URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 August 2015, 09:55

Ţara în care oamenii primesc bani fără să facă nimic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un experiment social inedit se desfăşoară în această perioadă în mai multe oraşe din Olanda. Mai multe localităţi urbane olandeze au decis să introducă "venitul de bază", un venit minim acordat cetăţenilor, în scopul asigurării existenţei, fără ca aceştia să fie condiţionaţi în vreun fel.

Potrivit ziare.com, iniţiativa vine după ce Utrecht a anunţat că va oferi bani unora dintre locuitorii săi fără niciun fel de obligaţie pentru aceştia. "Ce se intampla daca cineva primeste lunar un venit fara reguli si control? Oamenii vor sta pur si simplu acasa sau vor evolua si vor avea o contributie semnificativa la dezvoltarea societatii?", vor sa afle oficialii din Utrecht.

Tilburg, un oras cu 200.000 de locuitori situat in apropiere de granita cu Belgia, va urma initiativa Utrechtului, iar orasele Groningen, Maastricht, Gouda, Enschede, Nijmegen si Wageningen iau in calcul o astfel de actiune, arata sursa citata.

Adeptii venitului de baza sustin ca acesta reprezinta un mecanism eficient pentru a reduce saracia si excluziunea sociala.

Un studiu recent realizat de doi cercetatori din Norvegia in 18 tari europene a aratat ca beneficiile sociale generoase ii incurajeaza pe oameni sa munceasca mai mult, nu mai putin.

De altfel, Ralf Embrechts, director al Asociatiei pentru Dezvoltare Sociala din Tilburg si unul dintre initiatori, afirma ca programul a fost conceput sa testeze tocmai aceasta teorie. "Vrem sa descoperim ca, daca ai incredere in oameni si le oferi un venit de baza fara nicio regula sau obligatii, deci neconditionat, ei vor face ceea ce este corect", a explicat Embrechts.
Daca proiectul va primi unda verde din partea secretarului de stat pentru afaceri sociale al Olandei, orasul va acorda un venit de baza unui grup pilot de 250 de persoane incepand cu ianuarie 2016.

In vreme ce oficialii din Tillburg nu au precizat care va fi suma acordata, in Utrecht aceasta variaza intre 900 de euro si 1.300 de euro de persoana.

Cele doua experimente olandeze se vor concentra doar asupra celor care beneficiaza deja de asistenta sociala. Cei inclusi in program vor fi scutiti de cerintele privind cautarea unui loc de munca si penalitatile dure existente in prezent.

Autoritatile intentioneaza sa testeze modul in care vor reactiona cetatenii in absenta oricarei constrangeri. Ii vor incuraja banii sa isi gaseasca un loc de munca sau vor considera multumitoare starea in care se afla si nu vor incerca sa o depaseasca.

Potrivit ziare.com, mai multe orase din intreaga lume, din India pana in Canada, au testat introducerea venitului de baza. Criticii miscarii sustin ca astfel de scheme sunt costisitoare si dauneaza economiei, deoarece nu stimuleaza initiativa oamenilor pentru a munci. Altii se plang ca sunt nedrepte.

"Ar fi complet injust daca in acest mod beneficiarii aistentei sociale ar primi mai multi bani decat angajatii care au avut ani de zile joburi full-time prost platite", a notat cotidianul economic olandez Het Financieele Dagblad.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON