URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2022, 19:14

Ţintă: anul 2026! Consiliul Local Oradea a aprobat planul viitorului complex sportiv din strada Făgăraşului (FOTO)

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, Planul Urbanistic Zonal al viitorului complex din strada Făgăraşului din Oradea.

"Putem demara procedurile"

Noul PUZ anulează toate planurile anterioare prin care amplasamentul era rezervat de firma Selina pentru construcţia de blocuri.

"Prin aprobarea PUZ-ului pentru construirea complexului sportiv se anulează vechiul PUZ, care prevedea construcţia de locuinţe în zona respectivă. Asta înseamnă că putem demara procedurile de înaintare către Compania Naţională de Investiţii a întregii documentaţii pentru construirea noului stadion în zonă", a declarat primarul Florin Birta în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Noul plan urbanistic vizează o suprafaţă de 211.664 metri pătraţi delimitată de străzile Făgăraşului şi Traian Blajovici, respectiv Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" şi Grădina Zoologică, pe care conducerea municipalităţii orădene intenţionează să o mute în afara oraşului.

Stadion, hotel, parc şi terenuri de sport...

Potrivit primarului, planul are în vizor cinci obiective distincte care se vor realiza etapizat. Prioritatea o constituie construcţia unui stadion cu subsol, parter, trei etaje şi terasă în valoare de peste 45 milioane euro, precum şi a unui hotel cu mezanin şi două etaje.

În etapa imediat următoare municipalitatea vizează protejarea şi punerea în valoare a clădirilor vechi de pe amplasament cum ar fi capela Rhedey din incinta actualei grădini zoologice şi două imobile, din care unul cu parter şi altul cu un etaj, din zona Liceului Sportiv.

Cel de-al treilea obiectiv al PUZ-ului îl constituie amenajarea unui parc pe amplasamentul actual al grădinii zoologice şi amenajarea de terenuri de sport (n.r. cam două de fotbal, tenis şi handbal şi patru de baschet) până în zona străzii Făgăraşului.

Cu ajutor de la Bucureşti

Potrivit primarului Birta, cel de-al patrulea obiectiv îl constituie reabilitarea clădirii Liceului Sportiv, care va avea mai multe săli de sport şi un bazin didactic, după care, într-o etapă ulterioară, aici va fi amenajat un stadion de atletism cu pistă pentru încălzire şi tribune pentru public.

"Ultimele două obiective depind foarte mult de transferul de proprietate de la Liceul cu Program Sportiv, respectiv de la Ministerul Educaţiei către municipiul Oradea. În discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Educaţiei (n.r. Sorin Cîmpeanu) în timpul vizitei sale din această săptămână la Oradea, am fost asigurat că proiectul de Hotărâre de Guvern de care avem nevoie va fi finalizat şi supus apoi aprobării", a spus primarul.

Birta a mai afirmat că a avut deja discuţii cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în vederea finanţării construcţiei stadionului pe fonduri de la bugetul central.

"L-am anunţat de supunerea spre aprobarea Consiliului Local a acestui PUZ, urmând ca săptămâna viitoare să înaintăm documentaţia Ministerului Dezvoltării astfel încât în cel mai scurt timp să fie dat drumul la proiectare şi execuţie", a spus primarul.

Ţintă: anul 2026!

Florin Birta îşi doreşte ca stadionul să fie finalizat până la sezonul fotbalistic 2026 - 2027, când speră ca echipa fanion a judeţului să fie deja promovată în prima ligă fotbalistică.

De altfel, consilierii locali au mai aprobat joi, tot cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, modificarea denumirii Asociaţiei Club Sportiv CAO 1910 în Asociaţia Club Sportiv Fotbalistic Oradea, retragerea Asociaţiei Oradea - Renaştem Împreună şi intrarea în asociere a Consiliului Judeţean Bihor.

"În 2017 am început de la zero fotbalul în Oradea prin constituirea CAO 1910, în care am avut ca parteneri asociaţia Oradea - Renaştem Împreună. Mulţumesc asociaţiei şi domnului (n.r. preşedinte) Florin Mal pentru faptul că echipa CAO Oradea a promovat încet şi corect din liga a V-a până în liga a III-a, fiind un proiect în parteneriat cu mediul privat care s-a demonstrat că este un lucru bun", a declarat Florin Birta.

Echipa fanion a judeţului Bihor a renunţat luna aceasta la denumirea CAO 1910 Oradea în favoarea denumirii de FC Bihor, sub care a şi susţinut deja primele două meciuri.

Potrivit primarului Birta, în primă fază CJ Bihor nu va cofinanţa echipa de fotbal, această sarcină revenindu-i exclusiv municipalităţii orădene, care şi-a asumat o contribuţie de circa 250.000 euro pe an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel
Și alții acum 40 de.ani au aruncat cu bani la gunoi. Piața Rogerius spre exemplu, de ce a trebuit comuniștii sa arunce cu bani la gunoi, nu or știut ca o sa vina Bolojan și o face el piata . R.IP. ALY BABA ::::))))
Postat 29 Iulie 2022, 10:49 de Sandu2100
?!
Intrebare: care dintre alesi, consilieri+primar, si-ar permite sa arunce la gunoi, dupa nici 10 ani, un milion de euro, vorbesc de bani proprii?! Niciunul! Dar cand e vorba de banii oradenilor, se poate! Citez de pe site-ul primariei, 23 mai 2013 ,,Luni, 27 mai 2013, [...]se va deschide grădina zoologică.[...] Proiectul de amenajare și modernizare a grădinii zoologice Oradea a fost aprobat pentru finanțare în 2008, iar în 2010 au început efectiv lucrările. În total, pentru modernizarea, extinderea și amenajarea grădinii zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% a fost suportată de primăria Oradea." 4,5:4=1,125! P.S. Asteptam reactia viteazului țepeluș, un perfect cu coloana vertebrala!
Postat 29 Iulie 2022, 05:44 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON