URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2023, 19:36

Teribilism periculos: Doi copii, filmaţi în timp ce se plimbau cu bicicletele pe zidul Cetăţii Oradea (VIDEO)

Teribilism periculos: Doi copii, filmaţi în timp ce se plimbau cu bicicletele pe zidul Cetăţii Oradea (VIDEO) Sursa foto: Grupul de Facebook Oradea / Harn Bianca Roberta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi copii au fost filmaţi în timp ce se dădeau cu bicicletele pe zidul Cetăţii Oradea. Potrivit unei filmări distribuite pe rețelele de socializare, bicicliştii rulau pe zidul bastionului Bethlen, lat de aproximativ un metru, fără nicio asigurare, dar cu riscul de a se prăbuşi de la circa zece metri.

De altfel, video-ul prezintă şi un moment tensionat, în care cel de-al doilea biciclist s-a şi poticnit, cu riscul să cadă după care s-a echilibrat.

"Zidul are circa zece metri. Putea fi o denivelare, să se miște o cărămidă, orice. Dacă biciclistul ar fi căzut de acolo risca să moară, sau măcar să rămână cu un handicap pe viaţă", a declarat pentru BIHOREANUL un orădean care lucrează în zonă.

De altfel, în luna iulie a anului trecut, în Oradea s-a produs o tragedie cu împrejurări asemănătoare. Așa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, un băiat de 14 ani din Bulz a murit, după ce a căzut cu bicicleta de pe pasajul rutier Ecaterina Teodoroiu. Adolescentul circula pe bicicletă prin spatele parapetului metalic.

În ce privește filmarea distribuită duminică, judecând după corturile care se văd în incinta fortificaţiei, filmarea a fost făcută cel mai probabil în weekend, când în incinta Cetăţii a avut loc ediţia 2023 a "Street Food Festival".

Gestul de teribilism al celor doi copii a stârnit comentarii aprinse. "Primăria Oradea, când o să vă sesizaţi să puneţi protecţie? După ce se întâmplă o tragedie?", a întrebat un orădean. Poziţiile interlocutorilor au fost împărţite, de la "amendaţi părinţii şi pus parapet de protecţie!", până la "lăsaţi copiii să facă ce vor".

Având în vedere faptul că fortificaţia este monument istoric, este destul de greu ca municipalitatea să aducă modificări zidului şi să monteze bariere cu care să limiteze accesul teribiliştilor.

„Vom vedea cum putem să blocăm accesul pe ziduri. Oricum, și în acest moment este nevoie de un efort suplimentar să urci pe ele. Vom căuta împreună cu cei de la Direcția Patrimoniu Imobiliar o soluție”, a declarat luni pentru BIHOREANUL Alexandru Chira, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, care administrează în prezent Cetatea.

Bastionul Bethlen a fost reabilitat anul trecut printr-un proiect european în valoare totală de circa 13,6 milioane lei.

Sursa video: Grupul de Facebook Oradea / Harn Bianca Roberta

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Suma tuturor problemelor...
...sunt părinții, nu putem învinui pe nimeni, nici chiar pe ei că sunt copii inconștienți, dar părinții trebuiesc tratați ca atare de lege. Oare s-au autosesizat autoritățile, protecția copilului, poliția s-a auto sesizat? Părinții merită niște amenzi de un an de zile să le tot plătească. Posibil să fie și copii importați din zonele rurale, mutați cu capre, oi, găini etc., la oraș, obișnuiți ca mai pe la țară că totul e permis, s-au decis să facă și ei ceva să poată povesti la școală s-au Tik Tok ce grozăvii au făcut.
Postat 10 Mai 2023, 15:50 de Morometul
Bravura varstei.
Da, e de neinteles pentru unii non-stop cu telefonu in mana. Noi saream in Cris de pe baraju din Rogerius sau de pe podul CFR din Velenta, culegeam ace din mormanu de desuri din curtea spitalului de copii, inca nu ne ecologizase Europa. Nu mai vorbesc cum pedalam pe marginea pasajului de pe Splai sau pe tevile de termoficare de langa strandul Iosia. Niste descreierati nesurprinsi de virtualizare. Acum orice face senzatie, audienta sa fie. Cat despre ziduri, despre ce valoare istorica vorbim cand au fost refacute obsesiv-compulsiv, pot sa pui bolobocu sa le iei perfectiunea. Inca o lucrare care nu are nimic de a face cu conservarea/restaurarea. La noi totul perfect, asta e mesajul.
Postat 09 Mai 2023, 08:47 de User anonimizat
Doar 1 metru lățime are "promenada" ...
... fiind circulabilă pietonal de fapt. Fără balustrade sau alte tehnici de antisuicid, e numai bună pentru edilii orădeni care au tras o glumă de asfalt peste pământul contraforților, zicând că au rezolvat astfel conservarea cetății la zidurile de apărare. Copiii ăștia cu bicicletele de acum au deschis calea turismului "velo pe metereze", în locul celor care nu s-au gândit că este încă una dintre viitoarele atracții locale care o să plasesze Oradea în Guiness Book.
Postat 09 Mai 2023, 07:52 de KP
pana la urma nu ii poti opri pe toti
tot timpu o sa fie donatori de organe, dar macar sa nu se sinucida la volan omorand alti nevinovati sau pagubindu-i si daramandu-le casa, poate sa le si faca statul un turn mare inconjurat de tzepi, unde sa poata sa isi faca treaba fara sa creeze pagube nevinovatilor. Pana una alta, nu poate statul sa rezolve toate problemele din lume, si sunt prioritati si prioritati. E ok sa faca ceva cu zidul cetatii, dar sa nu faca prea multe care sa distruga valoarea istorica a monumentului, sper sa nu puna o balustrada de fier forjat acolo. Si chiar daca adauga turnulete de piata, apare altu care face parkour, chiar daca pui balustrada, apare unu cu street-fitness ce sa faca tractiuni...
Postat 08 Mai 2023, 21:56 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON