URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2022, 15:31

Taxele şi impozitele orădenilor se vor majora de anul viitor cu 5,1%. Vezi cât va ajunge impozitul pentru o locuinţă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Taxele şi impozitele orădenilor se vor majora de anul viitor cu 5,1%. Consiliul Local a aprobat joi indexarea obligaţiilor fiscale cu rata inflaţiei de anul trecut.

Votat cu obiecţiuni

Hotărârea a fost adoptată cu votul reprezentanţilor PNL şi UDMR, în condiţiile în care consilierii PSD s-au abţinut. Social-democraţii au fost nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii municipalităţii nu au ţinut cont de propunerea lor. Consilierul Liviu Sabău Popa a cerut ca impozitele locale să scadă cu procentul de 5,1%, cu care s-a făcut indexarea lor.

"Ne aflăm într-o situaţie grea la nivel naţional. Având în vedere că oricum veniturile la bugetul local sunt crescătoare, pentru că din cotele alocate bugetului local de TVA se acumulează mai mult, propunerea noastră ar fi ca taxele să se reducă proporţional, pentru ca, prin aplicarea indexării, taxele şi impozitele să se menţină la acelaşi nivel", a cerut consilierul local Liviu Sabău Popa.

PSD-istul a considerat necesară această ajustare a fiscalităţii locale având în vedere că "noi, în Oradea, avem acelaşi cost al vieţii similar cu vecinii din Cluj sau Timişoara, dar avem venituri mai mici".

Propunerea nu a fost bine văzută de reprezentanţii PNL. "Ar trebui să aveţi în vedere gradul de civilizaţie similar cu orice oraş din Occident. Lucrurile de calitate au un preţ", a spus liberalul Florin Marinău.

Acesta l-a acuzat pe PSD-ist că prin propunerea ridicată încearcă doar să îşi facă imagine. "Căutaţi şi găsiţi orice prilej pentru a vă crea o tribună din care să vă propuneţi chestiuni populiste", a spus Marinău.

Mai mult ca oricând!

Având în vedere votul din Consiliul Local, orădenii se pot pregăti pentru anul viitor de impozite şi taxe mai mari cu cel puţin 5,1%. Cuantumul exact al acestora va fi supus dezbaterii în şedinţa din luna octombrie, aşa că surprize mai pot încă să apară.

Deocamdată, ca urmare a aplicării indexării cu rata inflaţiei, impozitul aferent unei garsoniere va creşte din 2023 de la 120 lei la 126 lei pe an, al unui apartament cu două camere de 66 metri pătraţi de la 224 lei la 235,4 lei, iar al unuia cu trei camere şi o suprafaţă de 77 mp de la 288 lei la 302,6 lei.

La fel, impozitul pentru o maşină cu o cilindree de 1.400 centimetri cubi va creşte de la 83 lei la 87,2, iar pentru una cu o cilindree de 1.900 centimetri cubi va urca de la 255 lei la 268 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
... nimeni nu se plânge de taxe la Oradea, pt ca se reconstruiește cu impozitele noastre. Alta data ne băgai în cap ca firme de casă, ca fura Bolojan, dacă nu putem bolul pa propagandă ne bagi salariile lor pe gât.
Postat 28 Aprilie 2022, 21:17 de Sandu2100
"Neterminații" de la PNL sunt de o o nesimțire rară.
Un consilier local "lucrează" ca ales local cel mult 8 ore într-o lună calendaristică. Lucrează în sensul în care se deplasează la ședințe și stă ca boul într-un scaun prefăcându-se că înțelege de ce partidul îl pune să ridice mâna "pentru" la orice tâmpenie dorită de către edili. Iar pentru asta, consilierul local încasează 25% din indemnizația primarului. Merită să fi consilier local și să-ți cumperi poziția de ales desemnat de partid, pentru 4.000 lei lunar, nu-i așa? O zi de stat în fund, o dată pe lună la 4.000 lei, apă și cafea, povești de culoar cât cuprinde. Din ce să se plătească consilierii locali dacă nu ar vota, pentru ei înșiși, creșterea taxelor, tarifelor și impozitelor locale?
Postat 28 Aprilie 2022, 19:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON