până la ora 21, când participanţii vor putea să se bucure de un foc de artificii.

Citiţi mai multe despre tradiţia Festivalului Sarmalelor din Salonta, în articolul:

Sarmale cu istorie: De 10 ani, Festivalul Sarmalelor aduce la Salonta, în Colonia românească, personalităţi şi mii de pofticioşi (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON