URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2022, 17:51

Țara arde, aleșii vor salarii mai mari! Reacții controversate ale celor doi miniștri bihoreni, după ce Senatul a votat majorarea indemnizațiilor pentru demnitari (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul României a adoptat, miercuri, o lege ce prevede majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Până să devină realitate, majorarea mai trebuie votată și de Camera Deputaților.

Majorările salariale pentru demnitari și aleșii locali au fost adoptate de Senat cu 91 de voturi „pentru” (PNL, PSD, UDMR și AUR) și 22 „împotrivă” (USR), scrie Digi24.ro. Dacă și deputații vor aproba, de la 1 noiembrie, salariile și indemnizațiile lor vor fi mai mari cu 25%.

Cseke alunecosul...

Într-o conferință de presă pe care au susținut-o după ședința de Guvern de miercuri, ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, și cel al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au fost întrebați de jurnaliștii din București dacă susțin aceste majorări, iar amândoi au răspuns evaziv, lăsând loc impresiei că sunt de acord.

După ce, inițial, a pretins că nu știe despre ce este vorba, pentru că era în ședința de Guvern, la insistențele jurnaliștilor, Cseke a declarat că în administrația publică locală nu au mai crescut salariile de 4 ani. „Ca idee, pot să vă spun că pe administrația publică locală, în ultimii 4 ani, nu a fost niciun fel de creștere salarială, nici măcar legat de inflație”, a declarat Cseke.

Întrebat, concret, dacă asta înseamnă că este de acord cu majorările, ministrul a dat-o cotită: „Eu vă spun punctul de vedere al UDMR. Deci pe inflație, așa cum toți bugetarii au primit o creștere salarială, este corect ca administrația locală să beneficieze de același regim”.

... și Boloș invidiosul

Următorul la microfon, ministrul Marcel Boloș a fost întrebat la rândul lui dacă se impune o majorare a salariilor și a răspuns făcând o trimitere la UE: „Pot să vă spun altceva și acest lucru luați-l ca pe un exercițiu de reflecție: de multe ori am fost la reuniunile Consiliului de Miniștri și au fost discuții despre ceea ce înseamnă salarizare și felul în care își desfășoară activitatea miniștrii omologi. Nivelurile lor de salarizare depășesc 15.000 de euro, în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă omologii din străinătate”, a declarat Boloș.

Când jurnaliștii au insistat cu întrebarea dacă el personal este de acord cu majorări salariale pentru demnitari, oficialul a pus problema altfel, vorbind despre „marea masă a oamenilor”: „Acum mă puneți într-o situație foarte delicată, ca să mă raportez la ceea ce se întâmplă cu marea masă a oamenilor. În solidar cu oamenii, până acum Guvernul și Parlamentul nu au adoptat astfel de decizii care pot la un moment dat pentru oameni să fie decizii foarte sensibile. Probabil că această înghețare a salariilor demnitarilor este un exercițiu de solidaritate, cu ceea ce înseamnă acum perioada de criză și de sărăcie prin care trec oamenii”.

„Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Uniunea Europeană, pot să fiu invidios. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă la nivel de populația României și problemele cu care ne confruntăm, cred că este o perioadă de cumpătare și deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate față de oameni”, a spus, la final, Boloș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bun simt ?
Bun simt ar fi avut parlamentarii daca propuneau si aveau de unde sa plateasca salarii de bun simt romanilor de rand si apoi lor. Bine ca la salarii pt ei sunt primii ...
Postat 22 Septembrie 2022, 13:42 de oradea_mea_si_a_ta
Bunul simţ al răspopitul!
Bihoreilor, mie mi-a atras atentia alt pasaj! Il postez. ,,[Salariul] unui demnitar al României ajunge la 2.500 de euro. Deci acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor pe care poate îl criticăm faţă de ceea ce înseamnă omologii din străinătate… Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care în comparaţie cu ale altor demnitari sunt sfidătoare. Sunt de bun simţ” Dezacordurile ii apartin prof. univ. ing. preot, etc, etc, Boloș Ioan-Marcel.
Postat 22 Septembrie 2022, 09:57 de pinonel
Nu a fost nimic evaziv în declarații.
Boloș a spus ... "Nu suntem sălbatici. Pensiile speciale rămân". Adică acelea, fără contributivitate, care trebuiau eliminate în 30 de zile de la preluarea puterii de către PNL, în noiembrie 2019. Ce e mai grav e că Boloș nu a fost ales de nimeni, fiind desemnat ministru de către șeful SRI ... așa încât nu este unul dintre viitorii beneficiari de pensie specială. Vă dați seama, dacă unul ca Boloș spune așa ceva, ce ar spune treziți brusc din somn ... parlamentarii, primarii, etc, etc?
Postat 21 Septembrie 2022, 20:17 de KP
scarba, voma
lasa marcel ca te pune bolo si europarlamentar sa ai si tu zeci de mii de euro salariu...sa devii bugetar multi milionar in euro
Postat 21 Septembrie 2022, 19:25 de Traian
limba noastra romaneasca .....si logica
"pentru a atinge noi tinte si jaloane" ...jaloanele se ocolesc din cate stiu eu, dar se pare ca unii calca tot.
Postat 21 Septembrie 2022, 18:36 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON