URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2011, 14:16

Tinerele speranţe ale literaturii în limba franceză, premiate la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipiul Oradea va fi pentru prima dată gazda decernării "Prix Interregional Jeunes Auteurs" pentru 2011. Astfel, la Filarmonica din Oradea, sâmbătă de la ora 15, cei mai buni 17 tineri scriitori în limba franceză din România, Elveţia, Italia, Belgia şi Franţa vor fi premiaţi cu câte 6.000 de euro fiecare. Banii vor veni de la organizaţiile PIJA din celelelte patru ţări, România necontribuind întrucât este gazda evenimentului.

Organizatorii evenimentului sunt Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor precum şi filiale ale PIJA din Elveţia, Franţa, Belgia şi Italia.

"Pentru noi este o onoare că speranţe ale literaturii şi culturii din cele cinci ţări vor fi premiate la Oradea. Mai ales că printre ele sunt şi doi laureaţi din România, Maria Vlad şi Cătălin Bălan", a declarat Lucia Matiuţă, profesor de franceză la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

În cadrul galei, artiştii Florian Chelu şi fiica lui Alexandrina vor susţine un mic recital în limba franceză, iar actorii Mihaela Gherdan şi Şerban Borda vor susţine un moment artistic.

În cadrul evenimentului, în perioada 24-27 noiembrie membrii juriului, laureaţii şi invitaţii au stabilit un program care cuprinde vizitarea monumentelor reprezentative din Oradea şi participarea la un moment literar-artistic în limba franceză susţinut de elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi Colegiului Tehnic Traian Vuia la Biblioteca Judeţeană. De asemenea, aceştia sunt invitaţi la un atelier de creaţie literară şi vor lua parte la un spectacol folcloric oferit de ansamblul de la Palatul copiilor şi elevilor Oradea.

Premiile PIJA se decernează pentru a doua oară în România, şi se adresează tinerilor scriitori de limbă franceză cu vârstă cuprinsă între 15 şi 20 de ani din România, Elveţia, Italia, Belgia şi Franţa.

Jurizarea se face în două etape. Lucrările sunt mai întâi selectate la nivel naţional, iar cele care ajung în faza a doua a concursului, sunt jurizate de un juriu internaţional din care fac parte scriitori, oameni de cultură, oameni de teatru, jurnalişti şi foşti laureaţi ai PIJA aleşi din toate cele cinci ţări. Toate textele câştigătoare sunt publicate în Elveţia de către editura l'Hèbe, prin grija editorilor: Jean-Philippe Ayer şi Eleonora Gualandris.

În cei 12 ani de PIJA România s-au înscris în concurs peste 800 de tineri români iubitori ai limbii şi culturii franceze, 41 fiind laureaţi. Dintre aceştia şapte au fost din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON