URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2023, 08:01

Terminăm sau plătim! Primăria Oradea vrea să finalizeze anul acesta lucrări de 700 milioane lei finanțate din fonduri UE

Terminăm sau plătim! Primăria Oradea vrea să finalizeze anul acesta lucrări de 700 milioane lei finanțate din fonduri UE TERMINAȚI! Cele cinci pasaje subterane din Piața Gojdu trebuie încheiate până la sfârșitul anului. „Lucrările au un grad de realizare de 25%. Dacă menținem ritmul, vom termina la timp”, spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2023 va fi pentru Oradea o cursă contra cronometru. Pasajele subterane din pieţele Gojdu şi Cetate, coridorul de mobilitate Nufărul – Cantemir, a III-a etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare, toate mari investiţii cu fonduri europene, trebuie finalizate până la 31 decembrie. "Ne vom confrunta cu o presiune enormă, pentru că toate lucrările din fonduri europene pe care nu le vom termina trebuie suportate din banii orădenilor", spune primarul Florin Birta.

"Vom depăşi vârful din 2015"

Florin Birta, primarul OradieiDacă la finalul precedentului ciclu de finanţare europeană, în 2015, Oradea a derulat investiţii de 629 milioane lei, primarul Florin Birta (foto) susţine că acum oraşul îşi va bate recordul. "Vom depăşi vârful din 2015 cu cel puţin 10% şi vom ajunge la investiţii implementate de 700 milioane lei", spune edilul.

Birta promite finalizarea pasajelor subterane din pieţele Emanuil Gojdu şi Cetate (112 milioane lei) înainte de sfârşitul anului, pentru ca lucrările să poată fi decontate. "În cel mai rău caz, vor mai rămâne de finalizat pentru anul viitor spaţiile verzi şi unele marcaje", spune el.

Termen, decembrie! 

Constructorii au de terminat coridorul de mobilitate Nufărul – Cantemir (50 milioane lei), centrele de cartier Rogerius (10,9 milioane), Ioşia (12,3 milioane) şi Nufărul (6,7 milioane), plus reamenajarea Pieţei Independenţei (18,8 milioane).

"Lucrările pe bulevardul Nufărul sunt 95% finalizate, aşa că din vară va fi reluată circulaţia tramvaielor, iar centrele de cartier sunt la 60%, în vară vor putea găzdui evenimente şi pieţe volante", spune Birta. 

Tot până la sfârşitul anului trebuie închise lucrările din etapa III de reabilitare a reţelelor de termoficare (108 milioane lei), realizate în proporţie de 40%, reabilitarea clădirii fostului spital de Neuropsihiatrie (16,7 milioane, stadiu 60%), izolarea termică a spitalelor Judeţean (37,1 milioane lei, 85%) şi fostului Municipal (39,1 milioane lei, 40%), plus multe altele.

Marius Mos"În total avem în derulare investiţii de 230 milioane de euro, majoritatea realizate în proporţie de peste 85%", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

Atenţie, lucrări! 

Municipalitatea va deschide şi şantiere noi. "În primăvară vom licita reabilitarea Bulevardului Magheru, cu pasaje subterane la Crişul şi gară. Lucrările de 100 milioane lei ar putea începe în toamnă", spune Birta.

Sebastian MarchişLa fel, va începe reabilitarea Pieţei Cetate (88,8 milioane lei), amenajarea terminalului intermodal din Episcopia Bihor (54,2 milioane) ori lărgirea străzii Meşteşugarilor pe tronsonul dintre străzile Lăpuşului şi Oneştilor (11 milioane). "Lucrările vor începe în martie. Până atunci vom stabili dacă se vor menţine cele două sensuri de mers sau dacă Meşteşugarilor va avea sens unic dinspre Lăpuşului spre Calea Aradului şi Oneştilor în sens invers", spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş (foto).

În primăvară trebuie finalizate podul peste Peţa din strada Feldioarei (2,5 milioane lei) şi drumul de legătură între străzile Santăului şi Matei Crovin (3 milioane). În plus, pregăteşte reabilitarea parcurilor Petöfi Sandor (7 milioane) şi Rectorului (788.000 lei), precum şi asfaltările "de primăvară". "Vor fi modernizate 60 străzi din Grigorescu, Tineretului, Episcopia şi zona străzii Clujului", spune Marchiş.  

Să facem parcări! 

Pentru al doilea semestru, Primăria are programată finalizarea parcării supraetajate din strada Iosif Vulcan (10,2 milioane lei) şi a celei subterane de lângă catedrala ortodoxă (24,4 milioane).

"În paralel, din primăvară vom începe lucrările la parcarea supraetajată de la Spitalul Judeţean, de circa 52 milioane lei", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Primăria mai pregăteşte două parcări pe amplasamentul fostei pieţe Nufărul şi în vecinătatea Colegiului Ghibu. "Vrem o parcare semi-îngropată, cu peste 600 locuri, care să aibă deasupra spaţii verzi şi terenuri de sport", spune Popa.

"Nu avem în vedere scumpiri"

Adrian RevnicInvestiţii masive pregătesc şi societăţile Primăriei, de la OTL la CAO şi Termoficare. Cu 100 milioane euro din fonduri UE, OTL va achiziţiona 40 autobuze electrice şi 25 tramvaie şi va amenaja o autobază noi în strada Ogorului. "Actualul amplasament din strada Atelierelor ar putea fi vândut de Primărie pentru dezvoltări imobiliare", spune directorul Adrian Revnic (foto). 

CAO va utiliza peste 50 milioane euro în reabilitarea uzinelor de apă, drenurilor şi materialelor filtrante. "Se va lucra etapizat ca să nu oprim apa peste vară", zice directorul Lucian Chindlea.

Termoficare are programată trecerea cartierului Nufărul pe un mixt de apă geotermală (89 milioane lei), reabilitarea reţelelor de încălzire (108 milioane lei) şi înlocuirea vechiului cazan pe gaz cu patru motoare termice moderne şi două cazane cu apă fierbinte (157,6 milioane lei).

Lucrările vor fi făcute fără majorarea tarifelor. "Nu avem în vedere scumpirea încălzirii sau apei în 2023", zice primarul. 

Insolvenţe da, şomaj nu!

Dacă Primăria se anunţă pe val, mediul de business e mai rezervat. "Numărul insolvenţelor va creşte", spune consultantul în afaceri Octavian Dan.

Dacă în primele zece luni din 2022 Bihorul a ocupat locul doi în ţară, cu 462 de firme intrate în insolvenţă, anul acesta recordul ar putea fi depăşit. "În decembrie multe firme mici s-au trezit cu comenzile anulate din cauza scăderii consumului. Mulţi antreprenori vor încerca să îşi salveze capitalul pentru a putea porni ulterior altă afacere", argumentează Octavian, care, însă, nu se aşteaptă la o creştere a şomajului: "Celestica, de pildă, are nevoie de încă 200 de muncitori. Dacă îi vor scădea comenzile nu va mai face atâtea angajări. Situaţia ar trebui să se înrăutăţească însă prea mult pentru a se ajunge la disponibilizări".

Presiune pe salarii 

Economiştii cred că presiunea pe forţa de muncă se va menţine. Marii investitori atraşi anul trecut, Nokian Tires (automotive), Stihl (echipamente electrice) şi Press Glass (sticlă pentru construcţii), vor crea treptat 850 de noi locuri de muncă pe care le vor acoperi în mare parte cu angajaţi de la firme deja existente.

Sebastian Văduva"Ucraina e în război, Turcia are probleme cu inflaţia, Ungaria şi Polonia sunt pe lista neagră sau gri a UE... Asta face ca zona de vest a României şi Oradea să arate bine în ochii investitorilor", spune economistul Sebastian Văduva (foto).

Inevitabil, salariile vor creşte. "Noile firme nu îşi vor mai găsi angajaţi care să lucreze pentru 2.500 lei în mână. Treptat, salariile vor creşte la 3.500 lei net sau mai mult", zice Văduva. Creşterea salariilor ar putea face posibilă inclusiv repatrierea unor români din diaspora şi atragerea forţei de muncă din Asia. 

Imobiliare cu căutare 

Alina Silaghi, director ADLO Pentru a veni în întâmpinarea firmelor, ADLO are în finalizare un bloc cu 62 garsoniere în strada Podului. "Va fi terminat în aprilie şi garsonierele vor fi închiriate firmelor prin licitaţie", spune directoarea Alina Silaghi.

Goana după forţa de muncă din afara oraşului, care trebuie cazată undeva, va încetini declinul pieţei imobiliare, împinsă spre blocaj de scumpirea materialelor, costurilor de întreţinere şi creditării. "Dacă anul trecut preţul proprietăţilor imobiliare din Oradea a scăzut cu 3-5% şi probabil iarna asta va mai scădea, pentru a doua parte a anului se anunţă o plafonare. Din vară, Nokian, Sthill şi Press Glass vor aduce în oraş peste 150 angajaţi, mulţi din management, pentru a începe producţia. Oamenii aceştia vor avea nevoie de proprietăţi unde să locuiască", spune brokerul Mihai Pop, partener Remax. Cererea mare va face, aşadar, ca preţul imobilelor şi al chiriilor să crească din nou, odată cu oraşul...


TURISMUL ŞI AGRICULTURA 
Semne bune

2023 se anunţă bun pentru turism. "Curentul s-a scumpit cu 183%, furnizorii de consumabile au dublat tarifele, salariul minim s-a majorat la 3.000 lei. 2023 va fi un an mai greu, dar probabil mai bun", spune Liviu Andrica, directorul ADP, care gestionează aquaparkul Nymphaea. Andrica se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti: "Anul trecut am avut mai mulţi vizitatori decât în 2019, înainte de pandemie, iar trendul e crescător. Anul ăsta va fi şi mai bun".

Dumitru FecheteDe aceeaşi părere e şi managerul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete (foto). "Semnele sunt bune. Am încheiat sărbătorile de iarnă cu un grad de ocupare de 100% şi avem deja rezervate 30% din locuri pentru Crăciunul viitor", spune managerul.

De altfel, 2023 se anunţă bun inclusiv pentru agricultură. Ploile din ultimele săptămâni au refăcut rezerva de apă din sol. Cele 65.000 hectare însămânţate cu grâu şi cele 24.000 hectare cu rapiţă au început să răsară. "Dacă nu vin geruri de -15° nu vor fi probleme", spune şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Plus
Totodata va trebui sa avem multe perechi de cizme.
Postat 11 Ianuarie 2023, 18:52 de nihil
OK
Suna a raport. Sper sa fie adevarat, imi voi face un 'calendar ortodox 2023' cu datele din raport sa vedem ce iese. Un pic cam tolomaca remarca d-lui Birta care a vorbit de ~620 mil EU in 2015 versus ~700 mil EU in 2023 care inseamna +10%. Poate asa, in cifre absolute. Rata anuala a inflatiei EU e ~2% iar el are de acoperit 8 ani. Fratilor(oradeni), se pare ca anul viitor vom fi aproape in fiecare saptamana nevoiti sa asistam la dezvelirea a cel putin unei realizari. Va trebui sa ne facem rost de fracuri si parpalace noi pt atatea evenimente daca e sa ne luam dupa ce scrie aici. In fine, hai spor la treaba ca e nevoie.
Postat 11 Ianuarie 2023, 18:47 de nihil
Cred ca sunt singurul care se auto-raporteaza.
Am facut-o de dimineata, cum naiba sa iei peste 100 de like-uri in cateva zeci de minute. Desfintati sectiunea cu reactii, e penibila!
Postat 11 Ianuarie 2023, 15:56 de User anonimizat
Va mai amintiti de Radio Erevan?
"E adevarat ca Ivan Ivanovici a castigat o Volga? Raspuns Radio Erevan: In principiu da. Insa nu a fost Ivan Ivanovici ci Piotr Petrovici. Si nu era o Volga, era o bicicleta. Si n-a primit-o, i-a fost furata. Restul e corect." Cam asa stau lucrurile si cu promisiunile penalilor!
Postat 11 Ianuarie 2023, 11:00 de pinonel
Pur stil propagandistic, triumfalist.
Astept cu nerabdare la sfarsit de an, o analiza profunda, cat s-a cheltuit, cat s-a decontat, cat e de plata. Jurnalistic, desigur, cum altfel. Despre finantarea ratata a liniei de tramvai Aradului-Cantemir, ce se mai aude? Nu de alta, dar la esecuri exista tendinta de a se mentiona cu jumatate de gura si basta. Zic asta si pentru ca ma indoiesc ca mirobolantele pasaje vor fi gata la timp. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/banii-inapoi-primaria-oradea-este-amenintata-cu-amenzi-de-74-milioane-lei-pe-proiectele-cu-fonduri-ue-155071.html https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/corectii-la-banii-europeni-peste-81-de-milioane-in-9-proiecte-3638412/
Postat 11 Ianuarie 2023, 09:17 de User anonimizat
Se puteau prioritiza altfel fondurile...
Oricum, CAO din atâția bani, nu se gândește și la extinderea rețelelor? Acum nu demult a fost vorba în o știre că ceva investitor a făcut rețeaua și a trebuit să o doneze la CAO.
Postat 11 Ianuarie 2023, 08:18 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON