URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2010, 09:53

Unde ieşim săptămâna asta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PROGRAM 1-7 NOIEMBRIE

EVENIMENTE

Varadinum Dance Festival, ediţia a V-a, sâmbătă şi duminică, ora 9, Arena Antonio Alexe

Circul American, luni-vineri, ora 18; sâmbătă şi duminică, orele 15 şi 18, Şanţul Cetăţii

Spectacol de teatru pentru copii, susţinut de Teatrul de Stat Galaţi, luni, ora 10

Simpozion "Şcoala Ardeleană", ediţia a V-a, luni-vineri, Episcopia Greco-Catolică


TEATRUL DE STAT

Trupa "Iosif Vulcan"

Tot mort, tot mort, de Mark Twain, regia artistică Petre Bokor, miercuri, ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor

Vrăjitorul din Oz, spectacol de Dan Mirea, premieră duminică, ora 11, Casa de Cultură a Sindicatelor

Trupa "Szigligeti"

Şase personaje în căutarea unui autor, de Luigi Pirandello, regia Zakarias Zalan, marţi, orele 16 şi 19, miercuri, ora 19 (abonament pentru elevi şi studenţi), joi (abonament Partium), ora 19, Sala Studio; vineri (abonament Beleny Ferenc), cinema Libertatea, ora 19; sâmbătă (abonament Dutka Akos), ora 17, Sala Studio

Bolnavul închipuit, dramă muzicală, regia Arkosi Arpad, coreografie Bobis Laszlo, duminică, ora 18, Filarmonica de Stat


TEATRUL ARCADIA

Secţia română

Schiţe şi momente, de I.L. Caragiale, premieră vineri, ora 19, în parteneriat cu Das Wiener Kindertheater

Muzicanţii din Bremen, premieră duminică, ora 11

Secţia maghiară

Plum Plum, sâmbătă, ora 11


FILARMONICA DE STAT

Concert simfonic cu lucrări de F. Mendelssohn-Bartholdy (Hor mein Botten, WoO 15, pentru soprană solo, cor şi orchestră), M. Bruch (Concert nr. 1 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op. 26), L. Beethoven (Simfonia a III-a în Mi bemol major, op. 55, Eroica), dirijor Tiberiu Popovici (Franţa), solişti Laura Chera soprană, Cristian Mandu violonist, joi, ora 19


EXPOZIŢII

TEATRUL ARCADIA: expoziţia personală de pictură "Reverberaţii plastice" a artistului plastic Niculae Adel (vernisaj marţi, ora 18)

MUZEUL "AUREL LAZĂR": expoziţia "Natura prin obiectiv: Biodiversitatea în munţii Apuseni", vernisaj vineri, ora 18; expoziţia permanentă "Primăvara reîntregirii"; mărturii ale contribuţiei la pregătirea şi desăvârşirea Marii Uniri; salonul reconstituit al casei Lazăr, cu mobilier şi opere de artă autentice

LIBRĂRIA UNIVERSITARIA: expoziţia "Singur în ring" a artistului fotograf Ciprian Hord (Deva)

GALERIA DE ARTE VIZUALE: expoziţia premianţilor concursului FreshArt 2009: pictoriţa Tolvaj Panna (Debrecen) şi sculptorul Tărăsie Daniel Iosif (Bihor)

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ: expoziţia de pictură "Prin noi" a artiştilor plastici Maria Bologa, Simona Derecichei, Ioana Klein, Antoniu Pauna, Anca Sălăgean, Horia Sălăgean, Daniel Vlad

GALERIA KONSTANT: expoziţia "România made in China" a artiştilor Teodora Bicescu, Constantin Costea, Remus Ilisie Florian, Zoltán Jedlicska, Sara Kapas

GALERIA EURO FOTO ART: expoziţia "Oradea văzută din aer", lucrări din colecţia Ovi D. Pop

CENTRUL POSTICUM: expoziţia personală de pictură şi grafică "Ochiul-fereastră" a artistei Eugenia Drăgoi

MUZEUL "IOSIF VULCAN": colecţia Revistei Familia; colecţia de piese memoriale "Iosif Vulcan"; colecţia de reviste literare şi istorice Luceafărul, Revista Fundaţiilor Regale, Foaie pentru inimă, minte şi literatură, Cele trei Crişuri

MUZEUL "ADY ENDRE": colecţia de volume, documente, manuscrise, periodice şi fotografii din opera şi viaţa scriitorului

MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR: expoziţia itinerantă de fotografie "Pe urmele timpului. Muzee şi colecţii săteşti din România" (showroom ProEnerg); expoziţia "Neue Gruppe - Itinerarii" a fundaţiei Haus der Kunst (Munchen); expoziţia Hommage Bauhaus '90, lucrările celei de-a treia generaţii de artişti plastici maghiari constructivişti, Palatul Baroc

GALERIA NUFĂRUL: expoziţia "Debut" a absolvenţilor cursului foto seria E/2010


CLUBURI

QUEENS PUB: joi, vineri, sâmbătă Queens Band, ora 21

YELLOW SUBMARINE: joi Karaoke Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party, ora 22

BALI CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB LADUEBO: joi Karaoke Night, ora 22; vineri şi sâmbătă Live Music, ora 22; duminică Latino Dance, ora 22

BLUE MONDAY: joi Karaoke&Retro Dancing, ora 22; vineri (DJ LX) şi sâmbătă concert A-live (DJ Attila), ora 22

CLUB DARK: sâmbătă Party cu DJ Chrom & DJ Coxxo, ora 22

DESIRE'S CAFÉ LOUNGE AND CLUB: sâmbătă Party, ora 22

CLUB MANAS: miercuri Retro Night live music, ora 21

CLUB LORD'S: luni-duminică Chef a la Lord's, ora 22

CLUB HEAT: vineri şi sâmbătă Party, ora 23

CITY CLUB CAFE: vineri şi sâmbătă Party Night cu Lucian Seres şi DJ Alex Paul, ora 22

CHANSON CAFE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB DIVES: miercuri-duminică Petrecere cu Willy de la Oradea şi Formaţia de Aur, ora 22

SEVEN CLUB: joi Student Party, ora 22; vineri şi sâmbătă Party Weekend Time cu DJ Nandy, ora 22

CLUB ECLIPSE: sâmbătă Party, ora 22

CLUB CASIMO: vineri Latino Party, ora 22; sâmbătă Party, ora 22


CINEMA LOTUS

Avanpremieră

De neoprit (Unstoppable)

Inspirată dintr-o poveste reală petrecută în urmă cu puţini ani, drama "De neoprit" relatează modul în care o companie de cale ferată se străduieşte să evite o catastrofă feroviară ce ar putea afecta un oraş extrem de populat din SUA.

O garnitură de tren lungă de o jumătate de milă, încărcată la capacitate maximă cu substanţe toxice şi combustibil lichid, se desprinde în mod accidental de locomotivă şi goneşte în cea mai mare viteză spre un oraş din vecinătate, fără ca vreun om să aibă control asupra ei.

Un inginer feroviar cu experienţă pe nume Frank Barnes, care este pe punctul de a-şi pierde locul de muncă din cauza restructurărilor pe care le plănuieşte compania angajatoare, face echipă cu un tânăr conductor pe nume Will Gordon cu scopul de a împiedica deraierea într-o curbă a trenului plin cu substanţe explozibile şi pentru a salva astfel populaţia din zonă de la dezastru înainte de a fi prea târziu.

Regia: Tony Scott

Distribuţia: Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson, Kevin Dunn



Premiere

Sorocul (Due Date)

Peter Highman se află în Atlanta în interes de serviciu şi se grăbeşte să revină în Los Angeles pentru că soţia sa Christina urmează să dea naştere primului lor copil în aproximativ 5 zile.

După ce este coborât cu forţa din avion în urma unei conversaţii inofensive despre bombe cu un alt pasager, viitorul tătic nu are altă şansă de a ajunge acasă în timp util decât să traverseze cu maşina întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Întrucat îl are ca partener de călătorie pe actorul aspirant Ethan Tremblay, care izbuteşte de fiecare dată să genereze haos şi încurcături, misiunea lui Peter de a-i fi alături Christinei în momentul emoţionant al naşterii bebeluşului nu este deloc uşoară.

Problema majoră nu este însă dacă Peter reuşeşte să ajungă în Los Angeles la timp, ci dacă este cu adevărat tatăl biologic al bebeluşului, având în vedere că soţia lui nu a pierdut niciun moment legătura cu fostul ei iubit Jim, devenit între timp cel mai bun prieten al lui Peter.

Regia:Todd Phillips

Distribuţia: Robert Downey Jr., Jamie Foxx, Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Juliette Lewis



Punct ochit, punct...iubit! (Wild Target)

"Punct ochit, punct… iubit!" este o comedie despre severul Victor Maynard, un asasin solitar, de vârstă mijlocie, care trăieşte pentru a-i fi pe plac mamei sale, Louisa, asta în ciuda reputaţiei sale de neatins pentru eficienţa cu care ucide.

Rutina sa "profesională" este întreruptă atunci când o întâlneşte pe Rose. "Punct ochit, punct… iubit!" este un remake al filmului francez "Cible Emouvante".

Regia: Jonathan Lynn

Distribuţia: Rupert Grint, Emily Blunt, Rupert Everett, Bill Nighy



PROGRAM 5-11 noiembrie

De neoprit avanpremieră, joi 21.30

Sorocul premieră,
vineri, luni-joi 15.15, 17.30, 19.45, 22; sâmbătă, duminică 13.15, 15.15, 17.30, 19.45, 22

Punct ochit, punct iubit premieră, vineri, luni-joi 13.45, 15.45, 20.15, 22.15; sâmbătă, duminică 11.45, 13.45, 15.45, 20.15, 22.15

Aventurile lui Sammy 3D, vineri, luni-joi 14.30; sâmbătă, duminică 12.45, 14.30 (dublat); vineri-joi 16.15 (subtitrat)

Greu de pensionat, vineri, luni-miercuri 14.45, 17, 19.15, 21.30; sâmbătă, duminică 12.30, 14.45, 17, 19.15, 21.30; joi 14.45, 17, 19.15

Agenţii de rezervă, vineri, luni-joi 14.15, 18.45, 21; sâmbătă, duminică 12, 14.15, 18.45, 21

Puzzle mortal 3D, vineri-joi 18.30, 20.30, 22.30

Americanul vineri-joi 16.30

Amor la distanţă vineri-joi 18


CARTE

Cinci eseuri despre libertate şi alte scrieri
de Isaiah Berlin

Opera lui Isaiah Berlin, de o fascinantă polifonie, simbolizează un constant efort de a redefini liberalismul în epoca hybrisului ideologic al tiraniilor totalitare (nazismul şi comunismul), cărora le-au căzut victime milioane de oameni, inclusiv membri ai familiei filozofului. În concepţia lui Berlin, aceste tiranii nu au fost simple accidente monstruoase, ci rezultatul unor construcţii ideatice avându-şi originile în iluminism şi în reacţia împotriva acestuia mai cu seamă în perioada care a urmat Revoluţiei Franceze.

Adept convins al raţionalismului filozofic, Berlin a rămas sceptic în privinţa pretenţiilor de a institui un fel de supremaţie a raţiunii şi de a desconsidera legitimitatea unora din temele suscitate de contra-iluminism. Pentru Berlin, o ordine liberală nu este una perfect omogenă, calmă şi pe veci pacificată, ci, dimpotrivă, una în care diferenţele şi contradicţiile continuă să pulseze, generând noi şi noi tensiuni şi conflicte.

"Nevoia de a alege, scria Isaiah Berlin, de a sacrifica anumite valori altora, se dovedeşte a fi o caracteristică permanentă a situaţiei primejdioase a umanităţii". În aceste cuvinte, adevărată profesiune de credinţă a unui spirit mereu neliniştit, ostil dogmelor universaliste ori particulariste de orice fel, rezidă esenţa liberalismului tragic al lui Isaiah Berlin. (Vladimir Tismăneanu)

Sir Isaiah Berlin (n. 6 iunie 1909, Riga, Letonia), filozof şi profesor britanic considerat unul dintre cei mai mari gânditori liberali ai secolului XX. Familia lui a emigrat din Uniunea Sovietică în Anglia în 1920. A studiat la St. Paul's School din Londra, apoi, beneficiind de o bursă, la All Souls College, Oxford.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON