URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2023, 08:01

Țară pe invers: Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților

Țară pe invers: Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților ALUNGAȚI. Pe 6 septembrie 1940, dictatorul Horthy Miklos a intrat în Oradea, defilând pe un cal alb. Aproape 36.000 de locuitori ai Bihorului de nord au fost expulzați după Dictatul de la Viena, refugiindu-se în România. În 1941, în Oradea nu mai erau nici 5.000 de români, dintre cei peste 20.000 din urmă cu un an
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statul român perpetuează de aproape doi ani o nedreptate flagrantă. O lege promulgată în vara anului 2021 oferă compensaţii băneşti şi alte facilităţi pentru urmaşii persoanelor persecutate din motive etnice de regimurile instaurate între anii 1940-1945, dar acestea rămân pe hârtie. 

Motivul? Aplicarea ei a fost amânată de atunci de două ori, deşi între timp sunt legiferate sau menţinute privilegii pentru alte categorii speciale. 

"Statul nu vrea"

"Statul nu vrea să plătească pensiile pentru urmaşii refugiaţilor", a reclamat BIHOREANULUI o pensionară ai cărei părinţi au fost nevoiţi să se refugieze în timpul ocupaţiei horthiste asupra Ardealului de Nord, după Dictatul de Viena, referindu-se la prevederile Legii 154/2021 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 1945 din motive etnice.

"În iulie 2021 am depus dosarul la Casa de Pensii Bihor şi am primit hotărârea prin care mi s-a aprobat, doar că ulterior, tot în 2021, s-a dat o Ordonanţă de Guvern prin care s-a amânat plata pensiilor de urmaş până în ianuarie 2023", a explicat femeia. Acelaşi lucru s-a întâmplat, ulterior, printr-o nouă Ordonanţă de Urgenţă, potrivit căreia plata pensiilor de urmaş ale acestor persoane a mai fost prorogată, încă o dată, urmând să se facă doar de la 1 ianuarie 2024.

"Problema e că, pe lângă bani, nu ni se acordă nici drepturile de care ar trebui să beneficiem. Trebuia să primim medicamente gratuite (cele româneşti) şi un procent mai mare de compensare la celelalte. Mai sunt şi alte facilităţi, între care să nu plătim impozite, să avem reduceri la călătoriile cu trenul, câte un bilet de tratament, dar nu beneficiem de ele", a explicat femeia, fostă educatoare.

Aceasta a mai precizat că suma de care urma să beneficieze nici măcar nu era mare, jumătate din pensia pe care a avut-o tatăl său, adică aproximativ 750 lei lunar, iar beneficiarii legii sunt puţini şi în vârstă, deci nu toţi vor apuca plăţile.

"Din păcate, este adevărat"

"Problema e aceeaşi la nivel naţional", afirmă, contactat de BIHOREANUL, directorul Casei Judeţene de Pensii, Laurenţiu Ţenţ. "Din păcate, este adevărat, statul nu plăteşte aceste drepturi urmaşilor persoanelor persecutate din motive etnice. În Bihor, ca în alte judeţe învecinate, este vorba despre urmaşii persoanelor care s-au refugiat după ce Ardealul de Nord a intrat sub administraţie horthistă", a mai spus Ţenţ.

Acesta a afirmat că prin aşa numite "ordonanţe trenuleţ" emise în 2021 şi apoi în 2022 (OUG 130/2021 şi 168/2022), a fost amânată aplicarea unor prevederi legislative privind drepturi băneşti ale mai multor categorii socio-profesionale. 

"Guvernul a invocat necesităţi bugetar-fiscale şi a prorogat drepturi nu doar pentru urmaşii refugiaţilor, ci şi pentru funcţionari publici, militari, cadre didactice şi alţii. Noi, la nivelul CJP Bihor, am emis hotărâri pentru recunoaşterea drepturilor urmaşilor refugiaţilor, dar acestea nu se plătesc în baza ordonanţelor trenuleţ", a spus directorul. 

Potrivit lui Ţenţ, în Bihort, în această situaţie se află aproximativ 11.000 de persoane beneficiare ale Legii 154/2021.

Nici compensaţii la medicamente

Prin cele două ordonanţe, beneficiarii legii au rămas, timp de doi ani, nu doar fără pensiile de urmaş, ci şi fără celelalte drepturi, cum sunt scutirea de plata impozitului pe locuinţă ori compensarea la achiziţia de medicamente.

"În mod normal, urmaşii refugiaţilor ar putea să cumpere medicamente la preţuri compensate, dar din cauza OUG 130/2021 şi OUG 168/2022 nu pot, practic, să beneficieze de compensaţii", spune directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bihor, Dorel Dulău.

Unii amânaţi, alţii speciali

Revoltător e că, în timp ce OUG 130/2021 şi 168/2022 au invocat ca motiv al prorogării plăţii drepturilor pentru urmaşii refugiaţilor "obiectivele din PNRR cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale" şi "un impact suplimentar asupra bugetului general consolidat care afectează sustenabilitatea finanţelor publice", statul continuă să achite adevărate privilegii pentru alte categorii socio-profesionale.

Între acestea pot fi enumerate pensiile speciale de care beneficiază aproximativ 200.000 persoane din magistratură sau Poliţie, dar şi majorările salariale acordate aleşilor locali, în legătură cu care chiar săptămâna trecută CCR a stabilit că sunt constituţionale, aşadar vor creşte cu o medie de 2.000 lei lunar. Doar din această diferenţă ar putea fi plătite între trei şi şase pensii pentru urmaşi ai refugiaţilor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Toată lumea vrea bani..
...dar alocațiile copiilor de ce să nu fie alea primordiale, acum ce s-a făcut în 40-45 sa cam uitat, așa sa uitat și multe din istorie precum 1990 sau alte evenimente de gen.
Postat 19 Martie 2023, 15:58 de Morometul
OrbanKula
Nu doar Ungaria, aici intra si Rusia. Rușii trebuie sa plătească dublu si pt refugiati si pt deportați. Timpul le plătește pe toate, Rusia devine tit mai mică. Imi vreau tezaurul înapoi.
Postat 17 Martie 2023, 21:51 de Sandu2100
Compensatii..... In primul rand ar trebui sa plateasca statul ungar
Trebuie mers la CEDO (Curtea internationala pt drepturile omului), si dat in judecata statul maghiar, stat care trebuie sa plateasca compensatii materiale si morale pt aceste deportari si nedreptati. La fel au facut israelienii cu germanii si ungurii. In prezent polonezii cer acelasi lucru de la germani, cu toate ca germanii spun ca a fost semnata o intelegere intre Germania si Polonia in care Polonia se angaja sa nu ceara niciun fel de despagubiri. Mai sunt si alte tari care cer despagubiri materiae invadatorilor. Autoritatile romane sa mai taie din pensiile speciale si sa le dea acestor refugiati romani.
Postat 17 Martie 2023, 13:58 de OrbanKula
Bani sunt, dar numai pt unii!
România are aproape 207.000 de pensionari speciali care primesc în medie, lună de lună, o pensie de 8.800 de lei, de cinci ori mai mult decât pensionarii „comuni”, care au ieșit la pensie fără vreo lege specială!!! Mai mult, 1.300 de persoane dovedite în instanţă ca torţionari securişti şi totuşi ei au primit bine mersi pensii speciale!!! https://www.libertatea.ro/stiri/pensia-speciala-medie-de-cinci-ori-mai-mare-decat-pensia-obisnuita-din-romania-la-cine-ajung-anual-12-miliarde-de-lei-4468557
Postat 17 Martie 2023, 09:23 de pinonel
povesti
Pariu ca nu vor plati niciodata? I-a fortat EU sa recunoasca drepturile, dar nu sa le plateasca. Poate dupa una doua actiuni la o curte internationala.....poate poate. Asta e cum si la colectivizare unele gospodarii au ramas fara atelaje si animale. Le-a dat cineva vre-o compensare dupa 90? a.k.a hotie pe fata
Postat 17 Martie 2023, 09:07 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON