URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2018, 15:23

Ţară plină de doctori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu înţeleg de ce se plânge lumea că ne pleacă doctorii din ţară. Eu aş fi tare fericit dacă ar pleca toţi doctorii din ţară, mai exact cei care şi-au luat doctoratul la apelul de seară. Dacă până acum râdeam de ipochimenii care au ajuns să facă facultatea, deşi în orice ţară civilizată n-ar fi fost capabili să-şi ia nici măcar un carnet de conducere al unui cărucior de butelii, acum am ajuns în situaţia jalnică să fim sufocaţi şi de grămada de sfertodocţi cu doctorate false.

La Universitatea din Oradea s-a făcut un recensământ al lucrărilor de doctorat începând din anul 2000 până în prezent şi s-au găsit 16 lucrări lipsă. Cele mai multe sunt din perioada în care Mircea Ifrim era marele decan al Facultăţii de Medicină şi există "suspiciunea rezonabilă" că acestea au trebuit să dispară pentru a nu fi dibuite de cei dornici de vânarea plagiatelor. 

Este exact aceeaşi metodă la care a recurs şi domnul doctor senator ex-ministru şef organizaţie PSD Oradea, chirurg de renume stradal, Florian Bodog.

Sigur, vor zice unii că noi, ăştia mai puţini şcoliţi, suntem invidioşi pe cei care, cu mari eforturi, mai mult financiare decât intelectuale s-au pricopsit cu ditamai titlul de doctor. Pe mine nu mă deranjează dacă oamenii ăştia se împăunează cu toate zorzoanele academice posibile, oricum valoarea lor profesională e dată de cea a operei ştiinţifice. Dar o lucrare de doctorat plagiată te poate duce uşor în penal.

Titlul de doctor poate te ajută la avansarea în ierarhie şi implicit şi pe statul de plată. Păi, dacă un individ obţine prin furt titlul de doctor după care primeşte mai mulţi bani la salariu, inclusiv acel parşiv spor de doctorat de 10%, nu se cheamă că ai fraudat bugetul de stat?

Mai mult decât atât, în noua lege a pensiilor este prevăzut un spor la pensie dacă ai titlul de doctor. De unde iar nişte conflicte cu privire la încasarea de sume necuvenite.

Soluţia pentru toate aceste probleme generate de iuţeala de mână şi nebăgarea de seamă specifice perioadei de tranziţie este una singură. Fiecare posesor de patalama să aibă posibilitatea de a renunţa de bunăvoie la titlul academic, urmând să fie scutit de plata retroactivă a beneficiilor dobândite necuvenit. Societatea ar avea numai de câştigat, dar mai ales cei care şi-au dobândit titlul prin muncă şi inteligenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
toate astea...
au început de la taica Ceauşescu îm 1975 când el a primit pe de-a moaca doctor honoris cauza de la U.Bucureşti
Postat 05 Octombrie 2018, 12:58 de crisan
Feuda pe bani publici
Sorbonica este o feuda si un mijloc de protectie sociala unde isi fac veacul copii, nepoti, amante, rude de la tara, toti inruditi cumva printr-o vasta retea a tupeului si a absurdului. Nepotismul penal, burlescul, coruptia, impostura gregara vesela domina din plin acest stabiliment academic. Au ajuns sa conduca facultati sau doctorate tractoristi aroganti, imbecili, securisti pensionati sau brancardieri. Poate n-ar fi rau un audit pe bune si o dezinfectie generala. In alta ordine de idei, medicina nici n-ar avea ce sa caute in Oradea. Cred ca e unicul caz unde se prezinta ca facultate si nu universitate distincta asa cum e firesc.
Postat 01 Octombrie 2018, 11:09 de Cetatea
@soricel
Ar fi o surpriza sa constatati ca toti au note mari. E o tendinta atat la Cj cat si la TM. Dar daca ii iei la puricat nu stiu daca mai tiu formule elementare de fizica sau principii juridice. Asta nu de amorul pietonalei ci de supararea dealului....pardon surparea dealului.
Postat 30 Septembrie 2018, 15:51 de Christa
!!!
De acord 100%! Dar ar trebui verificate doctorate și pe dreapta! Plus pe la Cluj, Timisoara! Ca unii și le-au luat pe acolo...după 1990! M-am apucat eu de una tipărită...dar iti ia timp! Eu as vrea sa vad ce medii au avut în timpul facultătii unii de pe la Cluj sau constructii Timișoara...așa, de amorul pietonalei...pardon...artei!
Postat 30 Septembrie 2018, 15:38 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON