URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2009, 10:35

Iz de sărbătoare

Iz de sărbătoare LUMINI DE CRIZĂ. Deşi orădenii s-au obişnuit să vadă tot mai multe beculeţe în fiecare an pe străzile oraşului, anul acesta vor trebui să se mulţumească cu aceleaşi de anul trecut. 13 kilometri de ghirlande şi nimic mai mult!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colindele, ornamentele colorate, luminiţele, goana după cadouri - sunt indiciile care vestesc perioada mult aşteptată a sărbătorilor de iarnă.

Orădenii vor intra în spiritul magic încă din prima zi a lunii cadourilor, când oraşul va fi inundat de lumina beculeţelor atârnate pe străzi, iar colindătorii vor sosi pe scene. Oraşul a început deja pregătirile pentru venirea lui Moş Crăciun...

O, brad frumos

Anul acesta, instalarea beculeţelor ornamentale de sărbători a început la jumătatea lunii noiembrie. Spre deosebire de anii trecuţi, însă, firma Luxten, responsabilă cu iluminatul public, nu plusează numărul acestora. "Suplimentarea kilometrilor de ghirlande luminoase a fost un bonus din partea companiei, însă anul acesta numărul lor rămâne acelaşi. S-au înlocuit cele deteriorate şi am introdus un nou model de plasă luminoasă", spune Marcel Anton, directorul Luxten Oradea.

Cei aproximativ 13 kilometri de ornamente vor fi amplasaţi pe principalele bulevarde ale oraşului, în zona centrală şi în Parcul 1 Decembrie. Momentul în care oraşul se va lumina de sărbătoare a fost stabilit pentru 1 Decembrie, chiar de Ziua Naţională, urmând ca orădenii să se bucure de luminiţele colorate până pe 6 ianuarie 2010.

Iarna aceasta, brazii, martori nelipsiţi ai schimbului de cadouri, vor fi prezenţi în număr mai mic pe străzile oraşului. Dacă anul trecut municipalitatea a amplasat în oraş 11, acum vor fi doar patru. Primăria a alocat 6.000 de lei pentru achiziţionarea brazilor înalţi de 7 metri, aduşi de la Remeţi. Ei vor fi amplasaţi în faţa şi în holul Primăriei, în Parcul 1 Decembrie şi la intersecţia Dacia-Decebal.

Totuşi, o veste bună pe vreme de criză este faptul că orădenii îşi vor putea cumpăra anul acesta brazi de la Direcţia Silvică la aceleaşi preţuri ca în sezonul trecut. Un pom de Crăciun de până la 2 metri va costa puţin peste 25 de lei.

Vin colindători!

Încă din prima zi a Postului, orădenii au început să intre în atmosfera sărbătorilor ascultând şi cântând colinde. Iar cântecele cu mesaj religios se vor auzi, în săptămânile următoare, tot mai des.

Ansamblul Crişana şi Cristian Pomohaci vor sparge gheaţa chiar de Ziua Naţională a României, printr-un concert la Casa de Cultură a Sindicatelor. "Este cu intrare liberă şi vor predomina cântecele patriotice, dar se vor cânta şi colinde", spune Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură a Municipiului. Un alt concert este cel al lui Grigore Leşe, programat în 16 decembrie la Filarmonică. "Artistul a conceput un spectacol special de Crăciun pentru Oradea, iar un bilet va costa 10 lei", afirmă Bunoiu.

În 5 decembrie, Lotus Center le-a pregătit vizitatorilor un concert al Narcisei Suciu, dar l-au invitat şi pe Moş Nicolae, care va împărţi cadouri copiilor cuminţi. Iar în perioada 6-24 decembrie, însuşi Moş Crăciun va fi prezent sub cupola mică a mall-ului orădean, gata să asculte dorinţele copiilor. Colinde clasice vor cânta şi Fuego şi Ştefan Hruşcă, artişti aşteptaţi la Casa de Cultură a Sindicatelor în 10, respectiv 24 decembrie.

Prin urmare, orădenilor nu le rămâne decât să se bucure de magia sărbătorilor de iarnă şi să încerce să uite de necazuri, că evenimente au de unde alege...


TÂRG SUSPENDAT
Fără cadouri

Expo Varadinum, organizatorul Târgului de Crăciun 2008, a decis să suspende ce-a de-a doua ediţie a târgului internaţional specializat în cadouri, care urma să se desfăşoare între 18 şi 20 decembrie, din cauza preţului de închiriere a Sălii Sporturilor.

"Ni s-a părut scump, iar sala era singura variantă pentru un eveniment atât de mare", spune Ioana Golea, reprezentant Expo Varadinum. Pentru cele trei zile, organizatorii ar fi trebuit să plătească aproximativ 6.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON