URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2022, 18:01

Tabăra Cătunul Verde: Zeci de copii și tineri din Bihor au învățat, în mijlocul naturii, cum să o protejeze (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de copii și tineri pe care părinții nu-și permit să-i trimită în tabere, deși ar merita pe deplin, au petrecut o săptămână la Pădurea Neagră.

Asociația Cătunul Verde i-a scos în mijlocul naturii, ca să-i învețe cum să protejeze mediul, dar și să le dea ocazia să socializeze și să se distreze.

Potrivit unui comunicat al ONG-ului orădean care promovează atitudini ecologiste, tabăra a fost una de neuitat pentru cei 70 de copii și tineri, având un program variat de activități și jocuri: tir cu arcul, traseu de aventură, drumeții, ateliere de muzică, dans și design din deșeuri sau alte materiale reciclate. Copiii au învățat și de ce nu trebuie să arunce gunoaie în natură, au creat tablouri din materiale naturale, au pictat pietre și figurine din ipsos, au participat la un spectacol de karaoke și la un altul de talente.

„Focul tradițional de tabără a fost înlocuit cu unul prin care am vrut să atragem atenția asupra pericolului focurilor aprinse în pădure sau în aproprierea lor. Astfel, focul de tabără a venit sub formă de turtă dulce, care a fost decorat de fiecare participant, după preferințe. Nu a lipsit nici vânătoarea de comori, care și ea a fost una mai specială: participanții au fost îndrumați să caute comoara în ei, pentru că fiecare ascunde ceva ce așteaptă să fie văzut de ceilalți”, se arată într-un comunicat al asociației.

Organizatorii le-au mulțumit și invitaților care au venit în tabără: actorul Ionuț Șerban, care a organizat un exatlon și un atelier de teatru, artista Cristina Costolaș, care i-a ajutat pe micuți să facă afișe despre tabără, Adelina Morar de la compania VPK Salonta, care a făcut o prezentare despre carton și o lecție despre aruncarea corectă a deșeurilor. La final, copiii au fost premiați de Centrul de Tineret Oradea, administrat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Bihor.

„Tabăra s-a realizat 100% pe bază de voluntariat, având o echipă de 18 voluntari, majoritatea tineri din Popești, dar și profesori, împreună cu care am putut organiza programe, activități de timp liber, ne-am asigurat ca masa și gustările să ajungă la timp, iar participanții să aibă parte de o tabără de neuitat!”, a mai transmis ONG-ul.

Organizatorii taberei au fost asociația Cătunul Verde împreună cu Asociația Centrul Prietenia din Popești, comună nominalizată pentru titlul de Sat European de Tineret 2023, cu partenerii: Surorile Vincentine din Oradea, Centrul de Tineret Oradea, Banca pentru Alimente Oradea, Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor, Asociația Mereu Împreună.

Banii necesari pentru organizarea taberei au fost strânși din societatea civilă și de la diverse firme.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON