URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2016, 10:46

Parcarea ERA Park se transformă în mega bucătărie! Festivalul D’ale porcului aduce tradiţia la orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea centrului comercial ERA Park Oradea se transformă sâmbătă, 27 februarie, într-o mega bucătărie bihoreană! Reprezentanţi din cel puţin 23 de comune din judeţ se vor întrece pentru a dovedi că sunt cei mai iscusiţi în pregătirea preparatelor din porc după metodele tradiţionale, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului D’ale porcului.

Evenimentul se va desfăşura în zona Home Center şi se anunţă un adevărat festin culinar, care va pune la dispoziţia pofticioşilor toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, stropite cu pălincă şi vin fiert, în acompaniament de highidişi şi jocuri din Bihor.

"Cheful" va începe de dimineaţă, de la ora 8, cu o degustare de pălincă, pentru ca mai apoi reprezentanţii primăriilor să se întreacă, timp de 4 ore, în prelucratul cărnii după obiceiurile locului. Cei care vor trece prin parcarea ERA Park vor putea vedea inclusiv o pârjolire demonstrativă.

La fel ca anul trecut, primăriile se vor întrece în cele mai bune preparate, care vor fi comercializate pe bază de tichete de masă ce vor putea fi cumpărate pe loc de vizitatori. Se anunţă o bătălie aprigă pentru câştigarea mult râvnitului trofeu, căci, pentru a rămâne în concurs, echipele vor trebui să strângă de la public un minim de 120 de tichete de masă.

"Pe lângă mâncare, se va puncta şi aspectul cortului, dar şi aspectul celor care fac parte din echipă, aranjarea meselor, aspectul mâncării şi chiar mâncărurile speciale. Fiecare primărie va avea mâncăruri tradiţionale din zona ei şi preparate speciale. Anul trecut, de exemplu, o primărie a făcut cel mai lung cârnaţ, de 10 metri", a explicat Radu Silaghi, din partea Asociaţiei Firmelor Bihorene, principalul organizator.

Aşa cum îi şade bine unui asemenea festival, pe tot parcursul zilei, atmosfera va fi "condimentată" de ansambluri folclorice din Bihor şi de glumele comediantului Radu Moş.

Până acum, în concurs s-au înscris comunele Toboliu, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Săcuieni, Auşeu, Boianu Mare, Borş, Bratca, Căbeşti, Cetariu, Copăcel, Nojorid, Diosig, Pomezeu, Roşia, Tileagd, Girişu de Criş, Sălard, Lăzăreni, Răbăgani, Tinca, Tulca, Sântandrei, dar nu este exclus să se mai anunţe şi alţi participanţi.

Citiţi mai jos programul detaliat:

08.00-08.30 Degustare de palincă

08.30-12.30 Prelucrarea porcului

10.00-11.00 Pârjolire tradiţională de porc

10.00-16.00 Program cultural- artistic

12.30-13.30 Degustare toroş

13.30-15.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări

15.30-16.30 Degustare preparate locale speciale

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D’ART şi Asociaţia Pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "CRIŞANA".

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON