URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2021, 18:50

Tehnologia "Spiderman": Spitalul Judeţean Oradea a primit în dar aparatul revoluţionar Spincare pentru tratarea pacienţilor cu arsuri (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră în România, Spitalul Judeţean din Oradea va folosi în procesul de tratare a pacienţilor cu diferite arsuri un aparat revoluţionar, numit Spincare şi creat în Israel, care imprimă, de la distanţă, o pânză protectoare pe rană, care ajută la renegerarea pielii, protejează de infecţii şi atenuează durerea. La nivel internaţional, metoda inovatoare a fost descrisă şi ca "tehnologia Spiderman". 

Aparatul Spincare, în valoare de circa 19.000 lei, a fost donat Spitalului Judeţean de firma SH Medical Oradea, care importă şi distribuie echipamente medicale de ultimă generaţie, în parteneriat cu Clubul Lions. 

Primul din România 

Beneficiile folosirii aparatului au fost prezentate, vineri, într-o conferinţă de presă ce a avut loc în amfiteatrul unităţii spitaliceşti şi la care au participat managerul Lucia Daina, Sorin Bibărţan, reprezentantul firmei SH Medical, dr. Gheorghe Carp, fostul manager al Spitalului Judeţean, dr. Florian Bodog, şeful secţiei de Chirurgie Plastică, unde va fi folosit propriu zis aparatul, precum şi reprezentanţi ai Clubului Lions, în frunte cu preşedintele acestuia, Sorin Bot. 

Reprezentantul SH Medical, Sorin Bibărţan, le-a explicat celor prezenţi că aparatul ultramodern Spincare este rezultatul unei importante cercetări realizate de compania Nanomedic din Israel, iar că firma SH Medical a decis să-l importe tocmai pentru a contribui la îmbunătăţirea tratamentelor din secţiile de arşi din România. 

O a doua piele 

Practic, folosind electrofilarea (electrospinning), aparatul Spincare pulverizează peste leziuni o peliculă fină din polimeri care, după aderenţa pe rană, devine transparentă, ca o piele artificială, iar astfel medicii pot monitoriza procesul de vindecare. 

Ce efecte are? În primul rând, folia creată prin tehnologia specială descoperită de Nanomedic protejează de infecţii. Cadrele medicale nu ating pacientul, iar matricea nu trebuie schimbată, ci rămâne pe rană până la vindecare. Astfel, pe lângă riscul scăzut de infecţie, pacientul este scăpat de durerile provocate de curăţarea şi schimbarea pansamentelor clasice.

"Matricea respectivă este ca o pânză de păianjen, care ajută pielea să respire, iar pacientul poate să facă duş la 24 de ore după aplicarea ei", a explicat Sorin Bibărţan. Prin pelicula protectoare creată cu Spincare, însă, medicii pot aplica diverse medicamente pe rană. 

Un alt mare avantaj, certificat prin testele clinice, este acela că Spincare ajută la regenerarea ţesuturilor, cu alte cuvinte ajută corpul să se vindece. "Pânza" poate fi folosită atât pe răni mai mici, cât şi mai mari. 

Vezi mai jos cum funcţionează Spincare!

Pe mâna medicilor

Spitalul Judeţean din Oradea, mai precis Secţia de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, va beneficia de calităţile inovatoare ale aparatului Spincare, disponibil de acum şi în România, prin intermediul SH Medical Oradea. 

"Noi deja am început să ne instruim despre cum se foloseşte acest aparat. El tratează arsuri până la gradul II B. Sper că va fi de mare ajutor pentru pacienţi şi cu siguranţă îl vom pune în funcţiune imediat", a spus, în conferinţă, dr. Florian Bodog, şeful Chirurgiei Plastice de la Judeţean, adăugând că secţia este în proces de modernizare la finalul căruia va avea 5 paturi pentru arşi, cu circuit separat şi dotări moderne. 

"Mă bucur că acest aparat, care într-adevăr şi mie mi se pare revoluţionar, a ajuns la Oradea. Colegii noştri de la Chirurgie Plastică şi Reparatorie vor da cât de repede drumul la treabă...", a spus şi dr. Gheorghe Carp, fostul manager al Spitalului Judeţean.

La finalul conferinţei, dr. Florian Bodog s-a oferit să devină pentru câteva minute pacient. Reprezentantul SH Medical a demonstrat pe mâna doctorului cum funcţionează aparatul Spincare, pulverizând nanofibrele şi arătând cum se creează pelicula protectoare. 

Împânzeşte lumea

Dr. Gary J. Sagiv, VP Marketing şi Sales pentru compania israeliană Nanomedic, s-a aflat recent în Oradea, pentru promovarea aparatului revoluţionar. Reprezentantul Nanomedic a explicat că aparatul Spincare a fost lansat în 2020 şi este folosit în 20 de ţări, majoritatea din Europa, dar şi în India, Thailanda, Israel. De asemenea, aparatul Spincare urmează să fie lansat şi pe piaţa din Statele Unite ale Americii. 

Pentru că aparatul este uşor de manevrat, el poate fi utilizat, a subliniat dr. Sagiv, nu doar în spitale, ci şi în cabinetele medicale ale şcolilor sau în diferite clinici. 

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinza de paianjen
O recunoaștere internațională bine meritata a medicinei orădene. Nu ma surprinde.
Postat 27 Noiembrie 2021, 06:53 de User anonimizat
Inovatie
E bine ce s-a intamplat, dar oare nu exista vreun aparat care sa pulverizeze si niste materie cenusie celor carora le sufla vantul printre cele doua urechi?
Postat 26 Noiembrie 2021, 22:23 de Socrate
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON