URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2022, 17:55

Termoficare Oradea renunţă la consumatori de pe 15 străzi din centrul oraşului. Motivul retragerii

Societatea Termoficare Oradea va renunța la cei 274 de consumatori racordați Punctul Termic 825 care deservește o parte din zona centrală a oraşului. 

„Cineva a discutat cu oamenii?”

Consiliul Local a aprobat joi retragerea operatorului centralizat din această zonă de încălzire, ca urmare a reducerii numărului de clienți de la 274 la 153 de consumatori. 121 de familii au ales să treacă la încălzirea pe gaz, lucru care afectează calitatea și profitabilitatea serviciilor prestate de Termoficare.

Hotărârea a fost luată fără votul consilierilor PSD, care s-au pronunțat împotrivă. „Cineva de la Termoficare sau de la Primăria Oradea a discutat cu oamenii?”, a întrebat consilierul local Adrian Madar, observând: „Contextul energetic actual nu favorizează dezvoltarea utilizării gazului pentru energie, dar noi pare că facem invers: creștem dependența cetățeanului față de gaz”.

Madar a cerut municipalității să anunțe populația din timp cu privire la schimbarea de strategie, pentru că „imensa majoritate a celor afectați nu știau de această modificare”.

„Nu se va întâmpla de mâine”

În replică, primarul Florin Birta a arătat că municipalitatea a luat în discuție ieșirea Termoficare din zonele nerentabile încă de acum câțiva ani, iar schimbarea nu va avea loc peste noapte. „Această modificare nu se va întâmpla de mâine. Locatarii vor fi înștiințați de Hotărârea de Consiliu Local și vor fi notificați să își găsească într-un termen stabilit un alt sistem de încălzire. Poate pe vreo stradă nu este reţea de gaz şi consumatorul nu se poate branşa decât anul viitor. Nu suntem absurzi”, a spus primarul.

Birta a promis că „nicio persoană nu va rămâne fără apă caldă și încălzire”.

Primarul de Oradea a arătat că Termoficare nu mai poate susține zonele cu densitate mică de consumatori pe rețea. „La Punctul Termic 825 avem 274 de consumatori, din care 153 activi și 121 de consumatori inactivi care au trecut deja pe gaz, sau alte sisteme, și care nu mai folosesc Termoficare”, a spus edilul Oradiei.

Pierderi de 523.000 lei pe an

Menținerea în funcțiune a PT 825, construit în 1978, provoacă pierderi operatorului centralizat. Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, starea precară a rețelelor din zona acestuia a provocat în anul 2021 un număr de 47 de avarii, ale căror costuri s-au ridicat la 523.000 lei, în condițiile în care consumul facturat gospodăriilor racordate a fost de 623.000 lei.

Pentru cei care nu știu, PT 825 deservește consumatori de pe străzile: Albacului, Alexandru Vaida Voivod, Armatei Române, Cloșca, Constantin Tănase, Coziei, Crișan, Evreilor Deportați, General Leonard Mociulschi, George Topârceanu, Horea, Ion Vidu, Mărăști, Mimozei și Nicolaus Olahus.

Termoficare iese din zona de case

De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, operatorul de termoficare are deja o strategie de retragere din zona de case pentru a-și optimiza costurile. Acesta se va concentra pe cvartalele de blocuri, pe considerentul că orădenii care locuiesc la casă au mai multe variante de încălzire, de la gaz și lemne la peleți și pompe de căldură.

Potrivit primelor estimări, în cartierul Rogerius vor ieşi din zona unitară străzile Lăcrămioarelor, Caraiman şi Secerei (cuprinse între bd. Ştefan cel Mare şi linia ferată), cele din fostul cartier CFR (cu străzi precum Locomotivei, Vagonului, Lalescu şi Michelangelo), dar şi arealul cuprins între bd. Dacia şi Şirul Canonicilor (străzile Păcii, Rozmarinului, Slănicului).

Cel mai aproape de zona centrală se vor putea încălzi cu gaz sau lemne doar câteva pâlcuri de case din strada Pescăruşului şi Parcul Petofi.

La fel, coborând spre malul drept al Crişului Repede, vor deveni independente de CET zone întregi de case cuprinse între străzile Menumorut şi Treboniu Laurian, respectiv de-a lungul străzilor Sf. Apostol Andrei şi Emilian Mircea Chitul.

Pe malul stâng al Crişului vor ieşi din zona de termoficare imobilele cuprinse între străzile Shakespeare, Principatele Unite şi Vladimirescu, iar către Universitate cele din perimetrul delimitat de străzile Decebal, Bradului, Cuza Vodă şi Piaţa 22 Decembrie, până la pârâul Peţa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Termoficarea se restrânge ...
... chiar dacă a mâncat până acum aproape 170.000.000 Euro în decurs de nici 14 ani. Și cu cât se bagă bani în acest sistem centralizat, cu atât se va face mai mic. Asta pentru că "neterminații" cu Bolojan în frunte, nu au priceput că banii trebuiau introduși în descentralizare, nu în centralizare. Pentru că doar individualizarea consumurilor energetice duce la o mai mare eficiență și, implicit, la sustenabilitatea acesteia. Aceste greșeli, de a consuma la grămadă, sunt specifice bolșevismului, nu economiei de piață. Iar ce a ajuns Oradea în acest sens arată că liberalii bihoreni sunt doar urmașii foștilor șoimi ai patriei, pionierilor și UTC-iștilor.
Postat 01 Aprilie 2022, 18:11 de KP
paradoxal…
conform puz, strazile astea nu sunt in centru, centrul se termina la Sucevei/Evreilor Deportati, toate strazile astea sunt dincolo. centrul e dependent de termoficare avand in vedere ca o treime e acoperit cu gaz, in 2022!
Postat 01 Aprilie 2022, 08:11 de macese
Felicitări celor care au facut acest pas
Asa ar trebui fiecare casa sau bloc sa facă, cu toate ca asta ar duce la falimentarea CET, unde am plătit si olatesc taxe. Sa-ti faci o casa cu pompe de căldură si panouri solare costă undeva la 25000€ , dar beneficiile sunt de durată si ai la discretie.
Postat 31 Martie 2022, 22:57 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON