URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2018, 08:07

Pagini de ştiinţă: Zilele Muzeului Ţării Crişurilor au continuat cu o expoziţie şi o nouă lansare de carte (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cuprinse în programul celei de-a XXII-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, vineri au avut loc, la sediul instituţiei două noi activităţi. Este vorba despre vernisarea expoziţiei de cărţi şi periodice publicate sub egida Editurii Muzeului Ţării Crişurilor, respectiv lansarea unui volum de istorie rurală.

Expoziţia cuprinde circa 135 de volume, cu o tematică diversă, publicate de instituţia muzeală începând cu anul 1998, anul înfiinţării editurii, şi până astăzi. Cărţile sunt atât cataloage, cât şi volume de autor, lucrări ştiinţifice, volume dedicate unor personalităţi din instituţia muzeală, după cum a arătat muzeograful Florina Ciure.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC), Aurel Chiriac, a precizat însă că muzeul publică volume ştiinţifice de mai mult timp. "Muzeul a început să tipărească cărţi din 1971, când cei de aici au considerat că activitatea lor trebuie prezentată publicului larg", a spus Chiriac.

Ceea ce instituţia a editat din acel moment au fost cele trei anuare, Crisia, Biharea şi Nymphaea, de asemenea prezentate în cadrul expoziţiei. Primul, înfiinţat de istoricul Sever Dumitraşcu, cuprinde lucrări de istorie, cel de-al doilea – de artă şi etnografie, iar cel de-al treilea – de ştiinţele naturii. MŢC este singurul muzeu din ţară care editează trei anuare.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentat volumul "Alimentaţia tradiţională din Bihor între secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea", a istoricului Sabina Horvath. Rod al unei "istoriografii mai umane", volumul este o incursiune într-un "domeniu conservator, în care noutăţile apar în timp de criză", după cum a arătat istoricul Ioan Goman.

Cartea este teza de doctorat a autoarei, aceasta aplecându-se asupra unor aspecte precum tipurile de alimentaţie (tradiţională şi rituală), alimentaţia cotidiană din Bihor, culturi agricole, hrana închisorilor şi a splitalelor, ustensile de gătit, dar şi ritualurile care însoţeau hrana (de pildă că ţăranul nu începea pâinea înainte de a-şi face semnul crucii). Volumul cuprinde şi 42 de reţete tradiţionale bihorene.

Expoziţia de carte este una temporară, iar volumul lansat vineri, împreună cu altele, vor putea fi achiziţionate de la sediul MŢC, aici urmând să se deschidă un magazin de specialitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON