URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2022, 17:01

Taxa pe soare: Guvernul vrea să taxeze energia din surse regenerabile produsă de români pentru consumul propriu

Taxa pe soare: Guvernul vrea să taxeze energia din surse regenerabile produsă de români pentru consumul propriu foto: arhivă

USR acuză Guvernul PNL-PSD că, printr-o ordonanță de urgență aprobată înainte de mini-vacanța de 1 Decembrie, vrea să introducă energiei pe care românii o produc din surse regenerabile și folosită pentru consumul propriu.

Potrivit USR, dacă ordonanța va fi publicată în Monitorul Oficial, cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, pentru a cuantifica energia pe care o produc și o consumă.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a transmis Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Ce prevede OUG

Concret, potrivit articolului 21, alineatul 3 din OUG pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor” în câteva situații: 

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a  sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile;

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”.

USR cere blocarea ordonanței

„Altfel spus, dacă ești firmă și ai investit în fotovoltaice pentru consum propriu, ai avut un plan de investiții plecând de la ideea că e mai ieftin să produci tu decât să consumi din sistemul național, vine PNL – PSD și zice: ba nu, produci energie pentru consum, plătești taxă. 30 kW înseamnă o instalație, în medie, de cca 150 m2. Toate investițiile companiilor vor fi deci automat taxate imediat, pe pct. c”, acuză USR.

La fel, vor fi taxați cei care au montat panouri prin programul Casa verde sau cu finanțare din PNRR, în timp ce punctul b al acestei prevederi legale pare să descurajeze direct producția de energie din surse regenerabile.

USR solicită stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență „care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”.

UPDATE: Ministerul Energiei spune că taxa e departe

Ministerul Energiei a răspuns, duminică, criticilor privind taxarea prosumatorilor, precizând că această OUG nu face altceva decât să transpună în legislația românească o directivă europeană.

”Ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însa Directiva 2018/2001 vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, acestea regăsindu-se la art. 21 din Ordonanţă”, precizează Ministerul, citat de news.ro.

Astfel, mai arată Ministerul, „posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 şi presupune îndeplinirea mai multor condiţii. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ptr Otello
Buna intrebare. Credeti ca simtim la nivel de constientizare, ca noi chiar platim ptr aer, sub diferite modalitati?! Poluarea industriala, civila, necesitatile numeroase ale omului modern, haine, lucruri personale, miliarde de obiecte, internet, retele de socializare, energie consumata, etc.etc...Nu mai dureaza mult pana departe, si vine si timpul celor putzini si liberi, intr-o atmosfera destinsa, lejera, fara conflicte, si alte zapaceli de-ale noastre.
Postat 05 Decembrie 2022, 11:26 de Maricel
Haha, statul tot prost e, cu o mana incurajeaza, cu cealalta descurajeaza
USR are dreotate cu aberatiile din propunere: pct.c) e rau, prin conventie nu taxezi ce e ptr consum propriu. , la fel si pct.b) daca vrei sa incurajezi energie eco, atunci nu limitezi energia eco de la privati si micii producatori la maxim 8% din piata! La pct.a) nu ma bag de mare opozant insa, daca ai luat subventie de 5000€, o platesti inapoi, asta e, mai bine tu beneficiarul, decat eu la pensie de 2000 lei. Oricum subventiile astea sunt loterii si ptr cunoscatori, cand nu ai bani la buget sa dai decat la primii 5% din solicitanti, inseamna ca ai dat prea mult.
Postat 05 Decembrie 2022, 03:41 de unu
Ne păzim de hoți ce ne conduc
Sistem offgrid ce nu are legatura cureteau si pa!
Postat 04 Decembrie 2022, 21:52 de Jianu
Pe aer ...
Pe aer ce respiram cand puneti impozit ??? Ar fii cazul deja
Postat 04 Decembrie 2022, 19:37 de Otello
usl + ungurii, cei mai mari hoti!
Ce spune USR si nu spune presa platita de partide: ,,„Statul ar trebui să încurajeze cetăţenii şi firmele să devină prosumatori şi să elimine birocraţia în domeniu. Cumulând puterea mică a celor mulţi, vom putea asigura mai repede independenţa energetică a ţăril şi vom creşte potenţialul de export de energie” Acum vine chestia cea mai tare! ,,În ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalaţii cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiţie în energie din România din ultimii ani şi a fost făcută de mulţi cetăţeni şi companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro’’ Concluzia: Ciuma galbena+ciuma rosie impreuna cu ungurii fac ce stiu mai bine: FURA!!!
Postat 04 Decembrie 2022, 18:22 de pinonel
Cine e cu inițiativa? Popescu, liberalul de la Energie.
Cel care ne spunea în urmă cu un an că liberalizarea tarifelor la energie va duce la scăderea prețurilor din acest domeniu. Vă tot spun că liberalii noștri, prin reprezentanții și susținătorii lor, sunt cei mai tâmpiți oameni de pe planetă. Nu că socialiștii care sunt în coaliție cu ei ar fi cu mult mai buni. Triburi și triburi de cretini care se cred politicieni și nu mai știu ce să inventeze, ca să aducă bani cât mai mulți la buget ... și pe care ei să-i prăduiască în voie.
Postat 04 Decembrie 2022, 17:29 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON